Tym uznanym certyfikatem zostały wyróżnione tradycyjne sery. Każdy z nich jest pieczołowicie wytwarzany wyłącznie na podstawie tradycyjnych receptur pod czujnym okiem doświadczonych serowarów. Powstają̨ z najlepszego mleka pochodzącego od sprawdzonych dostawców, a następnie poddawane są odpowiednio długiemu okresowi dojrzewania, który ma wpływ na smak i charakter serów.
Spróbuj wytrawnego sera o niższej zawartości tłuszczu, to ser z gatunku wytrawnych o niższej zawartości tłuszczu, który dojrzewa przez 6 tygodni, co pozwala na powstanie dziur charakterystycznych dla serów szwajcarskich. Odkryj tradycyjny ser o klasycznym, naturalnym i wyważonym smaku z delikatnie wyczuwalną nutą słodyczy. Ciekawą propozycją na domowej desce serów będzie też ser, którego receptura opiera się na odpowiednim doborze korzystnych dla organizmu bakterii Lactobacillus-5®1, dzięki czemu jest polecany dla wszystkich osób dbających o zdrowie i utrzymanie odpowiedniej flory bakteryjnej w swoim organizmie.
Każdy z tradycyjnych serów nazwanych imieniem bohaterów najbardziej znanej powieści Reymonta to znakomity, wartościowy dodatek do codziennych kanapek z dodatkiem ulubionych warzyw. Można z nich przygotować również ciekawe i apetyczne tortille, koreczki, które będą ozdobą rodzinnych przyjęć. Doskonale sprawdzą się również w roli składników dań na ciepło, np. wytrawnych muffinów, zapiekanek czy tarty.
Najważniejszym składnikiem różnego rodzaju nabiału jest mleko krowie. Najlepszymi walorami wyróżnia się mleko z certyfikatem rolnictwa ekologicznego, którego źródłem jest ekologiczna hodowla, realizowana z szacunkiem dla zwierząt, karmionych naturalnymi paszami, wolnych od antybiotyków i GMO.
Spróbuj doskonałych serów z epicką tradycją oraz EKOmleka i postaw na najwyższą jakość!
1 Szajewska H.: Probiotyki – aktualny stan wiedzy i zalecenia dla praktyki klinicznej. Medycyna Praktyczna, 2017.