Herbata zawiera polifenole – są to związki, które mają działanie przeciwutleniające. Jednym z najsilniejszych antyoksydantów jest galusanian epigalokatechiny (EGCG). Działa on hamująco na działanie enzymów niezbędnych do rozwoju guzów nowotworowych. Ma to naprawdę sens – udowodniono w Chinach gdzie regularne picie zielonej herbaty doprowadziło do zmniejszenia zachorowań na raka żołądka i przełyku. Zielona herbata chroni naczynia krwionośne przed powstawaniem w nich zakrzepów. Ma to istotne znaczenie, ponieważ zakrzepy mogą doprowadzić do zawału serca. Picie filiżanki zielonej herbaty prowadzi do spadku LDL we krwi. LDL to zły cholesterol. Inne działanie herbaty to pobudzanie do aktywności komórek odpornościowych tzn. że zielona herbata wzmacnia układ odpornościowy.
Jeśli obejrzysz listki herbaty zielonej i zauważysz, ze są brunatne to już wiesz, że utraciły one część swoich właściwości. Listki herbaty zielonej powinny być żółtawe lub zielone.
Jeśli zastanawiasz się, którą herbatę wybrać zielona czy czarną – pomyśl o tym, że filiżanka czarnej herbaty zawiera trzy razy więcej kofeiny niż filiżanka herbaty zielonej. Kofeina w dużych dawkach może spowodować u ciebie nadmierne pobudzenie lub rozdrażnienie. Natomiast czarną herbatę możesz zastosować do:
- okładów na zmęczone oczy - zamocz saszetki z herbatą w ciepłej wodzie i przyłóż je do powiek na 20 minut.
- złagodzenia bólu skóry po poparzeniach słonecznych - wrzuć do wody w wannie kilka torebek herbaty i po przestygnięciu wody weź kąpiel.
- złagodzenia pieczenia skóry po goleniu - przyłóż mokrą saszetkę z herbatą do bolącego miejsca (np. do ranki po goleniu).
- uśmierzenia bólu po zastrzyku - np. gdy maluch płacze po szczepieniu, możesz przyłożyć mokrą saszetkę i delikatnie ją przytrzymać. Tanina zawarta w herbacie uśmierzy ból.
Celina Fręczko