Odżywianie w ciąży - dlaczego nie wolno się odchudzać
Po pierwsze nigdy nie odchudzaj się podczas ciąży! Wręcz przeciwnie: powinnaś pogodzić się z tym, że waga znów wskaże więcej. Warto wiedzieć, że dziecko, wody płodowe, łożysko, powiększona macica i gruczoły piersiowe ważą około 8 kg. Dlaczego nie można doprowadzać do procesów spalania tłuszczu w tym czasie? Tkanka tłuszczowa kumuluje toksyny i jej spalanie powoduje ich uwolnienie do krwiobiegu, co mogłoby być niebezpieczne dla rozwijającego się dziecka. Możesz jednak (a nawet powinnaś!) mieć wpływ na swój przyrost wagi.Odżywianie w ciąży - 4 rady, które ci pomogą skomponować jadłospis
1. Pamiętaj, że nie musisz jeść za dwoje! Zapotrzebowanie na energię (kalorie) wzrasta dopiero w drugim i trzecim trymestrze – i to zaledwie o 300 kcal!2. Powinnaś przyjmować co najmniej 1,5 litra wody niegazowanej dziennie oraz około litr płynów pochodzących z jedzenia (warzyw, owoców, zup itd.), co w sumie daje minimum 2,5 litra. Każda aktywność fizyczna wymaga dodatkowego uzupełniania płynów, dlatego na trening zawsze zabieraj ze sobą 1,5-litrową butelkę wody. Jeśli wysiłek trwa dłużej niż godzinę, wypij napój izotoniczny, aby uzupełnić utracone elektrolity (uwaga, napój nie powinien zawierać słodzików!). W trakcie upałów zapotrzebowanie kobiety w ciąży na płyny może wynosić nawet 4 litry!
4. Jedz jak najwięcej produktów nieprzetworzonych (warto postawić na żywność ekologiczną). Twój codzienny jadłospis powinien być bardzo urozmaicony i zawierać świeże lub mrożone warzywa i owoce, nabiał, chude mięso, ryby, jajka z hodowli ekologicznej, a także pełnoziarniste produkty zbożowe. Takie menu zapewni ci odpowiedni „dowóz” wszystkich niezbędnych w ciąży składników odżywczych.