fot. Fotolia
1. Odżywiaj się regularnie
Spożywaj 5 posiłków dziennie w równych odstępach czasu. Zapobiegnie to uczuciu głodu i spożywaniu dużych posiłków zawierających nadmiar kalorii.
2. Pij dużo wody
Mózg w 80% składa się z wody, a jej niedobór bardzo go osłabia. Woda pomaga w odżywianiu komórek, regulowaniu temperatury ciała oraz jest niezbędna do usuwania szkodliwych produktów przemiany materii.
Dla utrzymania zdrowia musimy uzupełniać jej niedobory i wypijać co najmniej 8 szklanek dziennie.
Zobacz także: Jak zacząć się odchudzać?
3. Zachowaj umiar w spożywaniu słodyczy
Słodycze są źródłem pustych kalorii, czyli nie zawierają żadnych cennych składników odżywczych. Ogranicz ich spożycie, zastępując je świeżymi i suszonymi owocami czy orzechami, a gdy masz ochotę na czekoladę, sięgnij po tę gorzką.
4. Ćwicz ciało i umysł
Ćwiczenia fizyczne nie tylko wzmacniają pracę serca, poprawiają kondycję i koordynację ruchową, ale też polepszają nastrój, ułatwiają zasypianie i zapobiegają nadwadze. Pamiętaj, że aktywność fizyczna musi być dobrana do twojego stanu zdrowia!
Nie zapominaj też o ćwiczeniach umysłu. Graj w scrabble, rozwiązuj krzyżówki i w miarę możliwości zrezygnuj z używania kalkulatora.
5. Dbaj o różnorodność posiłków
To podstawa zbilansowanej diety. Im jest ona bardziej różnorodna tym większe prawdopodobieństwo, że dostarczymy organizmowi więcej potrzebnych składników odżywczych.
6. Spożywaj węglowodany złożone
Chorobom przewlekłym, zwłaszcza tym o podłożu neurologicznym, często towarzyszą problemy z pamięcią. Aby poprawić pracę mózgu, musimy dostarczyć mu odpowiedniej ilości węglowodanów złożonych. Znajdziemy je w nasionach, ziarnach zbóż, mące z pełnego przemiału, kaszach, ziemniakach, fasoli i soczewicy.
Na podstawie materiałów prasowych SM24.pl
Zobacz także: 6 błędów żywieniowych, przez które możesz zachorować!