W nasionach jest wszystko, co niezbędne, by mogły z nich wyrosnąć nowe rośliny (a więc m.in. cenne witaminy i składniki mineralne), a te kiełkujące są też lepiej przyswajalne przez organizm człowieka. Najlepiej jeść je na surowo, by nie traciły swych właściwości. Przed jedzeniem koniecznie pamiętaj jednak o tym, aby je opłukać.
Najpopularniejsze kiełki
1. Brokułów: mają lekko pikantny smak, świetnie nadają się do kanapek. Zawierają substancję zapobiegającą rozwojowi nowotworów.2. Słonecznika: o orzechowym smaku. Można je chrupać jako przekąskę. Są m.in. źródłem magnezu, potasu i żelaza.
3. Lucerny: delikatne w smaku. Znakomite do kanapek i surówek. Zawierają dużo witaminy A oraz rzadką w roślinach witaminę B12.
4. Rzodkiewki: mają ostry, wyrazisty smak. Można je mieszać z twarożkiem, jogurtem, delikatnymi warzywami. Są bogate w witaminę C.
5. Fasoli Mung: lekko kwaskowate i chrupiące. Do jedzenia na zimno i gorąco. Fasola jest doskonałym źródłem białka.
6. Soczewicy: o delikatnym, nieco mącznym smaku. Są dobre do sałatek, past do kanapek. Dostarczają kwasu foliowego (uwaga, przyszłe mamy!). Korzystnie wpływają na odporność. Można je jeść także na ciepło.