Groźne naczynia z melaminy

Sztućce, naczynia kuchenne oraz przedmioty gospodarstwa domowego wykonane właśnie z melaminy, mogą wydzielać związki niebezpieczne dla naszego zdrowia. Oto kilka ważnych faktów, o których warto wiedzieć przygotowując posiłki.
/ 13.05.2013 07:48

Sztućce, naczynia kuchenne oraz przedmioty gospodarstwa domowego wykonane właśnie z melaminy, mogą wydzielać związki niebezpieczne dla naszego zdrowia. Oto kilka ważnych faktów, o których warto wiedzieć przygotowując posiłki.

Groźne naczynia z melaminy

Oto naczynia, które z powodzeniem królują na wszelkich grillach i wakacjach pod "chmurką", ale i nie tylko. Niestety, nieumiejętne przygotowywanie w nich posiłki mogą w znaczym stopniu przyczynić się do znacznego pogorszenia zdrowia oraz licznych schorzeń.

Popularne plastikowe talerze czy miseczki, z powodzeniem znajdujące się również w codziennym użytkowaniu naszych najmłodszych, to również podstawowe wyposażenie praktycznie każdej kuchni. Tymczasem okazuje się, że nieprawidłowe użytkowanie może w znaczny sposób odbić się na naszym zdrowiu. Fakt ten, po raz kolejny potwierdza teorię, iż warto zapoznać się z prawidłowym użytkowaniem, a więc instrukcją obsługi oraz symbolami umieszczonymi na produkcie. To zabezpieczy przygotowywane potrawy oraz nasze zdrowie przed niechcianymi skutkami ubocznymi. Warto zwracać uwagę szczególnie na wszelkie przedmioty gospodarstwa domowego oraz naczynia wyprodukowane  z tworzywa sztucznego zawierające w składzie melaminę.

Groźne naczynia z melaminy

Zalety przedmiotów wykonanych z melaminy:

  • Naczynia z melaminy są  wygodne, praktyczne oraz znacznie tańsze od ceramicznych.
  • Melamina jest wytrzymała, elastyczna, a w niektórych wersjach imituje naczynia ceramiczne.
  • To pierwsze "własne" naczynia najmłodszych. Są kolorowe, nietłukące i lekkie.
  • Melamina wchodzi w skład popularnych jednorazowych talerzy, sztućców oraz kubeczków na grille, wakacje oraz imprezy w plenerach.

Mimo, iż zostały przeznaczone do kontaktu z żywnością, wymagają specjalnego traktowania. Melamina zawarta w naczyniach, uwalniana jest pod wpływem wysokiej temperatury, gdy przechowujemy w nich gorące potrawy lub podgrzewamy je w kuchence mikrofalowej. Na szczęście są jednak sposoby, aby ograniczyć stopień przenikania melaminy do pożywienia.

Wady oraz zagrożenia:

  • Melamina szybko i początkowo niezauważalnie przenika do przygotowywanych posiłków poprzez działanie wysokiej temperatury oraz kwaśnych potraw.
  • W konsekwencji może prowadzić do duszności, reakcji alergicznej a przy długotrwałym stosowaniu również do zniszczenia nerek, pojawienia się kamieni nerkowych, a nawet nowotworów.

Aby naczynia z melaminy były bezpieczne...

  • Unikaj przygotowywania i podawania w nich zup oraz gorących dań. Wskazane są tylko ciepłe.
  • Absolutnie nie powinno się w nich przygotowywać gorącej herbaty z cytryną, ponieważ to dodatkowo potęguje wydzielanie wspomnianego środka oraz wpływa odczuwalnie na smak, w wyniku czego jest bardziej "chemiczny".
  • Krojenia na talerzach cytrusów oraz ich przechowywania.

Zagrożenia wynikające ze stosowania naczyń zwierających w składzie melaminę, nie eliminuje ich całkowicie z naszego życia, warto jednak, dla bezpieczeństwa własnego oraz rodziny, możliwie je ograniczyć oraz zastosować się do powyższych wskazówek.

Natomiast wybierając dziecięcą zastawę, przed zakupem, koniecznie zwróć uwagę na to z czego dokładnie została wykonania i wybieraj tylko tą w pełni bezpieczną, atestowaną.

Redakcja poleca

REKLAMA