Kwestia wyboru wina do posiłku to dla wielu osób pełen niepokoju spacer po polu minowym. Panuje przekonanie, że to sztuka niedostępna zwykłym śmiertelnikom, więc lepiej powierzyć ją sommelierom z drogich restauracji (którzy to oczywiście potwierdzą). Tymczasem odrobina podstawowej wiedzy wystarczy, by każdy mógł pokusić się o tworzenie doskonałych kombinacji wina i potraw.
Trzeba przyznać, że praca sommelierów do łatwych nie należy – dobrać wino do potrawy to jedno, ale często goście proszą o polecenie wina do stołu, na którym mogą pojawić się cztery zupełnie różne dania! Tak czy inaczej, nawet najbardziej doświadczony ekspert tylko od czasu do czasu zdoła znaleźć idealną harmonię. W dodatku wino i jedzenie też muszą być w odpowiednim nastroju. Tymczasem wybór wina wcale nie musi być taki trudny, jeśli pamiętamy o kilku podstawowych zasadach i dajemy sobie prawo do pomyłek.
Kate Goodman - wielokrotnie nagradzana ekspertka od win i napojów - dzieli się z nami swoją wiedzą
Zasada 1. Proste wina do złożonych potraw
Zasada 2. Złożone wina do prostych potraw
Podniebienie jest w stanie przyjąć ograniczoną liczbę bodźców, więc nie dezorientuj go. Jeśli do bogatego w smaki dania wybierzesz złożone wino, to nic dobrego z tego nie wyjdzie. Pozwól potrawie mówić własnym głosem i podaj do niej proste wino, które udzieli jej świetnego wsparcia. A jeśli masz butelkę specjalnego wina, wybierz proste danie, by dać winu pole do popisu.Zasada 3. Pamiętaj o kwasowości
Wysoka kwasowość często ma kluczowe znaczenie przy doborze wina do potraw – pomaga zrównoważyć ciężkie kremowe sosy lub okiełznać krnąbrne pomidory. Poza tym dzięki kwasowości wina słodkie zachowują świeżość, co sprawia, że są wspaniałym towarzystwem dla sera i foie gras.Zasada 4. Pamiętaj o regionie
Może to zabrzmieć nieco banalnie, ale w Europie potrawy i wino mają tożsamość regionalną, nie narodową. Często najlepszym towarzystwem dla specjałów regionu będzie wino z tych samych okolic – na przykład Valpolicella jest doskonała do sosu bolognese, a czerwone wina z południowych Włoch, jak Primitivo, lepiej pasują do mocniej przyprawionych dań z Kalabrii.Zasada 5. Porzuć staroświeckie uprzedzenia
Owszem, czerwone wino pasuje do ryb – może nie zawsze, ale często jest to wyśmienita kombinacja. Ryby o jędrnym mięsie, jak łosoś, smakują wybornie z miękkim czerwonym winem, a ryba wędzona i schłodzone Pinot Noir to po prostu rewelacja. Moja ulubiona książka o potrawach i winie proponuje nawet Barbaresco do labraksa z koprem włoskim - co w gruncie rzeczy ma sens, bo dojrzałe Barbaresco jest co najwyżej średnio zbudowane i zawiera nuty lukrecji, które doskonale uzupełniają się z koprem włoskim.Przeczytaj wszystkie zasady Kate dotyczące dobierania wina do potraw »
Kate Goodman, wraz z uhonorowanym gwiazdkami Michelina, światowej sławy szefem kuchni Michelem Roux Jr, są gospodarzami ciepłego i pełnego pasji programu Food & Drink.
“Będą dyskusje na konkretne tematy i wspaniałe potrawy do przygotowania w domu, które będziemy przyrządzać razem z zaproszonymi mistrzami kuchni. A także porady, co pić do jedzenia – bez nadmiernego komplikowania, przyjemne i zrozumiałe.” - mówi Michel Roux Jr - “Nie jest to opowieść o podróżach ani konkurs gotowania, tylko program poświęcony jedzeniu i napojom. Jego sercem są wyśmienite potrawy i ciekawe tematy omawiane w lekki, ale treściwy sposób.”
O programie Food & Drink
Program obejrzeć można w BBC Lifestyle, w każdy wtorek o 18:30. Więcej informacji o programie, wywiady z ekspertami oraz przepisy znajdują się na stronie programu: bbcpolska.com/food-drink. Zapraszamy także do udziału w konkursie, w którym można wygrać nietuzinkowe akcesoria kuchenne.Kliknij i weź udział w konkursie »