Mrożonki - fakty i mity

Mrożonki stanowią idealną alternatywę świeżych owoców i warzyw, a mimo to rzadko goszczą na polskich stołach. Wg badań OBOP Polacy sięgają pięciokrotnie rzadziej po mrożone owoce i warzywa w porównaniu od innych członków UE. Co nas powstrzymuje przed ich kupowaniem?
/ 06.11.2009 06:01
Mrożonki stanowią idealną alternatywę świeżych owoców i warzyw, a mimo to rzadko goszczą na polskich stołach. Wg badań OBOP Polacy sięgają pięciokrotnie rzadziej po mrożone owoce i warzywa w porównaniu od innych członków UE. Co nas powstrzymuje przed ich kupowaniem?

Cena. Przeliczając koszt wytworzenia półkilogramowej paczki mrożonych warzyw dochodzimy do wniosku, że bardziej opłacalne jest kupienie i samodzielne przygotowanie mieszanki warzywnej. A czas? Czy uwzględniamy go w rozliczeniach? Użycie mrożonek skraca czas przygotowania posiłku nawet o 80%. Czas, który możemy spędzić z dziećmi, ukochanym czy znajomymi.

Wartość odżywcza. Niektórzy z nas wierzą, że tylko świeże płody natury mają odpowiednią ilość witamin i minerałów. Okazuje się jednak, że mrożenie tylko w niewielkim stopniu zmienia wartość odżywczą warzyw i owoców, która w niektórych przypadkach jest nawet większa niż w przypadku produktów świeżych. Ich sortowanie, transport i dostawa trwa bowiem nawet kilka dni, co w znaczny sposób powoduje utratę cennych składników mineralnych. Warto pamiętać o tym, że do mrożenia używa się produktów zbieranych w środku sezonu, co powoduje, że do woreczków trafiają produkty z małą ilością konserwantów i w pełni dojrzałe.

Mrożonki - fakty i mity

Mniej smaczne. Niektórzy uważają, że produkty mrożone – zwłaszcza owoce mają mniejsze walory smakowe od świeżych produktów. Ich smak w dużej mierze zależy od odmiany produktu oraz sposobu rozmrażania. - Aby uzyskać owoce zbliżone wyglądem i smakiem do świeżych warto podczas rozmrażania uzbroić się w cierpliwość, stosując zasadę: ”im wolniej tym lepiej” – mówi Paweł Szarek pełnomocnik ds.Jakości Fritarr. - Tylko wtedy truskawki wyjęte kilka godzin wcześniej z zamrażarki, będą tak apetyczne jak te, zerwane z krzaka.

Konserwanty. W mrożonkach nie występują. Skąd więc ta intensywna barwa i doskonały smak ? Naturalny kolor mrożonych produktów uzyskuje się dzięki ich blanszowaniu czyli chwilowemu zanurzeniu we wrzątku.

Lepszy efekt kulinarny. Czy stosowane wyłącznie świeżych produktów gwarantuje sukces kulinarny? Okazuje się, że niekoniecznie. Są bowiem potrawy takie jak pierogi czy ciasta, które dzięki użyciu mrożonych warzyw i owoców zyskują nie tylko na smaku ale i wyglądzie. Użyte do ich produkcji mrożonki zachowują swój kształt, nawet po ugotowaniu czy upieczeniu.

źródło: Materiały prasowe

Redakcja poleca

REKLAMA