Co więcej, badacze dostarczają wciąż nowych, często zaskakujących dowodów na korzystny wpływ poszczególnych produktów na nasz organizm. Odkryli oni na przykład, że picie wody mineralnej może wzmacniać serce, czekolada pomaga dbać o skórę, a jedzenie kapusty zapewnia dobry wzrok.
A wszystko to dzięki zawartym w żywności składnikom pokarmowym. Błonnik, witaminy, minerały i przeciwutleniacze wzmacniają organizm, ułatwiają usuwanie toksyn i zwalczają szkodliwe wolne rodniki. Mogą więc zapobiegać starzeniu się organizmu, zmniejszać ryzyko rozwoju wielu chorób, a w razie ich wystąpienia łagodzić uciążliwe dolegliwości. Oto przykłady produktów dobrych dla serca, nerek, stawów, wzmacniających pamięć, poprawiających trawienie, zapewniających gładką skórę, mocne włosy i paznokcie. Zadbaj, by zagościły na twoim stole na co dzień.
Mocne serce
Kasza jęczmienna . Szklanka zawiera ok. 3 g błonnika, w tym beta-glukany, które obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi. Podobne właściwości ma Groszek zielony . Jedzenie połowy szklanki przez 8 tygodni może obniżyć cholesterol o 30 proc. Z kolei grejpfruty to bogate źródło polifenoli, które wzmacniają naczynia krwionośne. Jedząc średni owoc dziennie, zmniejszysz ryzyko chorób układu krążenia. Sercu służą także orzechy makadamia . Garść jedzona codziennie przez miesiąc powoduje obniżenie „złego” cholesterolu o 5 proc. i podwyższenie tego „dobrego” o 7 proc. Pij też litr niskosodowej wody mineralnej. Ma sporo potasu, który reguluje ciśnienie krwi.
Zdrowe nerki
Pietruszka, zwłaszcza natka . Używaj ich codziennie, dodając po łyżce do sałatek, kanapek i zup. Działają moczopędnie. Naukowcy potwierdzają, że pomagają one rozpuszczać kamienie w nerkach i pęcherzu oraz zapobiegają ich powstawaniu. Podobne właściwości ma oregano . To skuteczny środek dezynfekujący i antyseptyczny, który korzystnie wpływa na funkcje nerek. Jedz też żurawinę . Wystarczy 40 g suszonych owoców lub 350 ml szklanki soku żurawinowego dziennie, by zakwasić mocz i zmniejszyć w nim liczbę bakterii. Żurawina zawiera bowiem substancje o działaniu przeciwzapalnym, które niszczą bakterie w drogach moczowych. Zapobiegają też powstawaniu nawracających stanów zapalnych pęcherza.
Gładka skóra
Tuńczyk w sosie własnym to bogate źródło selenu. Ma on właściwości przeciwutleniające, chroni skórę przed działaniem promieniowania UV. U osób, które mają wysoki poziom selenu we krwi, zaobserwowano nawet o 57 proc. mniejsze ryzyko zachorowania na czerniaka. O selenie piszemy także na str. 14. Podobne działanie mają polifenole zawarte w herbacie . Równie skuteczne są flawonoidy, które znajdziesz w gorzkiej czekoladzie . Wystarczą dwie kostki dziennie przez 12 tygodni, by skóra stała się gładka, jędrna i dobrze nawilżona. W diecie nie powinno też zabraknąć soku z marchwi . Szklanka zawiera ok. 9 mg beta-karotenu. Im więcej go wypijesz, tym lepiej zabezpieczysz skórę przed słońcem.
Super pamięć
Jabłka mogą zwiększać poziom acetylocholiny – substancji niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Jak twierdzą naukowcy, wystarczy zjeść dwa–trzy owoce dziennie, by uniknąć kłopotów z pamięcią związanych z wiekiem. Dodatkowo zawarte w owocach antyoksydanty chronią mózg przed działaniem szkodliwych wolnych rodników. Podobne właściwości mają produkty bogate w niacynę (witaminę PP), np. pierś z kurczaka . Witamina ta może obniżać aż o 70 proc. ryzyko choroby Alzheimera. Takie działanie ma też kawa . Jak pokazują badania naukowców skandynawskich picie trzech – czterech filiżanek małej czarnej dziennie zapobiega zanikom pamięci.
Dobry wzrok
Kapusta włoska i pekińska. 2–3 filiżanki pokrojonych warzyw zjedzonych każdego dnia zmniejszają o 43 proc. ryzyko uszkodzenia plamki żółtej u osób po 65. roku życia. Kapusta zawiera luteinę i zeaksantynę. Te dwie substancje są składnikiem plamki żółtej, działają jak „wewnętrzne okulary przeciwsłoneczne”, chronią siatkówkę. Pij też 2 szklanki chudego mleka dziennie. Ma ono dużo witaminy B2, zapobiegającej zaćmie. Witamina ta jest przekształcana w organizmie w glutation – substancję zwalczającą wolne rodniki uszkadzające oko. Podobnie działają kwasy omega-3 zawarte w orzechach włoskich , zjedz garść dziennie, a uchronisz się przed degeneracją siatkówki.
Sprawne stawy
Oliwa. 2–3 łyżki dziennie pomagają złagodzić objawy artretyzmu: poranne sztywnienia, ból i zmęczenie. Zastąpienie tłuszczów zwierzęcych oliwą może natomiast zmniejszyć ryzyko zachorowania na reumatoidalne zapalenie stawów o 60 proc. Podobnie działają ryby morskie . To główne źródło kwasów omega-3, które mają właściwości przeciwzapalne i poprawiają ruchomość stawów. Zjedzenie 2–3 porcji ryb morskich tygodniowo zmniejsza bóle stawów o połowę. Nie zapominaj też o owocach cytrusowych (zjedz 2–3 dziennie). Mają witaminę C – bierze ona udział w wytwarzaniu kolagenu, dba o kondycję stawów i ścięgien. Dieta bogata w tę witaminę spowalnia rozwój gośćca i łagodzi objawy choroby.
Lśniące włosy, Mocne paznokcie
Czerwona papryka jedz przynajmniej pół strąka dziennie. Zawiera beta-karoten, który przekształca się w organizmie w witaminę A. Ta zaś chroni włosy przed szkodliwym działaniem słońca i przyspiesza ich regenerację. Podobnie działają kiełki . Szklanka dziennie ma komplet witamin i składników mineralnych, w tym cynk i żelazo. Gdy ich brakuje, włosy stają się cienkie, łamliwe, a paznokcie są słabe i rozdwajają się. W twojej diecie nie powinno też zabraknąć Szpinaku . Jest jednym ze źródeł witamin z grupy B niezbędnych do wzrostu włosów, które zapobiegają m.in. ich wypadaniu. Jeśli masz takie problemy, jedz 250 g świeżych listków dziennie, a już po 2 miesiącach pozbędziesz się kłopotów.
Jelita bez problemów
Jagody – jedz przynajmniej kubek dziennie. Zawarte w owocach antocyjany zwalczają wolne rodniki, obniżając ryzyko raka odbytnicy o 33 proc. Do porannego muesli dodaj banany . Jak pokazały badania, dostarczają one inhibitory proteaz – substancje, które zwalczają bakterie Helicobacter pylori wywołujące wrzody żołądka. Banany chronią przewód pokarmowy przed sokami trawiennymi i pobudzają rozrost komórek śluzówki żołądka. To zaś sprzyja zaleczaniu nadżerek. Możesz też chrupać popcorn . Ma sporo błonnika, przyspiesza ruchy jelit. 3 kubki popcornu zrobionego w domu zjedzone dwa razy w tygodniu zmniejszają ryzyko uchyłkowatości i bolesnych stanów zapalnych jelita o 28 proc.