Ekologiczna żywność jak rozpoznać

kobieta na zakupach fot. Fotolia
W przypadku żywności nikt z nas nie chce kupować kota w worku. Dlatego radzimy, jak sprawdzić, czy coś jest eko.
/ 08.10.2012 14:58
kobieta na zakupach fot. Fotolia

Po czym poznać, że produkt jest ekologiczny?

Na pewno nie po tym, że na opakowaniu jest napisane „naturalne”, „zdrowe” czy „tradycyjne”. Produkt ekologiczny jest certyfikowany i tylko taki może być określany jako „eko” lub „bio”.

Certyfikowany, czyli... posiadający odpowiedni certyfikat

Zwracajmy uwagę na odpowiedni certyfikat, który wydaje instytucja oceniająca. To on daje gwarancję, że gospodarstwo ekologiczne przestrzega surowych zasad upraw roślin czy hodowli zwierząt oraz że metody produkcji w przedsiębiorstwie są ekologiczne.

Co jeszcze daje pewność, że produkt jest eko?

Unijne logo (liść z gwiazdek na zielonym tle), które musi pojawić się na etykiecie certyfikowanego produktu ekologicznego. Warto też czytać etykiety, bo producent ekożywności ma obowiązek podać numer certyfikatu oraz nazwę jednostki, która go wydała.

Jaki produkt otrzymuje certyfikat?

Kontrolowany! I to na każdym etapie produkcji, począwszy od oceny stanu gleby, a skończywszy na linii produkcyjnej, włącznie z dodatkowymi substancjami zastosowanymi w procesie wytwarzania (dozwolonych jest blisko 60 dodatków, jak drożdże, proszek do pieczenia, podczas gdy w konwencjonalnej produkcji korzysta się z ponad trzystu dodatków). Przedstawiciele jednostki certyfikującej, bo to oni kontrolują gospodarstwa ekologiczne, sprawdzają też, czy zwierzęta hodowlane mają odpowiednie warunki do życia, tzn. miejsce, światło dzienne, wentylacje, a przede wszystkim dostęp do pastwisk i wybiegu. Każdy etap powstania produktu ekologicznego jest dokumentowany.

Czym wyróżnia się gospodarstwo ekologiczne?

Chemią, a raczej jej brakiem. Owoce i warzywa z gospodarstw ekologicznych są dowodem na to, że można obyć się bez chemii. Rośliny rosną tak jak kiedyś, bo w takich gospodarstwach stawia się na naturalną walkę ze szkodnikami. Jedną z zasad ekologicznego gospodarstwa jest samowystarczalność. Ziemia daje paszę zwierzętom, a zwierzęta wytwarzają nawóz – dzięki temu wszystko jest pod kontrolą. Podobnie jest z chowem zwierząt. W ekogospodarstwie dba się o to, by dostawały paszę niepędzoną nawozami sztucznymi ani chemicznymi środkami ochrony przyrody. Nie wzbogaca się jej mączką zwierzęcą czy innymi sztucznymi składnikami. Podobnie jak podawanie hormonów wzrostu. A do tego zwierzęta żyją w lepszych warunkach, mają więcej przestrzeni, wychodzą na świeże powietrze, co pozytywnie wpływa na ich rozwój.

Czy certyfikat wydawany jest dożywotnio?

Nie! Certyfikat wystawiany jest dla określonego dostawcy, na określano produkty i na określony czas - zwykle na rok.

Redakcja poleca

REKLAMA