Kiedy brakuje ci energii, jesteś ospała i czujesz, że dopadło się wiosenne przesilenie, możesz pomóc sobie płynnym zastrzykiem energetycznym. Bez obaw, nie ma on nic wspólnego ze strzykawką i igłą. Wręcz przeciwnie, jest całkiem przyjemny i pozwala na delektowanie się całą paletą smaków i aromatów. Co to za cudowna mikstura? Oczywiście sok owocowy!
Już wiosna, wkrótce na straganach i półkach sklepowych dostępne będą polskie owoce sezonowe. Warto włączyć je do codziennej diety, nie tylko dlatego, że są pyszne i zdrowe, ale także – co jest ważne dla każdej kobiety - zaspokajają apetyt na słodycze! Owoce spożywać można pod różnymi postaciami: w formie naturalnej, suszone, czy w formie soków. Nie bójmy się ich! Soki owocowe i warzywne nadal zachowują swoje zdrowotne właściwości!
Które soki wybierać?
Soki owocowe są źródłem wielu witamin, szczególnie zdrowe są: pomarańczowe, z czarnej porzeczki, aroniowe i jabłkowe. Dostarczają organizmowi właściwej porcji witamin i soli mineralnych, co jest niezbędne do jego prawidłowego rozwoju, dobrego stanu zdrowia, a przede wszystkim dobrego samopoczucia przez cały dzień. Soki powinno się też podawać do picia dzieciom, szczególnie tym, które nie przepadają za owocami w surowej postaci. 1 szklanka soku to 1 z 5 porcji warzyw i owoców, które dziennie powinny zjadać. Stosowanie od czasu do czasu takiego „zamiennika” jest jak najbardziej polecane przez dietetyków i lekarzy.
Polska a picie soków
W krajach zachodnich istnieje zwyczaj picia szklanki soku owocowego lub warzywnego rano na czczo. Taka porcja dostarcza organizmowi wielu cennych witamin i minerałów, wzmacnia i dodaje sił. Nie ma się więc co dziwić, ze nasi zachodni sąsiedzi tryskają energia i humorem od rana. Żadna herbata nie ma w sobie tylu dobroczynnych mikroelementów, co soki naturalne. Dlatego w swoim domu warto stworzyć modę na soki i starać się wypijać ich choć szklankę dziennie. Jeśli nie starcza na to czasu w domu, można pokusić się o zabranie tej „płynnej przekąski” do pracy lub szkoły.
Fot. Tymbark