Śniadanie (2 kanapki):
kromka pieczywa razowego, cienko posmarowana masłem, 2 plasterki chudej wędliny,
np. polędwicy, liście sałaty, dowolne warzywko, np. pomidor
kromka pieczywa razowego, cienko posmarowana masłem, plaster sera żółtego,
liście sałaty/cykorii, dowolne warzywko, np. rzodkiewki
herbata, np. owocowa
Zobacz też: Jadłospis rocznego dziecka
II śniadanie (w szkole, podzielone na przerwy):
dowolny jogurt owocowy – 250ml lub serek homogenizowany, np. „Danio”/”Activia”
kanapka z ciemnego pieczywa, cienko posmarowana masłem, plasterek chudej wędliny,
np. szynki drobiowej, liść sałaty, dowolne warzywko, np. mały świeży ogórek
Obiad:
Krem z pomidorów (1,5 szklanki) posypany serem mozzarella,
Kurczak curry, ½ szklanki suchego makaronu, np. penne, ½ główki brokuła z wody, posypane łyżką prażonych pestek słonecznika,
woda niegazowana lub sok owocowy z wodą 1:1
Podwieczorek:
dowolny owoc, np. średni banan
Kolacja:
Sałatka z rukoli i pomidorów + grzanka z pieczywa razowego z czosnkiem i bazylią
herbata, np. owocowa
Krem z pomidorów [1 porcja]: 3 średnie pomidory, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, kilka listków świeżej bazylii, 1 łyżka jogurtu naturalnego bez cukru. Zeszklić cebulę, pokrojoną w kostkę, dodać obrane ze skórki, pozbawione pestek i pokrojone w kostkę pomidory, czosnek, posiekaną bazylię, sól i pieprz. Wymieszać, dodać ok. 2 szklanki wody i gotować przez 20 minut. Następnie zupę zmiksować kilka sekund. Ponownie zupę podgrzać na małym ogniu. Dodać jogurt naturalny.
Kurczak curry [1 porcja]: filet kurczaka bez skóry (150g na porcję), 1 mała cebula, 1/2 przecieru pomidorowego, łyżka jogurtu naturalnego, bez cukru, ½ małego korzenia imbiru, 1 łyżeczka curry,
1 ząbek czosnku, 1 liść laurowy, szczypta chilli, 1 łyżeczka oliwy z oliwek. Filet kurczaka pokroić na spore kawałki, cebulę pokroić w cienkie plasterki, imbir obrać i drobno posiekać. Cebulę, czosnek i imbir smażyć na patelni lekko posmarowanej oliwą z oliwek, po sklarowaniu cebuli wsypać curry, wymieszać i smażyć jeszcze 2 minuty. Następnie dodać kurczaka i smażyć do zarumienienia. W półtorej szklanki wrzątku rozpuścić kostkę rosołową, następnie dodać przecier, wrzucić liść laurowy i podsmażone składniki. Wszystko dusić, aż kurczak będzie miękki następnie dodać jogurt i zagotować.
Sałatka z rukolą i mozzarellą [1 porcja]: ½ tacka rukoli, 5-6 pomidorków koktajlowych, ½ kulki sera mozzarella (125g kulka),1 łyżeczka oliwy z oliwek i octu balsamicznego lub 1 łyżkę olej sezamowego, sól, świeżo zmielony pieprz, ulubione zioła, np.: bazylia. Rukolę i pomidorki dokładnie umyć i osuszyć. Ser mozzarella odsączyć z zalewy i pokroić na niewielkie kawałki. Pomidory pokroić na cząstki. Oliwę/olej wymieszać z solą i pieprzem, ulubionymi przyprawami. Sos wymieszać ze składnikami sałatki.