Jakie masz nawyki żywieniowe
Czy jesz śniadanie?
A. Nigdy
B. Czasami
C. Zawsze, przed wyjściem
Ile razy dziennie jadasz?
A. 2-3
B. 3-4
C. 4-5
Który posiłek jest najobfitszy?
A. Kolacja
B. Śniadanie
C. Obiad
Co przeważa w twojej diecie?
A. Tłuszcze
B. Białka
C. Węglowodany
Czy jesz owoce i warzywa?
A. Okazjonalnie
B. Przynajmniej raz dziennie
C. Kilka razy dziennie
Jaki jest twój ulubiony napój?
A. Kawa, słodzone soki, drinki
B. Niezbyt mocna herbata, soki świeżo wyciśnięte z owoców
C. Woda, soki z warzyw
O której jadasz ostatni posiłek?
A. Jem dużo aż do pójścia spać
B. Jem kolację przed 20.00
C. Na kolację, przed 18.00, jem zwykle coś lekkostrawnego
2. Jak przygotowujesz posiłki
Jakie potrawy najczęściej przyrządzasz?
A. Z torebki i z puszki
B. Ze słoików i mrożonek
C. Sama gotuję ze świeżych produktów
Czym zagęszczasz zupy i sosy?
A. Śmietaną
B. Dodaję mleka lub jogurtu
C. Nie lubię zagęszczanych potraw, wolę w sosie własnym
Jak przyprawiasz?
A. Wszystkie potrawy są dla mnie zwykle za mało słone, dodaję jarzynkę lub kostki rosołowe
B. Używam różnych mieszanek przyprawowych, bo lubię potrawy z konkretnym smakiem
C. Prawie nie używam soli, ale uwielbiam zioła
Jakie potrawy jesz najczęściej?
A. Smażone
B. Podsmażane i duszone
C. Gotowane lub pieczone
Co dodajesz do herbaty lub kawy?
A. 2-3 łyżeczki cukru
B. 1-2 łyżeczki cukru
C. nie słodzę
Przewaga A
Jesteś wielbicielką dobrego jedzenia. Niestety, to co smaczne, zwykle nie jest zdrowe. Daje już o tym znać twój organizm, często jesteś zmęczona, masz nie najlepsze wyniki badań. A wszystko przez to, że wybierasz najmniej wartościowe produkty. Koniecznie musisz to zmienić, bo tu nie pomoże ani dieta cud, ani okresowo brane lekarstwa. To będzie kosztowało trochę wysiłku, bo twój tryb pracy i życia nie pomaga ci w dbaniu o zdrowie i kondycję. Ale nie ma rady, musisz powalczyć ze swoimi zachciankami. Zacznij stopniowo wprowadzać w życie zdrowe nawyki żywieniowe, a na efekty nie będziesz czekać długo.
Przewaga B
Doskonale zdajesz sobie sprawę, że popełniasz drobne grzeszki, bo masz rozeznanie, jak i ile należy jeść. Zmiana sposobu odżywiania na całkowicie prawidłowy nie sprawi ci więc większego trudu. Musisz jednak wyćwiczyć silną wolę. Twoim problemem jest lekko zachwiana równowaga między ilością jedzenia i zapotrzebowaniem na kalorie a ruchem. Albo zaczniesz się więcej ruszać, albo mniej jeść. Jeśli nic nie zmienisz, pojawi się wkrótce nadwaga i niepokojące dolegliwości. Nie dopuść do tego. Wcześniejsza zmiana zwyczajów nie będzie kosztować cię dużo wysiłku.
Przewaga C
Twój sposób odżywiania jest prawie idealny. Masz doskonałą wiedzę w tej dziedzinie, odżywiasz się jak specjalista dietetyk. Nie ma potrzeby jakichkolwiek zmian. Nigdy jednak nie zaszkodzi pić więcej świeżo wyciśniętych soków warzywnych rozcieńczonych wodą. Skorzystaj z dobrej pogody i codziennie chodź na długie spacery, wtedy będziesz mogła sobie pozwolić nawet na nieduże łakomstwo. Wystarczy pamiętać, by jeść regularnie. Jeśli masz jakieś problemy zdrowotne, to z pewnością nie są one spowodowane złym odżywianiem.
Złota trójka - bez nich ani rusz
Nasze posiłki powinny być zbilansowane, czyli dostarczać organizmowi potrzebnych składników we właściwych proporcjach. Każda dieta naruszająca tę zasadę szkodzi naszemu zdrowiu! Bezkarnie można zrezygnować tylko z cukru i słodyczy.
Węglowodany - znajdują się w potrawach mącznych, owocach, warzywach, słodyczach. Najwartościowsze są węglowodany złożone, występujące w pełnoziarnistym pieczywie i makaronie, brązowym ryżu, kaszach i warzywach. Właśnie z nich powinno pochodzić aż 60% energii.
Białko - jest w mięsie, drobiu, rybach, nabiale, warzywach strączkowych.
Powinno dostarczać ok. 10% energii. Białko jest budulcem wszystkich tkanek. Dlatego jest szczególnie potrzebne do rozwoju młodego organizmu.
Tłuszcze - występują w mięsie, rybach, drobiu, wędlinach, nabiale, olejach. Powinny dostarczać nie więcej niż 30% energii. Najzdrowsze są pochodzenia roślinnego, np. oleje i oliwa z oliwek, nie zawierają cholesterolu ani nasyconych kwasów tłuszczowych, które powodują choroby krążenia. Tłuszcze wspomagają działanie hormonów i układu nerwowego.