Wszyscy doskonale znają olej kokosowy, ale już znacznie mniej osób zna mąkę kokosową. Niestety nazwa może być trochę myląca, bo ten produkt nie ma właściwości tradycyjnej mąki. Zatem jak jej używać? Już wyjaśniamy!
Jak używać mąki kokosowej?
Warto pamiętać, że mąka kokosowa NIE MA właściwości mąki pszennej. Najlepiej używać jej w proporcji: 75% mąki pszennej i 25% mąki kokosowej. Mąka kokosowa pochłania więcej wody niż mąka pszenna. Dlatego do przepisu będzie trzeba dodać trochę więcej wody.
Najlepiej przechowywać ją w szczelnym pojemniku - w suchym i ciemnym miejscu. Trzymana w LODÓWCE będzie się nadawała do spożycia przez 6-12 miesięcy.
Ciekawostka! Mąka kokosowa zawiera 10 razy więcej błonnika niż mąka pszenna.
Więcej na temat zdrowego odżywiania:
Jaką funkcję pełni białko? Gdzie występuje w żywności? Jakie jest zapotrzebowanie na białko?
Dlaczego warto jeść banany? 6 zaskakujących powodów