Dieta rozłączna

Ziemniaki na prawo, mięso na lewo.
/ 07.06.2005 15:07
 
Jest niskokaloryczna, więc schudniesz raz dwa. Jednak twoje posiłki będą dość monotonne. Jeśli chleb, to bez masła, jak ryba, to nie ziemniaki. Koniec z pysznymi ciastkami z kremem i owocami.

Ta dieta została opracowana
na początku XX w. przez amerykańskiego lekarza dr. Williama Howarda Heya. Nie wymaga rezygnacji z wielu produktów, ale liczba kalorii nie powinna przekraczać 1200 dziennie. Pozwoli ci to w ciągu dwóch tygodni stracić nawet do pięciu kilogramów.

Na czym polega
W trakcie posiłków nie wolno łączyć produktów węglowodanowych (np. ryżu, chleba) z białkowymi (np. mięsem, jogurtem). Trawienie jest wtedy efektywniejsze, bo poszczególne enzymy, które oddzielnie rozkładają białka, tłuszcze i węglowodany, nie są wydzielane równocześnie. Każdego dnia możesz zjeść trzy główne posiłki oraz dwie przekąski, w postaci np. jabłka czy strąka papryki. Śniadanie jest niestety ubogie – wyłącznie owoce lub soki. Całkowicie eliminujesz z jadłospisu: cukier, sól, kawę, mocną herbatę, napoje gazowane, czekoladę i wszelkie alkohole.

Co do czego
By ułatwić sobie komponowanie posiłków, wszystkie produkty żywnościowe dzielisz na trzy grupy.
- Grupa pierwsza to produkty białkowe: mięso, drób, ryby, jaja, fasola, sery o zawartości tłuszczu poniżej 50 proc., mleko, jogurt, majonez. Do tej grupy zalicza się również owoce – ale bez bananów.
- Grupa druga to produkty węglowodanowe: pieczywo, makarony, ziemniaki, ryż, kasze, banany.
- Grupa trzecia to produkty neutralne: warzywa korzeniowe (np. marchew, buraki), liściaste (np. sałata, kapusta), sery o zawartości tłuszczu powyżej 50 proc., śmietana, twarogi, orzechy, tłuszcze (np. masło, oleje roślinne, oliwa z oliwek, margaryna), wędliny, miód, zioła.
Ponieważ zgodnie z założeniami diety obok siebie nie mogą się znaleźć artykuły z grupy pierwszej i drugiej – masz do wyboru posiłki składające się z produktów z grupy pierwszej i trzeciej (np. ryba plus warzywa) oraz drugiej i trzeciej (np. kasza gryczana z masłem).

Ważne wskazówki
Oprócz właściwego zestawiania produktów, powinnaś przestrzegać też następujących zaleceń:
- posiłki białkowe i węglowodanowe musi dzielić czterogodzinna przerwa;
- pijesz tylko między posiłkami;
- rezygnujesz z potraw smażonych i ostro przyprawionych;
- owoce zawsze jesz na pusty żołądek albo między posiłkami.

Plusy...
- Dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
- Oczyszcza organizm z toksyn.
- Pomaga pozbyć się zgagi i nadkwaśności żołądka.
- Łagodzi migreny i dolegliwości okresu menopauzy.

...i minusy diety
- Po skąpym śniadaniu możesz czuć się głodna.
- Nie wszystkim odpowiada osobne jedzenie mięsa bez ziemniaków czy jajek bez pieczywa.
- Na początku możesz mieć problemy z przyporządkowywaniem produktów do poszczególnych grup pokarmowych.

Opinia dietetyka dr Lucyny Pachockiej
W tej diecie została podważona podstawowa zasada zdrowego żywienia: „bezpieczeństwo dla zdrowia w rozmaitości spożywanych produktów”, która zapewnia najlepsze przyswajanie witamin i składników mineralnych. Błędne są też założenia diety: prawie każdy produkt z grupy I i II zawiera zarówno białko, jak i węglowodany.
Różne są tylko proporcje tych składników.
Np. w 100 g sera białego (grupa I) jest 17,9 g białka i 3,4 g węglowodanów. A w 100 g ryżu (grupa II) jest 6,7 g białka i 78,9 g węglowodanów.
Tagi: dieta