Przed sylwestrem przygotuj nie tylko wystrzałową sukienkę, lecz również... swój organizm. W dniu imprezy dobrze go nawodnij, wypijając (oprócz innych napojów) około 1 litra wody średnio lub wysoko zmineralizowanej. Po imprezie zrób to samo. Woda mineralna dostarczy ci cennych składników odżywczych, uzupełni te wypłukane przez alkohol i pomoże szybciej zrege- nerować organizm. Aby uniknąć odwodnienia, ogranicz produkty, które działają moczopędnie (są to m.in. kawa, herbata, alkohol, arbuz, melon, świeże ogórki, cebula, cykoria, truskawki).
W dniu imprezy
Pozwól sobie na bardziej kaloryczne danie zawierające białka i tłuszcze, np. sałatkę z kurczakiem i majonezem, koktajl na bazie pełnotłustego mleka. – Białko odżywi organizm, a tłuszcz stworzy warstwę ochronną w żołądku i jelitach, przez co alkohol słabiej się będzie wchłaniał do organizmu. Dzięki temu będziesz miała mocniejszą głowę. Wskazane są też suplementy z witaminami (C i z grupy B), które pomogą zrege- nerować organizm – radzi Anna Słomkowska, dietetyk z poradni dietetycznej Vita Clinic Sopot. Alkohol wypłukuje z orga- nizmu minerały, głównie potas, dlatego pij sok pomidorowy, który go zawiera. Nad- wyżka tego pierwiastka pomoże ci po imprezie, kiedy zwykle jest go za mało.
baw się Dobrze
Podczas imprezy nie siedź na kanapie. Jak najwięcej tańcz, ruszaj się i śmiej. To doskonały sposób na kaca. Ruch przyspiesza metabolizm alkoholu, dzięki czemu szybciej się go pozbędziesz z organizmu. W trakcie przyjęcia jedz, ale nie słodkie ciastka i tłuste chipsy, tylko sałatki, mięso, żółty ser. Alkohol jest na tyle kaloryczny, że lepiej już unikać dodatkowych kalorii. Jeśli jednak na imprezie nie ma niczego innego niż np. orzeszki, lepiej z umiarem je przegryzać, niż w ogóle nie jeść. Pomiędzy kolejnymi drinkami staraj się popijać wodę z cytryną lub sok pomarańczowy.
zamieszanie z drinkami
Aby uniknąć kaca, wybieraj jeden rodzaj alkoholu. Mieszanie różnych alkoholi przyspiesza upijanie się i potęguje kaca. – Czysta wódka pita z umiarem daje najmniejszego kaca. Ale unikaj miksowania jej z napo- jami gazowanymi – dwutlenek węgla przyspiesza wchłanianie się alkoholu w organizmie. Wybierz sok pomarańczowy lub porzeczkowy. Pamiętaj, by pić nie więcej niż jeden koktajl na godzinę. Jego działanie poczujesz dopiero po około 20 minutach. Jeśli wypijasz drinki jeden za drugim, może ci się poważnie zakręcić w głowie – ostrzega Anna Słomkowska. Bardzo kaloryczne alkohole to piwo oraz whisky. Ten drugi nie dość, że tuczy, to jeszcze szybko upija. Jeżeli się decydujesz na wino, pamiętaj, że po tym, które zawiera dużą ilość siarczanów, będziesz miała gigantyczngo kaca. Wybierz wino białe, które jest najlżejsze, i pij je na zmianę z wodą z dodatkiem cytryny. Po czerwonym winie kac jest raczej nieunikniony.
Daj odpocząć wątrobie
Zanim położysz się spać, wypij dwie szklanki wody. Przyda się podczas snu, kiedy twój organizm będzie walczył z alkoholem. W tym czasie etanol – główny składnik napojów wyskokowych – przekształca się w aldehyd octowy. To właśnie on sprawia, że masz kaca. Aby go złagodzić, zacznij dzień od długiej kąpieli w wannie. Pod wpływem ciepła otworzą się pory w skórze, co przyspieszy oczyszczanie organizmu z toksyn. – Unikaj ciężkich, kalorycznych dań. Twoja wątroba i tak już jest obciążona, bo wykonuje ogromną pracę, by rozłożyć alkohol w organizmie. Pomożesz jej w tym, jedząc np. sałatkę z owoców (fruktoza w niej zawarta przyspieszy rozkład aldehydu octowego), lekki rosół, który dostarczy ci dużej dawki sodu i potasu, albo surówkę z marchwi i kiszonej kapusty (bogactwo witaminy C) – podpowiada Anna Słomkowska.
PAMIETAJ O KALORIACH
* Kieliszek wódki (25 ml) to 55 kalorii
* Szklanka Whisky (30 ml) zawiera 65 kalorii
* Kieliszek wytrawnego wina (125 ml) 80 kalorii
* Kieliszek słodkiego wina (125 ml)100 kalorii
* Mały kufel piwa (0,33 l) 230 kalorii