masło Polmlek fot. Adobe Stock

Rozbijamy EKO mity

Chcesz kupować najwyższej jakości produkty ekologiczne, ale gubisz się w gąszczu ładnych opakowań, niejasnych komunikatów reklamowych i niesprawdzonych teorii z forów internetowych? Rozbijamy część z nich, ułatwiając ci wybór wysokiej jakości żywności, która ze smakiem wzbogaci twoją dietę.
masło Polmlek fot. Adobe Stock

Produkty EKO są dostępne tylko dla mieszkańców dużych miast

Obecnie produkty ekologiczne, w tym nabiałowe, łatwo kupić w wielu sieciowych sklepach, które możesz znaleźć nawet w małych miejscowościach. Dodatkowo masz do dyspozycji szeroką ofertę sklepów internetowych.

 

Produkty BIO/EKO są o wiele droższe niż ich zwykłe odpowiedniki

Żywność ekologiczna zazwyczaj jest nieco droższa, ze względu na sposób wytwarzania. Jej producenci muszą spełnić rygorystyczne kryteria, podobnie jak dostawcy wytwarzający surowce takie jak mleko w zgodzie z naturą, bez GMO i szkodliwych substancji. Powstające w ten sposób ekomasło czy ekomozzarella to produkty w 100% naturalne, najwyższej jakości, wyróżniające się najlepszym smakiem. Obecność polskich ekoproduktów w sieciach dyskontowych powoduje, że są coraz bardziej dostępne dla wszystkich.

Na rynku jest wiele produktów udających ekologiczne, trudno wybrać ten właściwy

I tak, i nie. Wielu producentów tylko markuje ekologiczne pochodzenie swoich produktów nadużywając słów „naturalne” czy „tradycyjne”. Aby produkt mógł być nazywany ekologicznym, BIO czy organicznym, musi spełniać szereg rygorystycznych kryteriów rolnictwa ekologicznego obowiązujących w UE. Taka żywność jest oznaczona na opakowaniu certyfikatem Zielonego Listka gwarantującym wysoką jakość i doskonały smak.

Które produkty są bardziej naturalne: BIO, EKO czy organic?

Nie ma różnicy między żywnością bio, eko i organic. Zgodnie z obowiązującymi w UE regulacjami wszystkie te określenia odnoszą się do produktów powstałych na bazie surowców wytworzonych przez rolnictwo ekologiczne. Każe z nich powinno posiadać certyfikat Zielonego Listka – unijne logo żywności ekologicznej.

Materiał opracowany przez Polmlek Grudziądz sp. z o.o