Pozytywne i szkodliwe nawyki żywieniowe

Dokucza ci zgaga lub wzdęcia? Masz problemy ze sprawnością seksualną? A może chorujesz na jedno z poważnych schorzeń? W każdym z tych przypadków musisz wiedzieć, jakich produktów powinieneś unikać. Dobrze jest też wiedzieć, które mogą ci pomóc w walce z doskwierającymi bolączkami.

Dokucza ci zgaga lub wzdęcia? Masz problemy ze sprawnością seksualną? A może chorujesz na jedno z poważnych schorzeń? W każdym z tych przypadków musisz wiedzieć, jakich produktów powinieneś unikać. Dobrze jest też wiedzieć, które mogą ci pomóc w walce z doskwierającymi bolączkami.

Pozytywne i szkodliwe nawyki żywieniowe

Fot. Dreamstime

W trakcie leczenia wielu chorób należy niekiedy zmienić swoje dotychczasowe nawyki żywieniowe i trzymać się żelaznych zasad, ściśle określających możność i niemożność spożywania konkretnych produktów. A co z czasowymi dolegliwościami, które nierzadko ściągają ci sen z powiek? Nie posiadasz wiedzy na temat tego, co ci wolno jeść, a tego, co może spowodować tylko pogorszenie Twojego stanu? Zerknij na naszą ściągę.

 

Ból głowy

Pomoże ci się z nim uporać cytryna, czereśnie, aromatyczny koper, ale także smaczne nasiona dyni i słonecznika, orzechy włoskie, chrzan, imbir, zielone oliwki, zwykła pietruszka i liście kapusty. Jeżeli nie chcesz, aby ta dolegliwość ci dokuczała nie pij dużych ilości kawy, ogranicz pokarmy ciężkostrawne i szczególnie uważaj na spożycie czekolady, alkoholu, a zwłaszcza szampana i czerwonego wina, niedojrzałych serów, mięsa konserwowanego saletrą, słodzików, lodów, zimnych napojów gazowanych, ale też kwaszonej kapusty, jajek i tłustego mleka.

 

Biegunka

Jeżeli nie chcesz mieć tej przykrej dolegliwości lub niestety cię już dosięgła i zastanawiasz się jak się z nią uporać sięgnij po gotowaną marchewkę i ryż, suchary, banany, czarne jagody, czarne porzeczki, jogurt, a także gotowane ziemniaki, mączne zupy i płatki owsiane. A jeśli już dopadła cię biegunka to zastanów się czy przypadkiem na liście spożytych przez ciebie produktów nie ma mleka, fasoli, cebuli, skórek owoców i warzyw, kawy, napojów musujących, owocowych i wysoko słodzonych.

 

Bezsenność

Jeśli tuż przed pójściem spać podjadasz ciężkostrawne pokarmy, a w ciągu dnia pijesz duże ilości kawy, alkoholu lub objadasz się jajkami, może i z pewnością będzie ci dokuczać bezsenność. Możesz sobie pomóc przez jedzenie takich produktów jak morele, owies, dynia, kapusta, picie miodu lub kosztowanie cukru.

 

Niestrawność

Korzystnie wpływają na twój organizm banany, winogrona, truskawki, ziemniaki, mięta pieprzowa, ryż, seler i koper. Natomiast przyczyn niestrawności szukaj w pałaszowaniu nieostudzonych wypieków, spożywaniu smażonych potraw, używaniu dużych ilości majonezu, piciu napojów gazowanych i potrawach ciężkostrawnych na bazie fasoli lub kapusty.

 

Stany osłabienia i wyczerpania fizycznego

Jeśli jesteś w naprawdę złej formie nie sięgaj po alkohol i dania ciężko strawne. Pomogą ci natomiast takie owoce jak winogrona, morele, truskawki, jabłka, wiśnie, maliny oraz kabaczki, cukinia, pomidory, orzechy, kukurydza, brokuły, fasola, soja, szpinak i ryż.

 

Problemy ze sprawnością seksualną

Nie chcesz, żeby się pojawiały lub chcesz się ich pozbyć? Nie zapominaj, więc, aby w twojej diecie swoje miejsce nalazły takie produkty jak orzechy, migdały, otręby pszenne, truskawki, pomidory, brokuły, szparagi, zielona i czerwona papryka, fasola, soja, ryż, cytryna, szpinak, szparagi i avocado. Natomiast nie dziw się, jeżeli będziesz mieć problemy w łóżku, bo opychasz się tłustymi daniami, mięsem i produktami zapewniającymi ci tylko nadmiar węglowodanów.

 

Bolesność podczas miesiączki i jej regularność

Szybka utrata wagi, picie alkoholu i gorących napojów z pewnością szkodzi. To samo można powiedzieć o nadmiarze kofeiny i zbyt niskiej zawartości tłuszczu w spożywanych posiłkach. Aby uniknąć zaburzeń miesiączkowania jedz brokuły, ananasy, orzechy, buraki, seler, kapustę, pietruszkę, kalarepę, ryż i sałatę oraz pij jogurt.

 

Zakwaszenie organizmu

Powodowane jest przez nadmierne spożycie kawy, jajek, serów, czerwonego mięsa i picia alkoholu. Aby sobie pomóc należy sięgnąć po rodzynki, figi, migdały, płatki owsiane, botwinkę, fasolę i szpinak.

 

Zaparcia

Te chyba należące do najczęstszych przypadłości, powodowane są zazwyczaj przez nadmierne spożywanie słodyczy, białego pieczywa, pokarmów tłustych i smażonych, szybkich dań z puszki lub z dużą zawartością konserwantów, wysoko przetworzonych. Ważne jest, aby wtedy pic dużo płynów i sięgać częściej po suszone śliwki, morele, figi, kasze, otręby pszenne, pieczywo razowe, ryż, marchewkę, maliny, jabłka, buraki czerwone, winogrona i porzeczki.

 

Zgaga

Zazwyczaj powodowana jest przez zbyt szybkie jedzie w dużych ilościach. Ale możemy też się jej nabawić dzięki jedzeniu fast foodów, dań z puszki, potraw smażonych, piciu piwa, kawy i coli. Jeśli nas dosięgnie przede wszystkim zacznijmy od wprowadzenia zwyczaju wolnego jedzenia w małych ilościach i dokładnego przeżuwania pokarmów. Sięgnijmy po migdały i przegotowaną wodę z sokiem z cytryny. Niektórym pomaga mleko.

 

Anemia

Do pojawienia się anemii przyczynią się z pewnością produkty wysoko przetworzone, ciężko strawne i te w zalewach octowych. Jeśli chcemy się jej pozbyć lub uniknąć, koniecznie zadbajmy, aby na naszym talerzu znalazły się jabłka, gruszki, porzeczki, czerwone buraki, rodzynki, daktyle, wiśnie, winogrona, szpinak, cebula, soja, bób i kakao.

 

Wysoki poziom cholesterolu

Do jego podwyższenia przyczynia się duża zawartość w naszym jadłospisie masła, jaj, majonezu, tłustego mięsa wieprzowego i wołowego, a także picie pełnego mleka. W celu obniżenia i uregulowania jego wskaźnika wybieraj produkty bogate w witaminę C i beta – karoten. Pomarańcze jabłka, marchew, truskawki, porzeczki, czosnek, avocado, brokuły, pomidory, winogrona, rzeżuchę, a także otręby owsiane, jogurt, imbir i oliwę z oliwek.

 

Nadciśnienie tętnicze krwi

Do takiego stanu doprowadzi Cię nadmierne spożywanie alkoholu i jedzenie jajek, a także stosowanie sporych ilości soli w przygotowywanych posiłkach. Natomiast surowy czosnek, cebula, jogurt, zielona herbata, warzywa strączkowe i otręby owsiane pomogą ci w jego obniżeniu.

 

Twoja odporność

Osłabisz ją i narazisz się tym samym na częste infekcje jedząc tłusto i używając dużo cukru. Aby wzmocnić się i uchronić przez osłabieniem odporności sięgaj częściej po jogurt, czosnek, cebulę, morele, brzoskwinie, szpinak, buraki, winogrona, brokuły i cytrynę. Stosuj także niskotłuszczową dietę.

 

Pękanie naczyń krwionośnych

Najczęściej jest powodowane przez picie gorących napojów, kawy i alkoholu. Również stosowanie ostrych przypraw i jedzenie pikantnych dań przyczynia się do pękania naczyń. Pomóc możesz sobie przez wprowadzenie do swojego jadłospisu porzeczek, jabłek, winogron, kapusty, szpinaku, brokułów i pomidorów.

 

Astma

Pomocne w jej zwalczaniu mogą być takie produkty jak cebula, czosnek, chrzan, czerwona i zielona papryka, pomidory, truskawki, kalafior, koper, figi, pieprz, rodzynki, rzepa, brokuły. Niewskazane jednocześnie jest sięganie po orzechy, jajka, colę, tłuste mleko, olej kukurydziany i słonecznikowy oraz tłuszcze zwierzęce.

 

Cukrzyca

W tym wypadku spokojnie możesz sięgać po soję, fasolę, mleko, jogurt, czosnek, cebule, migdały, soczewicę, brokuły, kiwi, dynię, rzeżuchę, sałatę, pokrzywę, borówkę i szałwię. Dobrze by było ograniczyć, a najlepiej zaprzestać stosowania białego pieczywa, wszelkich potraw smażonych, miodu, rodzynek, słodyczy, mleka, tłuszczy, buraków i bananów.

 

Przeziębienia, zapalenia oskrzeli

Najczęściej chętnie sięgamy wtedy po czosnek, cebulę, cytrynę, kiwi, pomarańcze, pomidory, maliny, porzeczki, jeżyny, jabłka, winogrona, miód i jogurt. Należy też dbać o uzupełnianie płynów w organizmie. Najlepiej ograniczyć w tym czasie spożycie mleka, alkoholu i jajek.

 

Kamica nerkowa

Jeśli już na podstawie badań lekarz orzekł, że cierpisz na kamicę nerkową, przyczyn jej powstania możesz szukać w spożywaniu takich pokarmów jak dania z puszki, rabarbar, buraki, mięso, wędzonki i koncentraty zup, a także w nadmiernym spożyciu soli. Co więc jeść, aby nie przyczyniać się do pojawiania się tego schorzenia? Możesz sięgać po otręby ryżowe, fasolę, rzepę, sałatę, ziemniaki i czereśnie, truskawki, winogrona.

 

Kamica żółciowa

Ta może być powodowana zbyt szybką utratą wagi i spożywaniem dużej ilości tłuszczów zwierzęcych, kawy, cukru i masła. Aby temu zapobiec dbaj, aby w twoim jadłospisie znajdowały się przetwory zbożowe, pomidory, truskawki, winogrona, orzechy, soja, soczewica, groch, fasola i cytrusy.

 

Osteoporoza

Z pewnością nie pomoże ci częste sięganie po alkohol, kawę, napoje gazowane i nadmierne solenie. Jedź natomiast jabłka, gruszki, winogrona, pomarańcze, warzywa strączkowe, kalarepę, suszone figi, mleko i jogurt.

 

Reumatyzm

Niekiedy przyjmowanie niektórych pokarmów może wywoływać lub nasilać dolegliwości reumatyczne. Dzieje się tak w przypadku spożywania nadmiernych ilości mleka, mięsa wędzonego, kukurydzy, tłuszczy zwierzęcych, kawy, jajek, masła i używania słodzików. Natomiast dokuczliwe bóle reumatyczne możesz złagodzić przez zawarcie w swojej codziennej diecie marchewki, pietruszki, kapusty, śliwek, winogron, czosnku, cebuli, jabłek, truskawek, selera i borówek.

 

Trzustka

Korzystne działanie na trzustkę mają otręby, brokuły, fasola, soczewica, kolendra, kapusta, sałata jałowiec i cynamon. Jeśli cierpisz na schorzenia trzustki z pewnością powinieneś ograniczyć spożycie mleka, miodu i słodyczy.

 

Udar mózgu

Do udaru mózgu przyczynia się nadmierne picie alkoholu i stosowanie w nadmiarze do zjadanych posiłków soli. Uchroni nas przed nim uwzględnienie w jadłospisie szpinaku, kalarepy, dyni, marchewki, fasoli, botwinki, pomidorów, moreli, awokado, pomarańczy, bananów i migdałów. Zbawienne działanie ma także zielona herbata.

 

Choroby serca i naczyń

Z pewnością, aby uniknąć tego typu zachorowań trzeba często sięgać po oliwę z oliwek, czarne porzeczki, grzyby, czosnek i cebulę. A także melony, imbir, czarne jagody i zieloną herbatę. Na tym jednak nie koniec, do listy produktów wspomagającym pracę naszego serca i prawidłowego funkcjonowania naczyń możemy dopisać pomidory, warzywa strączkowe, brokuły, winogrona, banany, cytrusy, orzechy laskowe, migdały i ziarna. Niewskazane jest picie dużych ilości alkoholu. Najlepiej sporo ograniczyć spożycie kawy, tłuszczów zwierzęcych, mięsa i przetworów mlecznych z dużą zawartością kwasów tłuszczowych.

 

Wrzody żołądka

Niewskazane przy chorobie wrzodowej żołądka i nierzadko przyczyniające się do jej powstawania jest spożywanie produktów wysoko przetworzonych, tłustych i ciężkostrawnych oraz jajek. Picie kawy, alkoholu, coli i gorących napojów dokłada swoje przysłowiowe trzy grosze do tego stanu. Jeśli leczymy wrzody lub zwyczajnie chcemy ich uniknąć starajmy się stosować do komponowania posiłków warzyw takich jak czerwona fasola i kalafior, a także soja, czosnek, sok z surowych ziemniaków, ryż, kasza, banany, sok z surowej i zielonej kapusty, a także pić zieloną herbatę.

 

Zakażenia układu moczowego

Na pewno alkohol, kofeina i czekolada nie mają korzystnego wpływu na układ moczowy i pojawiające się nieraz jego schorzenia. Zapobiegną przykrym dolegliwościom lub wspomogą ich leczenie czarne jagody, pomidory, winogrona, żurawiny, rzepa, seler, pietruszka i chrzan oraz przyjmowanie regularnie dużych ilości płynów.

 

Nowotwory

Te wzbudzają największe obawy i strach ten jest uzasadniony. Nowotwory są plagą naszych czasów i odbierają życie dużej odsetce chorych. Wbrew panującemu przekonaniu, można zapobiegać ich powstawaniu i wspomagać skutecznie leczenie. I tak wskazane jest spożycie zielonych warzyw liściastych jak kalafior, brokuły, kapusta, szpinak, kalarepa i brukselka, a także marchewka, czosnek, cebula, pomidory, seler, papryka, szczypiorek, ziemniaki, warzywa strączkowe i ogórek. Korzystny wpływa mają też winogrona, jagody, orzechy, cytrusy, soja oraz jogurt i pieczywo gruboziarniste. Powstawaniu nowotworów sprzyja częste jedzenie potraw z grilla, smażonych i pieczonych. Objadanie się w ogóle nie jest zdrowe, a zwłaszcza w tym przypadku szczególnie szkodzi. Niebezpieczne jest tez stosowanie w nadmiarze soli, masła i margaryny oraz picie pełnego mleka, jedzenie mięs tłustych, konserwowych i wędzonych.
A na koniec podpowiemy ci jak za pomocą przekąsek poprawić sobie złe nastrój. Gdy ten cię już dopadnie, zerknij wtedy do spiżarki lub lodówki i sprawdź czy nie masz przypadkiem jabłek, winogron, moreli, pomarańczy, gruszki lub awokado. Możesz też ratować swoje niekorzystne samopoczucie dzięki sałacie, szparagach, fasoli, pietruszce, a nawet ziarnom słonecznika.
Przykładaj dużą uwagę do tego, co jesz. I pamiętaj, że choroby wymuszają wręcz wycofanie z codziennego spożycia niektórych produktów. Jeśli bolejesz nad tym faktem, pomyśl wtedy, że niekiedy może ci to uratować życie. A przecież każdy chce żyć długo. I jest to możliwe, ale tylko dzięki odpowiednim nawykom, głównie żywieniowym.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)