Reklama

Przysmak z ciasta drożdżowego, który obowiązkowo powinien pojawić się na stole w tłusty czwartek, ma wiele odsłon. Klasyczne pączki są smażone w głębokim tłuszczu, np. smalcu, co sprawia, że są bardzo kaloryczne. Proponujemy znacznie lżejszą wersję pączków przyrządzoną w frytkownicy beztłuszczowej z nieoczywistym nadzieniem. Te pączki z kremem pistacjowym z air-fryera są miękkie i smaczne, a przede wszystkim zdrowsze niż tradycyjne smażone pączki.

Reklama

Przygotuj pyszne pączki z kremem pistacjowym z frytkownicy beztłuszczowej

Oto przepis na pączki z kremem pistacjowym z frytkownicy beztłuszczowej.

Składniki na ciasto (ok. 10 pączków):

  • 250 g mąki pszennej,
  • 7 g suchych drożdży (lub 25 g świeżych),
  • 120 ml ciepłego mleka,
  • 2 żółtka,
  • 30 g cukru,
  • 40 g masła (roztopionego),
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli.

Składniki na krem pistacjowy (możesz też użyć gotowego kremu cukierniczego pistacjowego):

  • 100 g kremu z pistacji (100%),
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • 50 g serka mascarpone,
  • 1 łyżka cukru pudru.

Sposób przygotowania:

  1. W misce przygotuj zaczyn: wymieszaj mleko z drożdżami, cukrem i łyżką mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
  2. Dodaj mąkę, żółtka, masło, ekstrakt waniliowy i sól, a następnie wyrabiaj ciasto przez około 10 minut. Powinno być gładkie, elastyczne i odklejać się od palców.
  3. Uformuj kulę i włóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 60 minut).
  4. Ciasto na pączki po wyrośnięciu rozwałkuj na grubość ok. 1,5 cm, a następnie wykrawaj szklanką koła. Ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
  5. Czas na pieczenie w frytkownicy beztłuszczowej. Ustaw temperaturę zgodnie z instrukcją dla pączków i rozgrzej air-fryer (zwykle 180°C). Pączki posmaruj olejem lub mlekiem, aby nabrały złocistego koloru. Ułóż je na papierze do pieczenia i piecz 8-10 minut (lub dłużej, jeśli temperatura jest niższa).

Przygotowanie kremu pistacjowego i nadziewanie pączków:

  1. Ubij śmietankę z cukrem pudrem. Dodaj krem pistacjowy i serek mascarpone i wymieszaj.
  2. Przełóż krem do rękawa cukierniczego z długą końcówką. Po ostygnięciu pączków wkładaj końcówkę rękawa do każdego z nich i nadziewaj kremem.

Na koniec możesz oprószyć pączki cukrem pudrem (jeśli chcesz zredukować liczbę kalorii: zmielonym erytrolem lub ksylitolem). Możesz też udekorować je posiekanymi pistacjami. A jeśli smak z dzieciństwa najbardziej przywołują u ciebie pączki z lukrem, to skorzystaj z naszego przepisu na lukier bez cukru.

Jeśli zależy ci na przygotowaniu jeszcze bardziej "odchudzonych" pączków, które są równie smaczne co tradycyjne, ale zdrowsze, sięgnij po inne nasze przepisy: fit pączki twarogowe, pączki bez cukru lub pączki pieczone.

Reklama

Czytaj także:
Pączki siostry Anieli to pyszna, słodka przekąska nie tylko na Tłusty Czwartek. Zrobisz je szybko i sprawnie
38 przepisów na tłusty czwartek - zrób najsmaczniejsze domowe pączki, faworki i nie tylko
Przepisy na pączki francuskie o nietypowym kształcie. Wystarczy mniej niż 10 składników
Najlepszy stary przepis na pączki z cukrem pudrem. Smak jak u babci

Reklama
Reklama
Reklama