Ureguluje ona poziom hormonów, usprawni krążenie, doda wigoru, usunie zmęczenie i poprawi nastrój. No i podstawowa zaleta: śniadanie sprawia, że mózg lepiej pracuje, a my jesteśmy w pełnej „gotowości bojowej”. Warto więc zatroszczyć się o poranne posiłki, dbając, by dostarczyły wszystkich niezbędnych składników pokarmowych. Podpowiadamy, co podać mężowi, dziecku oraz jakie dania przyrządzić dla siebie, by być w dobrej formie przez cały dzień. A co z poranną kawą? To przecież najlepszy eliksir na pobudzenie. Możesz ją przyrządzić na wiele sposobów. Przepisy znajdziesz na następnej stronie.
Śniadanie dla kobiety
Panie dbające o zdrowie i figurę wolą lekkie śniadania. Może to być np. grahamka (zawarty w niej błonnik utrudnia przyswajanie tłuszczu), z plasterkiem odtłuszczonego sera żółtego, łyżką jajecznicy na parze i pomidorem. Do tego obniżające poziom cholesterolu awokado oraz pomarańcza bogata w pektyny – pęcznieją one w jelitach, dając uczucie sytości przez kilka godzin.
Śniadanie dla mężczyzny
Panowie potrzebują bardziej sycącego śniadania, które sprawi, że ich organizm będzie pracować na najwyższych obrotach. Porządny zastrzyk energii zapewni pieczywo oraz winogrona. Grillowana pierś z kurczaka (może być z poprzedniego dnia) dostarczy białka wspomagającego pracę mięśni. Warzywa: sałata, pomidor i brokuły to źródło witamin i składników mineralnych oraz błonnika, który zapobiega zaparciom.
Śniadanie dla dziecka
Twoja pociecha jest bardzo aktywna przez cały dzień. Potrzebuje więc przede wszystkim energii. Zapewnią ją np. płatki kukurydziane z dodatkiem owoców. Zawarte w nich węglowodany wspomagają pracę mózgu, poprawiając pamięć i koncentrację. Można je zalać mlekiem lub jogurtem (wzmacniającym kości) albo zjeść ze szklanką soku owocowego, który zwiększa odporność dziecka.
Ważne rady
* Gdy jesteś osłabiona i łatwo się męczysz, włącz do porannego menu jaja, chude mięso, ryby lub tofu. To źródła żelaza, które wzmacnia organizm i zapobiega anemii.
* Jeśli na śniadanie jesz mięso, dodaj do niego paprykę lub cytrusy, popij sokiem pomarańczowym, z czarnej porzeczki lub grejpfrutowym. Zawarta w nich witamina C zwiększa przyswajalność żelaza.
* Czerwone, zielone i pomarańczowe warzywa, które zjadasz na śniadanie, skrop oliwą lub olejem. Zwiększy to przyswajalność zawartej w nich witaminy K i beta-karotenu.
* Do twarożku i jajecznicy dodawaj łyżkę szczypiorku, koperku lub natki. Jeśli nie masz pod ręką zieleniny, posyp danie łyżką otrąb pszennych. Zawarty w nich błonnik ureguluje trawienie i sprawi, że dłużej będziesz syta.