Dieta na zimę - co jeść

kobieta pijąca herbatę zimą fot. Fotolia
Za oknem mróz i śnieg, a ty ciągle żyjesz w biegu? Zobacz, jakie produkty warto włączyć do diety być nie marznąć i cieszyć się zdrowiem!
/ 17.01.2013 14:26
kobieta pijąca herbatę zimą fot. Fotolia

Produkt nr 1 - Natka pietruszki

W jednej łyżeczce posiekanej natki pietruszki jest tyle witamin, ile dziennie potrzebujesz. Zieloną pietruszkę dodawaj więc do kanapek, zup, ziemniaków, kasz, kotletów – poprawisz smak i... zaoszczędzisz na preparatach witaminowych z apteki.

Produkt nr 2 - Jogurty, kefiry

Zawierają dobre bakterie, czyli probiotyki, które są potrzebne, by zasiedlić błonę śluzową jelit (i nie pozwolić na namnażanie się tam bakterii chorobotwórczych.

Produkt nr 3 - Kapusta i ogórki kiszone

W nich również znajdują się dobre bakterie probiotyczne, korzystnie wpływające m.in. na odporność. Dzięki temu wychodzenie na mróz nie skończy się przeziębieniem lub grypą.

Produkt nr 4 - Kasze

Szczególnie cenne są gruboziarniste: gryczana, jaglana, jęczmienna. Zawierają m.in. żelazo, witaminy z grupy B (zwłaszcza gryczana), a także specjalny rodzaj błonnika pokarmowego, który jest prebiotykiem. Kasza jaglana usuwa nadmiar śluzu z organizmu: warto ją podawać przy infekcjach dróg oddechowych.

Produkt nr 5 - Ryby, zwłaszcza morskie

Mają bardzo ważne składniki dla układu odpornościowego: kwasy omega-3 oraz witaminę D. Dla dzieci szczególnie polecamy pstrąga, dorsza, halibuta. Uwaga! Nie wszystkie ryby są tak samo wartościowe. Zrezygnuj z jedzenia pangi (w Polsce jest dostępna głównie hodowana w Wietnamie, mocno zanieczyszczona) i ryby maślanej (może powodować bóle brzucha).

Produkt nr 6 - Cebula, por, czosnek

Zawierają składniki o działaniu podobnym jak antybiotyki. Pora i cebulę możesz dodawać do zupy i sałatek. A co z czosnkiem? Jeśli bardzo drobno go posiekasz i zrobisz np. masło czosnkowe, nie będzie szczypał w język.

Produkt nr 7 - Miód

Doskonały do kanapek i słodzenia napojów (szczególnie herbaty lub do robienia pysznej lemoniady). Zawiera składniki o działaniu antybiotykowym. Możesz go jeść, jeśli nie masz alergii na pyłki.

Produkty na rozgrzewkę

W tym celu świetnie sprawdzają się zupy (np. rosół, pomidorowa, cebulowa, krupnik) i herbatki owocowe, np. malinowa, z owoców leśnych – z dodatkiem miodu albo syropu z dzikiej róży, czarnego bzu, aronii, pędów sosny.

Redakcja poleca

REKLAMA