Wypadające, łamliwe włosy to w głównej mierze wina złej diety. Zobacz, jak ją odmienić!
fot. Fotolia
Łysienie to problem, który dotyka coraz więcej młodych osób. W wielu przypadkach przyczyną problemu są schorzenia układu odpornościowego. W tym wypadku - poza leczeniem dermatologicznym - pomocna okazuje się również zmiana diety. Zobacz, co powinnaś jeść!
Wprowadź do menu białko i pełnoziarniste produkty
W codziennym jadłospisie powinno znaleźć się przede wszystkim białko. Aminokwasy odpowiedzialne są za budowę skóry głowy. Ich niedobór może powodować szybsze starzenie się włosów, co w konsekwencji prowadzi do ich przedwczesnego wypadnięcia. Warto więc sięgnąć po:
- mięso
- ryby
- nabiał
- komosa ryżowa
- amarantus
- rośliny strączkowe
W tym wypadku zrezygnuj jednak z produktów, które są zakażone metalami ciężkimi, hormonami i sztucznymi konserwantami. Mowa tu o:
- pandze i tilapii
- hodowlanych kurczakach
- indykach karmionych antybiotykami
Wybieraj te rodzaje mięsa, których pochodzenia jesteś pewna!
Uzupełnij dietę w antyoksydanty
Dzięki nim wzmocnisz układ odpornościowy. Najwięcej antyoksydantów zawierają:
- pomidory
- papryka
- melony
- bób
- szpinak
- wiśnie
- czereśnie
- jagody
- morele
- śliwki
Wyeliminuj z jadłospisu żywność wysokoprzetworzoną! Mowa tu o chipsach, słodyczach i wszelkich fast foodach. Zawierają środki konserwujące, barwniki i spulchniacze, które wypłukują z organizmu minerały oraz prowadzą do odkładania toksyn.
Włącz do diety produkty bogate w witaminy
Witamina A: zwiększa produkcję sebum, czyli naturalnego lubrykanta skóry wydzielanego przez gruczoły łojowe, który pomaga utrzymać zdrową skórę głowy. Znaleźć ją można w marchwi, szpinaku, brokułach, jajach i podrobach.
Witamina E: zawierają ją produkty z soi, olej z kiełków pszenicy i orzechy
Witamina B6: jest obecna w produktach zbożowych takich jak otręby pszenne, kasza gryczana i brązowy ryż, orzechy oraz rośliny strączkowe.
Witamina D: pobudza wzrost włosa i regenerację komórek macierzystych, które przekształcają się w mieszki włosowe. Znajdziesz ją w różnego rodzaju rybach: dorszu, węgorzu, łososiu, makreli i śledziach.
Postaw na minerały
Cynk: uaktywnia enzymy, które odpowiadają za wzrost włosów Znajdziesz go w imbirze, orzechach nerkowca i ciecierzycy.
Miedź: od niej zależy prawidłowa struktura włosów i tempo ich wzrostu. Jej niedobór powoduje m.in. osłabienie włosów i zaburzenia poziomu żelaza w organizmie. Źródłem miedzi są: pestki dyni, słonecznika, orzechy, migdały, rośliny strączkowe, płatki owsiane, natka pietruszki, ryby.
Mangan: znajdziesz go w fasoli, orzechach, otrębach owsianych
Jod: znajdziesz go przede wszystkim w rybach, kawiorze i ostrygach.
Krzem: obfitują w ten pierwiastek przede wszystkim banany, marchew, buraki, pietruszka.
na podstawie informacji prasowej Centrum Dietetyki Klinicznej 4Health w Katowicach