Zobacz nasze przepisy:
Sernik prawie jak tradycyjny
- 600 g chudego twarogu
- 4 jajka
- 3 łyżki słodziku
- 5 kropli aromatu migdałowego (lub innego do smaku)
- szklanka mleka 0,5 %
- po 4 łyżki zmielonych otrąb owsianych i pszennych
Twaróg zmiel co najmniej dwukrotnie na gładką masę. Dodaj do niego cztery żółtka, słodzik, otręby oraz aromat migdałowy. Wymieszaj masę energicznie łyżką lub mikserem. Dodaj szklankę mleka i ponownie wymieszaj. W oddzielnym naczyniu ubij na sztywno cztery białka i dodaj je do wcześniej przygotowanej masy. Delikatnie zamieszaj. Przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w 180 stopniach przez około 70 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem lub wykałaczką czy sernik jest już suchy w środku. W razie potrzeby piecz jeszcze chwilę. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw sernik do wystygnięcia, a następnie schłodź przez około pół godziny w lodówce.
Krem cynamonowy
- 250 g jogurtu naturalnego 0%
- 3 łyżki cynamonu
- białko
- łyżka słodziku
- łyżeczka soku z cytryny
Do jogurtu naturalnego dodaj trzy łyżki cynamonu, słodzik oraz cytrynę. Białko ubij na sztywną pianę, dodaj do jogurtu i delikatnie zamieszaj. Krem świetnie nadaje się także do naleśników otrębowych i wszystkich rodzajów deserów.
Ciasteczka otrębowe
- 2 łyżki otrąb owsianych
- łyżeczka słodziku
- 1 łyżka jogurtu naturalnego 0%
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- białko z 1 jajka
- 2 kropelki dowolnego aromatu
Zmiksuj otręby na mąkę. Wymieszaj dokładnie słodzik, jogurt naturalny, aromat, otręby oraz proszek do pieczenia. Białko ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z powstałą masą. Nałóż łyżką na papier do pieczenia niewielkie porcje i rozpłaszcz je tak, by miały grubość około centymetra. Piecz ciasteczka w 180 stopniach przez około 15 minut.
Kakaowe muffiny
- 2 łyżki otrąb owsianych
- 2 łyżki otrąb pszennych
- łyżka chudego mleka (0,5%)
- żółtko
- 2 białka
- 2 łyżki słodzika
- łyżka skrobi kukurydzianej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
Zmiksuj dokładnie otręby. Dodaj do nich proszek do pieczenia oraz mleko, żółtka i skrobię kukurydzianą. Wszystko mieszaj kilka minut aż do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodaj trzy łyżki kakao oraz słodzik. Ubij białka na sztywno i delikatnie zmieszaj z pozostałymi składnikami. Nasmaruj foremki niewielką ilością tłuszczu.
Rozlej masę, wypełniając nią foremki aż po brzegi. Piecz około 35 minut w 180°C. Pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem lub wykałaczką czy są suche w środku i w razie potrzeby piecz jeszcze kilka minut. Z tych proporcji można zrobić około 6 muffinek. Możesz zjeść trzy dziennie.
Drożdżówka z serem
- 4 łyżki zmielonych otrąb owsianych
- 3 łyżki twarogu
- 3 łyżeczki drożdży w kostce
- 2 jajka
- łyżeczka słodziku
Farsz:
- 4 łyżki chudego twarogu
- łyżeczka słodziku
- 3 krople aromatu waniliowego
Zmiksuj otręby z 3 łyżkami twarogu. Dodaj drożdże, żółtka, twarożek i słodzik, zmieszaj dokładnie i odstaw na 30 minut. W tym czasie ubij białko na sztywną pianę i delikatnie połącz je z wcześniej zrobioną masą. W osobnej misce zmiksuj pozostały twaróg i dodaj słodzik oraz aromat. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i uformuj z ciasta placki. Do środka włóż farsz. Piecz w 180 stopniach przez około 25 minut.
Biało-czarny murzynek
Spód:
- łyżka otrąb pszennych
- łyżka otrąb owsianych
- jajko
Góra:
- 300 g serka homogenizowanego
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki otrąb pszennych
- 2 łyżki mleka odtłuszczonego w proszku
- 2 łyżki słodziku
- łyżka kakao
Przygotuj spód: zmieszaj łyżkę otrąb pszennych i łyżkę owsianych z jajkiem. Mieszaj przez chwilę. Wylej masę do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 200°C i piecz 5–10 minut. Zrób ciasto kakaowe: ubij pianę z białek. Zmiel na mąkę otręby i zmieszaj z pozostałymi składnikami. Do uzyskanej masy dodaj ubite białka i delikatnie zamieszaj. Uzyskaną masę przelej na upieczony spód. Piecz w temperaturze 180°C około 30 minut (sprawdź patyczkiem, czy już się upiekło).
Przekładaniec
Ciasto:
- 12 łyżek otrąb
- 3 łyżki słodzika
- 3 łyżki kakao
- 1/3 szklanki mleka (0,5%)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
- 3 jajka
Krem:
- 400 g serka homogenizowanego 0%
- 2 łyżeczki słodziku
- żelatyna na 0,5 litra wody
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Zmieszaj dokładnie wszystkie składniki na ciasto. Wlej je do formy wielkości keksówki (powinno zajmować ok. połowy jej wysokości). Włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 200°C 20–25 minut. Delikatnie wyjmij i odstaw do wystygnięcia. W tym czasie przygotuj krem. Ubij mikserem serek homogenizowany ze słodzikiem, kawą i rozpuszczoną żelatyną. Ciasto przekrój na 3 cienkie części, przełóż kremem kawowym i wstaw do lodówki aż do zastygnięcia.
Herbaciany sorbet
- 4 torebki ulubionej herbaty (może być malinowa, wiśniowa albo zielona)
- litr wrzącej wody
- 2 tabletki słodziku
Zaparz herbatę. Ostudź, dodaj słodzik. Wlej napar do miski i wstaw do zamrażalnika. Co jakiś czas mieszaj zamarzający sorbet. Na koniec wyjmij i pokrusz jeszcze raz. Przełóż deser do salaterek i podawaj od razu.