Roślinne Nie Gryzie! Spróbuj roślinnych alternatyw mleka w swojej kuchni!

Pudding chia (2).jpg fot. Materiały prasowe
Napoje roślinne to nie tylko świetna alternatywna dla osób, które nie mogą spożywać mleka krowiego, ale także prawdziwa uczta dla podniebienia. Wypróbuj je w swojej kuchni, a przekonasz się, jak pyszne i wszechstronne są ich zastosowania w najróżniejszych potrawach i napojach. Odkryj bogactwo smaków, jakie oferują napoje roślinne i daj się ponieść kulinarnej kreatywności!
Pudding chia (2).jpg fot. Materiały prasowe

Roślinne alternatywy mleka i jogurtów na dobre zagościły na półkach sklepowych i w wielu polskich domach. I świetnie się składa, bo są pyszne, mają wiele wariantów smakowych i mogą być doskonałym urozmaiceniem codziennej diety.

Według autorów Raportu Talerz Przyszłości[1], zbilansowana dieta oparta na produktach roślinnych, znacząco zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia, nowotwory czy cukrzycę typu2[2]. Tym bardziej warto spróbować i włączyć do codziennego menu jak najwięcej produktów pochodzenia roślinnego. Co ważne, można to zrobić małymi krokami, nie zmieniając zanadto charakteru dania.

Jak zatem wykorzystać w kuchni napoje roślinne?

To proste! Dokładnie w taki sam sposób, jak wykorzystujemy tradycyjne mleko i jogurty. Napój migdałowy np. ten od marki Alpro, delikatny, z orzechową nutą, doskonale sprawdza się jako baza smoothie czy owsianki. Napoje kokosowe, nieco bardziej tropikalne, doskonale sprawdzą się w deserach, zapewniając im niepowtarzalny smak i gładką konsystencję. A napoje owsiane? Są idealne jako dodatek do herbaty czy kawy oraz do wszelkich placków, naleśników czy babeczek. Roślinne alternatywy dla jogurtu można wykorzystać dokładnie tak, jak te tradycyjne – dodając do nich owoce, nasiona i orzechy stworzymy obłędną kompozycję smaków, w sam raz na śniadanie lub podwieczorek.

Zobacz, jak w prosty i szybki sposób wykorzystać napoje roślinne w trzech prostych przepisach!

Pudding chia z musem truskawkowo-limonkowym i truskawkami


fot. Mat. prasowe

  • 1 szklanka napoju kokosowo-ryżowego Alpro, który jest bez dodatku cukru,
  • 2 łyżeczki syropu z agawy albo erytrolu
  • 3 łyżki nasion chia,
  • Garść truskawek (świeże lub mrożone),
  • Kilka kropel soku z limonki,
  • Kilka listków mięty,

Wystarczy zalać nasiona chia napojem kokosowo-ryżowym Alpro, dodać odrobinę syropu z agawy lub naturalnego słodzika np. erytrolu, dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na noc. Rano przygotuj mus truskawkowo-limonkowy, blendując owoce z kilkoma kroplami soku z limonki i udekoruj pudding truskawkami i listkiem mięty.

Szybki bowl z owocami


fot. Mat. prasowe

  • Alpro Skyr Style Mango – roślinna alternatywa dla skyru,
  • Ulubione owoce sezonowe,
  • Kilka orzechów – włoskich lub laskowych,
  • Listki melisy lub mięty.

Alpro Skyr Style Mango przekładamy do miseczki, na wierzchu układamy ulubione owoce i orzechy, a następnie danie dekorujemy listkami melisy lub mięty.

Owsiane naleśniki


fot. Mat. prasowe

  • 1 szklanka napoju Alpro Owsiane
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki błyskawicznych płatków owsianych
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 jajko
  • Niewielka ilość oleju do smażenia

Włóż wszystkie składniki do blendera lub robota kuchennego i zmiksuj je, aż uzyskasz jednolite i gładkie ciasto. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Wlewaj ciasto na patelnię, używając około ¼ szklanki masy na każdy naleśnik. Smaż kilka minut z każdej strony, aż naleśniki będą rumiane. Podawaj z ulubionym dżemem, polewami lub owocami.

Jeśli do tej pory nie próbowałaś roślinnych alternatyw mleka czy jogurtów w swojej kuchni, to najwyższy czas to zmienić i przekonać się, że Roślinne nie gryzie!

 

[1] Raport Talerz Przyszłości Interdyscyplinarnego Centrum Analiz i Współpracy Żywność dla Przyszłości, 2023 https://danone.pl/assets/interdyscyplinarne/Raport_Talerz_Przyszlosci_2023.pdf

[2] Ojo O, Jiang Y, Ojo OO, Wang X. The Association of Planetary Health Diet with the Risk of Type 2 Diabetes and Related Complications: A Systematic Review. Healthcare. 2023; 11(8):1120.

Colizzi C, Harbers MC, Vellinga RE, et al. Adherence to the EAT-Lancet Healthy Reference Diet in Relation to Risk of Cardiovascular Events and Environmental Impact: Results From the EPIC-NL Cohort. J Am Heart Assoc. 2023;12(8):e026318.

Karavasiloglou N, Thompson AS, Pestoni G, et al. Adherence to the EAT-Lancet reference diet is associated with a reduced risk of incident cancer and all-cause mortality in UK adults. One Earth. 2023;6(12):1726-1734.

 

Materiał promocyjny marki Alpro 

 

Tagi: mleko