Cena. Przeliczając koszt wytworzenia półkilogramowej paczki mrożonych warzyw dochodzimy do wniosku, że bardziej opłacalne jest kupienie i samodzielne przygotowanie mieszanki warzywnej. A czas? Czy uwzględniamy go w rozliczeniach? Użycie mrożonek skraca czas przygotowania posiłku nawet o 80%. Czas, który możemy spędzić z dziećmi, ukochanym czy znajomymi.
Mniej smaczne. Niektórzy uważają, że produkty mrożone – zwłaszcza owoce mają mniejsze walory smakowe od świeżych produktów. Ich smak w dużej mierze zależy od odmiany produktu oraz sposobu rozmrażania. - Aby uzyskać owoce zbliżone wyglądem i smakiem do świeżych warto podczas rozmrażania uzbroić się w cierpliwość, stosując zasadę: ”im wolniej tym lepiej” – mówi Paweł Szarek pełnomocnik ds.Jakości Fritarr. - Tylko wtedy truskawki wyjęte kilka godzin wcześniej z zamrażarki, będą tak apetyczne jak te, zerwane z krzaka.
Konserwanty. W mrożonkach nie występują. Skąd więc ta intensywna barwa i doskonały smak ? Naturalny kolor mrożonych produktów uzyskuje się dzięki ich blanszowaniu czyli chwilowemu zanurzeniu we wrzątku.
Lepszy efekt kulinarny. Czy stosowane wyłącznie świeżych produktów gwarantuje sukces kulinarny? Okazuje się, że niekoniecznie. Są bowiem potrawy takie jak pierogi czy ciasta, które dzięki użyciu mrożonych warzyw i owoców zyskują nie tylko na smaku ale i wyglądzie. Użyte do ich produkcji mrożonki zachowują swój kształt, nawet po ugotowaniu czy upieczeniu.
źródło: Materiały prasowe