wigilijne dania fot. Serwis prasowy

Święta na diecie

Smażone ryby, majonez, ciasta – każdy z nas taką kolację musi odchorować. A wystarczy pamiętać o kilku wskazówkach, by w pełni cieszyć się świętami!
/ 20.05.2019 16:09
wigilijne dania fot. Serwis prasowy

Odświeżone menu

Kto powiedział, że Boże Narodzenie musi być ciężkostrawne? Możesz równie dobrze przygotować potrawy lekkie i zdrowe dla żołądka. Warto to zrobić, bo świąteczne przejedzenie może doprowadzić nie tylko do przykrego dyskomfortu, ale i do nudności, wymiotów, uczucia przemęczenia, a po kilku godzinach biegunki. Oczywiście nie wspominając już o nadmiarze dostarczonych kalorii...

Ważne przedświąteczne wskazówki

  • Zamień tłuste ryby na lekkie – solę, mintaja lub morszczuka
  • Zrezygnuj ze smażonych potraw na rzecz pieczonych lub gotowanych
  • Pierogi podaj od razu po ugotowaniu, tj. bez smażenia i zasmażki
  • Jajka faszerowane podawaj bez panierki z bułki tartej
  • Zamiast ciężkostrawnego majonezu sięgnij po jogurt naturalny
  • Odmień przepisy na słodkie ciasta - do sernika używaj chudego sera, a makowiec zamień na biszkopt makowy z galaretką
  • Obciążające żołądek i wysokokaloryczne cukierki zamień na własnoręcznie przygotowane kruche ciasteczka

Świąteczne przejedzenie

Niestety wiele osób nie jest w stanie zachować umiaru podczas świąt. Wcale to nie dziwi, w końcu Boże Narodzenie jest tylko raz do roku. W takiej sytuacji wybierz ciepłą herbatę z dodatkiem melisy, mięty albo dziurawca. I przede wszystkim daj odpocząć swojemu żołądkowi!