alkohol a gluten fot. Adobe Stock

Alkohol a gluten - jaki alkohol można pić przy nietolerancji glutenu?

Wiele alkoholi powstaje na bazie produktów zbożowych, dlatego nie każdy rodzaj alkoholu można pić przy nietolerancji glutenu. Wódka zbożowa ma gluten, ziemniaczana - nie.
/ 12.11.2020 11:14
alkohol a gluten fot. Adobe Stock

Jeśli dieta bezglutenowa to twój sposób żywienia podyktowany względami zdrowotnymi, musisz unikać także niektórych alkoholi, zwłaszcza piwa. Czy wódka ma gluten? To pytanie, na które nie ma jednej odpowiedzi, ponieważ są różne wódki. A co z innymi alkoholami?

Czy wódka zawiera gluten?

W zależności od surowca, wykorzystywanego do produkcji spirytusu, można wyodrębnić 2 rodzaje wódek:

  • ziemniaczane,
  • zbożowe.

Wódki zbożowe, pomimo procesu filtracji i destylacji, nie są wskazane dla osób na diecie bezglutenowej, choć część ekspertów uważa, że proces destylacji eliminuje białka zbóż. Producenci tego rodzaju alkoholu nie są zobowiązani do poinformowania o obecności glutenu w napoju, więc zalecana jest szczególna ostrożność.

Czy whisky zawiera gluten?

Jeśli masz uczulenie na gluten, celiakię czy innego rodzaju nadwrażliwość na ten składnik, nie sięgaj po whisky. Powstaje ono z destylacji zacieru zbożowego.

Gluten zawiera także burbon produkowany na bazie kukurydzy i innych zbóż.

Alkohol a gluten - które alkohole można pić?

Alkohole, które są produkowane na bazie zbóż, na przykład piwo (zawarty jest w nim słód jęczmienny), są wykluczone w diecie bezglutenowej, chyba, że na butelce widnieje znak przekreślonego kłosa. Wówczas oznacza to, że dane piwo jest produktem bezglutenowym. A czy wino zawiera gluten?

Oto alkohole, po które mogą sięgać także osoby uczulone na gluten:

  • wino (produkowane z winogron),
  • szampan,
  • cydr,
  • rum (powstający na bazie trzciny cukrowej),
  • brandy (destylowane z wina gronowego).

Z informacji, które otrzymujemy od właścicieli lokali i restauracji wynika, że klienci cierpiący na nietolerancję na gluten, chętnie sięgają po cydr, dopytują o jego skład. Tego rodzaju alkoholowa alternatywa jeszcze kilka lat temu nie była im znana, bo w Polsce cydr nie był po prostu tak popularny, jak teraz.
– mówi Kamil Mazuruk z firmy Dzik - polski cydr.

Jak podaje Celiac Disease Foundation, owoce nie zawierają glutenu, a więc spożywanie produktów na ich bazie jest całkowicie bezpieczne.

Rodzaje nietolerancji organizmu na gluten

Niewłaściwa reakcja organizmu na gluten może wystąpić pod różnymi postaciami. Są nimi:

Sam gluten jest mieszaniną różnych białek, które występują w ziarnach zbóż naturalnych lub przetworzonych. Mowa tutaj o pszenicy, jęczmieniu, życie oraz owsie. 

Artykuł został pierwotnie opublikowany 21.10.2014 na podstawie materiałów prasowych Good One Group.

Zobacz przepisy z diety bezglutenowej:
Ciasto bezglutenowe z marchewki
Chleb bezglutenowy z mąki gryczanej
Puszyste naleśniki bezglutenowe