Jeden plus jeden zawsze daje dwa, ale połączenie dwóch produktów może oznaczać znacznie więcej: zdrowsze serce, mocniejsze kości, szczuplejszą talię, niższy cukier, lepszą odporność, a nawet mniejsze ryzyko rozwoju nowotworów. A to nie wszystko. Idealnie dobrane pary produktów poprawiają apetyt, regulują trawienie, dostarczają witaminy i składniki mineralne, których często brakuje w twojej diecie, a przy tym wybornie smakują. Poniżej znajdziesz przykłady prostych połączeń na śniadanie, obiad, kolację i podwieczorek. Wybierz kilka i na stałe wprowadź do swojego jadłospisu. Smacznego!
borówki + twarożek = sokoli wzrok
Twarożek z owocami jagodowymi może też usprawniać mikrokrążenie w gałce ocznej, co poprawia ostrość wzroku. Zmniejsza także nadwrażliwość na zbyt jasne światło.
Pół szklanki borówek lub jagód (mogą być świeże lub mrożone) wymieszaj z opakowaniem (250 g) twarożku. Wzbogaci to menu w witaminę B2, która razem z witaminą A łagodzi objawy zmęczenia wzroku.
Nasza rada: Owoce możesz dodawać także do jogurtu, maślanki lub kefiru. Zawarte w nich pożyteczne bakterie wzmacniają odporność.
zupa pomidorowa + bazylia = dobry nastrój
Zupa pomidorowa z bazylią to idealne danie dla mieszkańców dużych miast. Zawiera antyoksydanty (likopen, flawonoidy), które utrzymują w ryzach szkodliwe wolne rodniki.
Zupę pomidorową posyp listkami bazylii. Zyska na smaku i aromacie, działa wzmacniająco i uspokajająco, pomoże ci poprawić nastrój i koncentrację.
Nasza rada: Do zupy pomidorowej gotowanej na wywarze warzywnym dodaj 1–2 łyżki oliwy. Możesz też podsmażyć koncentrat na łyżce oliwy, zanim dodasz go do zupy. Zwiększy to przyswajalność likopenu.
pieczywo + oliwa = mniejsze ryzyko raka
Pieczywo, zwłaszcza pełnoziarniste, to porcja błonnika, który ma właściwości odtruwające, może zapobiegać nowotworom jelita grubego.
Zamiast smarować pieczywo masłem, zanurz je w miseczce z oliwą lub olejem roślinnym. Taka para dostarcza sporo witaminy E oraz tzw. jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspomagają walkę z nowotworami.
Nasza rada: Do pieczywa podawaj oliwę virgin (z pierwszego tłoczenia). Nie używaj jej do smażenia (w wysokiej temperaturze traci właściwości).
awokado + czosnek = niższy cholesterol
Jeśli masz kłopoty z sercem, jedz awokado zamiast masła. Prócz zdrowego tłuszczu ma ono sporo witamin z grupy B, potasu i magnezu, a te wspomagają serce i układ krążenia.
Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę. Miąższ połącz ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Tak przygotowana pasta pomoże ci walczyć z cholesterolem. Zawiera kwas oleinowy (spożywany regularnie obniża „zły” cholesterol).
Nasza rada: Terapeutyczny efekt daje zjedzenie 3 ząbków czosnku dziennie, ale ten zapach! By się go pozbyć, sięgnij po gałązkę pietruszki lub selera naciowego. Możesz też zjeść jabłko albo żuć kilka ziarenek kawy.
kawa + kardamon = sprawny umysł
Jak pokazują liczne badania naukowe, regularne picie kawy (4–5 filiżanek dziennie) może zmniejszać ryzyko niektórych nowotworów, np. piersi czy okrężnicy.
Filiżankę porannego espresso posyp szczyptą kardamonu. Napój nabierze intensywnego aromatu i błyskawicznie postawi cię na nogi. Zawarte w nim substancje usuwają zmęczenie, poprawiają też pamięć i koncentrację.
Nasza rada: Jeśli rzadko sięgasz po kawę, napój z kardamonem wypij do południa. Nasila on działanie kofeiny, co może utrudniać zasypianie. sałata + wędzony łosoś = zdrowszy mózg i serce
Kwasy omega-3 zwiększają poziom serotoniny w mózgu (zwanej hormonem szczęścia). Jeśli więc miałaś kiepski dzień w pracy, przygotuj sałatę z rybą, a poczujesz się lepiej.
Do sałaty dodaj kawałek (150 g) wędzonego łososia. Jedz na kolację przynajmniej 2–3 razy w tygodniu, a wzmocnisz mózg i serce. Taka sałatka to porcja kwasów omega-3, które poprawiają ukrwienie mózgu i przeciwdziałają odkładaniu się złogów w naczyniach krwionośnych, zapobiegając zawałom.
Nasza rada: Jeśli masz nadciśnienie, ograniczaj jedzenie wędzonych ryb. Mają dużo soli. Ta zaś podnosi ciśnienie krwi. Wybieraj świeże ryby, duś je, piecz w folii lub gotuj.
jajecznica + papryka = gładsza skóra
Posiłki bogate w witaminę C powinny królować na twoim stole, jeśli masz cerę naczynkową. Zapobiega ona bowiem pękaniu drobnych naczyń krwionośnych na twarzy.
Jajecznicę zjedz z połową czerwonej papryki. Zyska na tym twoja skóra. Jajecznica w parze z papryką w 100 proc. pokrywa twoje dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Jest ona niezbędna do wytwarzania kolagenu, przyspiesza gojenie się ran, zapobiega trądzikowi i opóźnia starzenie się skóry.
Nasza rada: Paprykę jedz na surowo. Po przekrojeniu przechowuj nie dłużej niż 3–4 godziny. Przed podaniem możesz ją skropić odrobiną oleju, co zwiększa przyswajalność zawartego w niej beta-karotenu. pomidor + szczypior = lepsza odporność
Pomidor ze szczypiorkiem to doskonała przekąska dla osób stosujących dietę odchudzającą, ma tylko 40 kcal, ułatwia trawienie i przyspiesza metabolizm.
Pomidory pokrój w plasterki i posyp szczypiorkiem. Taka para pomoże wzmocnić twoją odporność. Szczypiorek działa bakteriobójczo, ma sporo witaminy C i beta-karotenu wspomagających pracę układu immunologicznego.
Nasza rada: Wyhoduj szczypior na parapecie. Do miski wsyp białe kamyki (kupisz je w kwiaciarni). Wsadź w nie kiełkujące cebulki. Podlewaj.