Kiedy jesteś zdenerwowana, sięgasz po jedzenie? Nie ma w tym nic złego pod warunkiem, że wybierasz właściwe przekąski.
AB/11.05.2012 16:25
fot. Panthermedia
Nie bez powodu lubimy zajadać stres. Kiedy jest nam źle, jesteśmy smutni czy bezradni - nasza podświadomość podpowiada, że posiłek to jest to, co od małego kojarzy nam się z ciepłem i beztroską dzieciństwa. W tych momentach rzadko jednak zwracamy uwagę na to, co jemy. I dlatego wybieramy produkty, których spożywanie przynosi przyjemność, kojarzoną z nagrodą.
Dobra wiadomość jest jednak taka, że istnieją smaczne przekąski, które nie tylko pozwolą ci odreagować stres, ale też przyczynią się do jego zredukowania. Potrzebne witaminy i mikroelementy znajdziesz w pokarmach takich jak:
Banany
Obfitują w witaminy z grupy B, witaminę C i magnez. Ale to nie wszystko - owoce te to również bogactwo tryptofanu, który podnosi odporność organizmu na stres.
Jogurt naturalny i odtłuszczone mleko
Produkty te to źródło witaminy B1 i wapnia, które obniżają poziom cholesterolu we krwi i uspokajają poprzez zmniejszanie poziomu hormonu stresu. Jeżeli miewasz problemy z zaśnięciem, zanim się położysz, wypij szklankę ciepłego mleka - uspokoi cię i wprawi w błogi stan.
Migdały
Zawierają sporo magnezu i L- Fenyloalaninę, która łagodzi depresję i poprawia sprawność umysłową. Uśmierzają również często pojawiające się pod wpływem stresu dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Płatki owsiane
To cenne źródło potasu, wapnia i magnezu - składników, których poziom w naszym organizmie obniża stres. Płatki te w połączeniu z mlekiem łagodzą napięcia nerwowe, działa odprężająco i poprawiają perystaltykę jelit, która może zostać zaburzona pod wpływem stresu. Zawarte w owsiance węglowodany wspomagają także produkcję serotoniny - hormonu szczęścia.
Pestki dyni i słonecznika
To źródło witaminy B, która zapobiega apatii i poprawia koncentrację oraz cynku i lecytyny, które to składniki wspomagają pracę serca, mózgu i całego układu nerwowego.
Orzechy
To źródło żelaza, wapnia i magnezu, niezbędnych przy przekazywaniu bodźców nerwowych i łagodzących napięcie. Gdy przypływ adrenaliny podnosi ciśnienie krwi, garść pistacji lub orzechów włoskich je ureguluje.
Pomarańcze i kiwi
Witamina C obecna w tych owocach wzmocni odporność, obniży ciśnienie krwi i zredukuje poziom hormonu stresu. Dzięki temu łatwiej zapanujesz nad emocjami, a dzięki magnezowi zawartemu w kiwi dodatkowo wspomożesz swój układ nerwowy.
Pomidory z bazylią
Pomidory to źródło potasu, który odpowiada za przewodzeniu impulsów nerwowych. Niedobór tego pierwiastka jest charakterystyczny dla osób, które cierpią na przewlekły stres. W połączeniu z bazylią obniża ciśnienie krwi, redukuje napięcie fizyczne i emocjonalne, a także wspomaga naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka.
Ryby
Największym wrogiem kortyzolu są kwasy Omega 3, których najwięcej jest właśnie w rybach. Wybieraj łososia, makrelę i tuńczyka, a jeśli masz ochotę zjedz je w formie sushi.