Karnawałowy zawrót głowy

Długie, jesienne i zimowe wieczory powodują, że bardzo często ogarnia nas melancholia, a nasze myśli powracają do letnich dni pełnych słońca i relaksu. Jest jednak sposób, by zatrzymać lato na dłużej.
/ 30.12.2009 12:24
Długie, jesienne i zimowe wieczory powodują, że bardzo często ogarnia nas melancholia, a nasze myśli powracają do letnich dni pełnych słońca i relaksu. Jest jednak sposób, by zatrzymać lato na dłużej.

Postawmy na dobrą dietę, czyli spożywanie 5 porcji warzyw, owoców i soków, których obecność w codziennym menu jest podstawą dobrego samopoczucia w jesienno- zimowy czas. Gdy dodamy do tego ruch na świeżym powietrzu – pozytywny efekt gwarantowany! Pamiętaj, że także
w zimie możesz przygotować wiele sałatek warzywnych, sięgnąć po takie owoce jak winogrona, jabłka, pomarańcze, kiwi, grejpfruty i przypomnieć sobie smaki lata dzięki pysznym sokom. Jeśli będziesz miała ochotę sięgnąć po rozgrzewające posiłki, pamiętaj, że również zupy i duszone warzywa są pełnowartościową porcją witamin!

Karnawałowy zawrót głowy

Styczeń to miesiąc zabawy, trwa karnawał, nic więc dziwnego, że masz ochotę ubrać wyjątkową kreację i wraz z partnerem pójść potańczyć, by przypomnieć sobie dawne szaleństwa na parkiecie. Pochłaniają Cię jednak całkowicie codzienne obowiązki domowe oraz praca zawodowa i nie masz już siły na zabawę? Czas to zmienić! Wraz z przyjaciółmi zorganizuj wieczór taneczny i baw się do białego rana! Dzieci z pewnością przypilnuje babcia, a Ty wraz z mężem , baw się jak przed laty.
Jaki przysmak owocowo-warzywny możesz przygotować na zimowe przyjęcie?

Warzywna zapiekanka
Składniki:
  • 3 kalarepki
  • mała puszka kukurydzy
  • pół szklanki zielonego groszku
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • po 1 łyżce usiekanego lub suszonego tymianku i cząbru
  • 3 szklanki śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 4 łyżki masła
  • pół szklanki startego sera gouda
  • 2 łyżki usiekanych orzechów włoskich
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:
Kalarepkę, cebulę i marchewkę obierz, umyj i pokrój w kostkę. W rondlu stop 2 łyżki masła, zeszklij cebulę, dodaj kalarepkę oraz marchewkę i duś ok. 5 minut. Następnie przypraw solą, pieprzem i wymieszaj z kukurydzą i groszkiem. Dodaj tymianek i cząber oraz natkę pietruszki, wymieszaj, chwilę duś razem. Naczynie do zapiekania wysmaruj łyżką masła, wyłóż warzywa. Śmietanę rozkłóć z jajkami, solą i pieprzem, polej potrawę, obłóż plasterkami masła, posyp usiekanymi orzechami wymieszanymi z tartym serem i zapiekaj ok. 30 minut w temp. 180°C.

Oczywiście, bardzo dobrym pomysłem jest przygotowanie smacznych, bezalkoholowych mixów na bazie owocowych soków - w sklepach znajdziesz mnóstwo oryginalnych smaków, wystarczy, że wymieszasz je ze sobą, a otrzymasz ciekawy i …zdrowy mix sokowy. Równie smaczne są mix’y na bazie jednego soku o smaku, pomarańczowym, ananasowym czy porzeczkowym jak i na mieszance dwóch a nawet trzech smaków. Przykładowy przepis:

Pomidorowy napój z arbuzem
Składniki:
  • 3 szklanki soku pomidorowego
  • 500 g arbuza
  • sól
  • po szczypcie suszonej bazylii i tymianku
  • pieprz, mielona papryka i starta gałka muszkatołowa do smaku
Sposób przygotowania:
Obranego ze skóry i pozbawionego pestek arbuza pokrój w drobną kostkę,
a następnie schłodź . Sok pomidorowy dokładnie wymieszaj lub zmiksuj ze wszystkimi przyprawami i lekko schłodzić. Następnie do wysokich szklanek włóż kostki arbuza, zalej doprawionym do smaku sokiem. Gotowe!

Sokowy mix bananowo- porzeczkowy
Składniki:
  • Pół szklanki soku bananowego
  • Pół szklanki soku porzeczkowego
  • 2 kostki lodu
  • Pokrojona pomarańcza
Sposób przygotowania:
Szybki i smaczny drink bezalkoholowy. Wymieszaj ze sobą oba smaki soków i dodaj do nich 2 kostki lodu. Możesz podawać w wysokich szklankach ozdobionych pomarańczą.

Pomysły na mixy sokowe są nie tylko oryginalne ale i smaczne. Pamiętaj, że zdrowe i niskokaloryczne przysmaki pełne witamin wpływają na Twój wygląd i zdrowie: witamina E (zawarta w pietruszce, czerwonej papryce, szpinaku czy pomidorach) poprawia elastyczność i miękkość naskórka, wpływa także na naczynia krwionośne, poprawiając ukrwienie i koloryt skóry, cynk (znajdujący się w cytrusach, morelach czy brzoskwiniach) korzystnie wpływa na ilość przeciwciał oraz wspomaga metabolizm witaminy A, a selen (obecny w cytrusach i awokado) wzmacnia odporność oraz wspomaga działanie witaminy E.

Nasze rady na styczeń: wybierz swoją owocowo-warzywno-sokową porcję smaku i ciesz się zdrowiem i odpornością.

źródło: Materiały prasowe

Redakcja poleca

REKLAMA