Zasmakuj w jakości tradycyjnych serów i EKOmleka!

sery fot. Shutterstock
Miłośnicy nabiału, w szczególności serów, mają dziś do wyboru mnóstwo produktów, gatunków i smaków. Mimo, że sklepowe półki pełne są przeróżnych serów, nie każde z nich spełnią oczekiwania świadomych konsumentów, ceniących sobie wysoką jakość́ czy tradycyjny smak. Mając to na uwadze, warto włączyć do codziennego menu sery mające tradycyjny charakter, powstające w procesie odpowiednio długiego dojrzewania, które pochodzą od lokalnych producentów. W odnalezieniu takiego produktu może nam pomóc certyfikat „Jakość i Tradycja” obecny w formie znaku na opakowaniach. Produkty nim opatrzone charakteryzują się tradycyjnym składem lub tradycyjnym sposobem wytwarzania, dzięki czemu zachowują swój wyjątkowy, lokalny charakter i cieszą się zaufaniem konsumentów.
sery fot. Shutterstock

Tym uznanym certyfikatem zostały wyróżnione tradycyjne sery. Każdy z nich jest pieczołowicie wytwarzany wyłącznie na podstawie tradycyjnych receptur pod czujnym okiem doświadczonych serowarów. Powstają̨ z najlepszego mleka pochodzącego od sprawdzonych dostawców, a następnie poddawane są odpowiednio długiemu okresowi dojrzewania, który ma wpływ na smak i charakter serów. 

Spróbuj wytrawnego sera o niższej zawartości tłuszczu, to ser z gatunku wytrawnych o niższej zawartości tłuszczu, który dojrzewa przez 6 tygodni, co pozwala na powstanie dziur charakterystycznych dla serów szwajcarskich. Odkryj tradycyjny ser o klasycznym, naturalnym i wyważonym smaku z delikatnie wyczuwalną nutą słodyczy. Ciekawą propozycją na domowej desce serów będzie też ser, którego receptura opiera się na odpowiednim doborze korzystnych dla organizmu bakterii Lactobacillus-5®1, dzięki czemu jest polecany dla wszystkich osób dbających o zdrowie i utrzymanie odpowiedniej flory bakteryjnej w swoim organizmie. 

Każdy z tradycyjnych serów nazwanych imieniem bohaterów najbardziej znanej powieści Reymonta to znakomity, wartościowy dodatek do codziennych kanapek z dodatkiem ulubionych warzyw. Można z nich przygotować również ciekawe i apetyczne tortille, koreczki, które będą ozdobą rodzinnych przyjęć. Doskonale sprawdzą się również w roli składników dań na ciepło, np. wytrawnych muffinów, zapiekanek czy tarty. 

Najważniejszym składnikiem różnego rodzaju nabiału jest mleko krowie. Najlepszymi walorami wyróżnia się mleko z certyfikatem rolnictwa ekologicznego, którego źródłem jest ekologiczna hodowla, realizowana z szacunkiem dla zwierząt, karmionych naturalnymi paszami, wolnych od antybiotyków i GMO. 

Spróbuj doskonałych serów z epicką tradycją oraz EKOmleka i postaw na najwyższą jakość! 

 

1 Szajewska H.: Probiotyki – aktualny stan wiedzy i zalecenia dla praktyki klinicznej. Medycyna Praktyczna, 2017. 

Tagi: ser

Redakcja poleca

REKLAMA