Zdrowe rozpieszczanie

Warzywa, owoce i soki powinny znaleźć miejsce w naszym jadłospisie 5 razy dziennie. Nie jest to zadaniem trudnym - wręcz przeciwnie, szybkim i prostym, a do tego bardzo smacznym. Warzywa, owoce oraz soki coraz częściej stają się elementem naszych posiłków. Równie często jednak brakuje nam pomysłu, jak w ciekawy sposób wpleść je do codziennej diety, aby była ona urozmaicona, a przy tym smakowita.
/ 23.10.2009 01:23
Warzywa, owoce i soki powinny znaleźć miejsce w naszym jadłospisie 5 razy dziennie. Nie jest to zadaniem trudnym - wręcz przeciwnie, szybkim i prostym, a do tego bardzo smacznym. Warzywa, owoce oraz soki coraz częściej stają się elementem naszych posiłków. Równie często jednak brakuje nam pomysłu, jak w ciekawy sposób wpleść je do codziennej diety, aby była ona urozmaicona, a przy tym smakowita.

Małe „co nie co”
Małe co nie co jest kuszące. Wystarczy, że niebo się zachmurzy i spadnie temperatura, a my już marzymy o czymś słodkim i pysznym. I nie ma w tym niczego złego, ale warto postarać się, aby do naszych deserów i słodkich „umilaczy” przemycać jak najwięcej owoców kosztem ilości czekolady. Pamiętajmy, że owoce są ważnym źródłem energii, dzięki zawartości łatwo przyswajalnych cukrów, które jej nam dodają. A przy tym, ich wartość dla organizmu jest nieoceniona!
Zatem – zamiast czekolady z truskawkami, truskawki z czekoladą. Wybierz dorodne truskawki, dodaj odrobinę śmietany i posyp wiórkami czekoladowymi, kokosowymi i zmielonymi orzeszkami. Magia deserów polega na rozpieszczaniu – im więcej detali, szczegółów, tym lepiej. Na czubek naszej małej słodkiej góry zatknij mały listek melisy lub – dla zaostrzenia – mięty. Deser ma rozpieszczać także oko. Zatem zdrowo się rozpieszczaj!

Zdrowe rozpieszczanie

Zauważ, że owoce dają nam wiele możliwości deserowych. Jemy je także oczami, zatem najwięcej kolorystycznych możliwości dadzą nam właśnie owoce. Jak je ze sobą łączyć? Najlepiej dobieraj te z różnych grup kolorystycznych. Do truskawek lub jeżyn dodaj plasterki banana, kiwi, listki melisy, trochę rodzynek lub orzeszków. Kolorystycznie - świetne, smakowo – również.
Owoce można podać na wiele sposobów, m.in. przemycając je do lodów i ciast. Każdy pretekst jest dobry. Wykorzystaj owoce: na obiad, śniadanie, przekąskę. Przepisy na owocowe łakocie wcale nie są trudne, a za to jakie efektowne! Również tak proste dania jak klasyczne naleśniki mogą się zmienić w niezwykły deser. Z jagodami, malinami, ale też brzoskwiniami i bitą śmietaną oraz z odrobiną czekolady posypanej na naszej owocowej górze. Odkryj i inne owocowe połączenia: banany, gruszki, ananas, rodzynki, do tego odrobina miodu, cytryny, szczypta cynamonu, a do ciasta naleśnikowego dodaj kakao, cynamon – będzie to idealna kompozycja nie tylko kolorystyczna, ale i smakowa: naleśniki o czekoladowym kolorze ze złocistym nadzieniem.
Zmieniając proporcje czekolada-owoce na korzyść tych drugich nie tylko nasze podniebienie zyska deser, ale i nasz organizm porcję witamin. Możesz łączyć ze sobą dowolne owoce w sałatkach lub tworzyć z nich owocowe szaszłyki. Owoce można również pić. Polecane są oczywiście soki owocowe, gdyż ich jedna szklanka stanowi porcję. Owocowe, warzywne – mogą być dodatkiem do posiłku, albo samodzielną porcją, po którą najwygodniej jest sięgnąć w czasie godzin spędzanych w szkole, na uczelni i w biurze.
Owoce można też zmiksować: z jogurtem, kefirem, lekko zmrożoną śmietanką, by otrzymać pyszny owocowy koktajl. Do szczęścia potrzebna jest już tylko szczypta cynamonu do ozdoby. Truskawki, borówki, maliny – to koktajlowy standard. Sięgnij po coś nowego i przyrządź - według indyjskiej receptury – koktajl bananowy. Kefir lub jogurt naturalny zmiksowany z miękkimi dojrzałymi bananami, z domieszką kardamonu, cynamonu i – voila! – słodka, gęsta i sycąca mikstura gotowa.

Chrup na zdrowie!
Nie zapominaj, że również warzywa mogą stanowić smaczną przekąskę. Po pierwsze można je bardzo ciekawie łączyć z owocami. Zwłaszcza w ciepłe dni, kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy, a na coś lekkiego i soczystego. Może zatem sałatka z melonów, mango, cebulki i selera naciowego. Może to być również obiad, jeśli dodasz do tego kawałki usmażonego kurczaka. Będzie to lekkie, soczyste i słodkie danie. Świetną przekąską będą również rozmaite sałatki warzywne. Puść wodze fantazji! Dodawaj do sałatki orzeszki, kiełki, nasiona słonecznika, zioła, kawałki awokado lub ziarna granatu (w krajach Środkowego Wschodu granaty łączy się z orzechami i w ten sposób powstaje pyszny sos).
Wiele warzywnych zestawów jest prostych w przygotowaniu. Śródziemnomorski przysmak: sałatka caprese, czyli połączenie pomidorów z serem mozzarella, wymaga raptem 5 minut przygotowania, a jest nie tylko zdrowa, ale i sycąca. Nie zapomnij tylko o obowiązkowych listkach świeżej bazylii. Podobnie sos pomidorowy do spaghetti: dojrzałe letnie pomidory podsmażane na maśle z odrobiną młodej cebulki i szczypiorku – czy może być coś prostszego? Możesz też użyć pysznych soków warzywnych do przyrządzenia zdrowych zup, czy sosów, lub podać je jako napój towarzyszący warzywnemu daniu obiadowemu.
Spójrz na warzywa (a także owoce) jak na jadalne miseczki: faszeruj paprykę, cukinię, liście kapusty złożone w kopertę, bakłażany i zapiekaj w piekarniku. Wykorzystaj też owoce: wydrążona połówka melona lub arbuza to oryginalny sposób na podanie sałatki.

Podstawą prawidłowo zbilansowanej diety jest jej różnorodność. Dzięki temu nie musimy zastanawiać się czy dany składnik jest w naszym menu, ponieważ urozmaicenie posiłków nam to zapewnia – o takim zaleceniu radzi nam pamiętać dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywienia i Żywności, ekspert kampanii „5 porcji warzyw, owoców lub soku”.

Jest wiele sposobów na atrakcyjne przyrządzenie owoców, warzyw oraz soku. Mogą stać się one pysznym deserem, lekką przekąską, albo pełnowartościowym daniem obiadowym! Przyrządzaj owocowe smakołyki, odkryj nowe warzywa i podaj je w niestandardowy sposób, mieszaj ze sobą różne soki i ciesz się ich smakiem. W ten prosty i smaczny sposób bez trudu wprowadzisz 5 porcji warzyw, owoców lub soku w życie.

źródło: Materiały prasowe

Redakcja poleca

REKLAMA