Co jeść, by włosy szybciej rosły?

Wypadające, łamliwe włosy to w głównej mierze wina złej diety. Zobacz, jak ją odmienić!
/ 05.09.2014 13:25

Wypadające, łamliwe włosy to w głównej mierze wina złej diety. Zobacz, jak ją odmienić!

Dieta na wypadające włosy - co jeść

fot. Fotolia

Łysienie to problem, który dotyka coraz więcej młodych osób. W wielu przypadkach przyczyną problemu są schorzenia układu odpornościowego. W tym wypadku - poza leczeniem dermatologicznym - pomocna okazuje się również zmiana diety. Zobacz, co powinnaś jeść!

 

Wprowadź do menu białko i pełnoziarniste produkty

W codziennym jadłospisie powinno znaleźć się przede wszystkim białko. Aminokwasy  odpowiedzialne są za budowę skóry głowy. Ich niedobór może powodować szybsze starzenie się włosów, co w konsekwencji prowadzi do ich przedwczesnego wypadnięcia. Warto więc sięgnąć po:

  • mięso
  • ryby
  • nabiał
  • komosa ryżowa
  • amarantus
  • rośliny strączkowe

W tym wypadku zrezygnuj jednak z produktów, które są zakażone metalami ciężkimi, hormonami i sztucznymi konserwantami. Mowa tu o:

  • pandze i tilapii
  • hodowlanych kurczakach
  • indykach karmionych antybiotykami

Wybieraj te rodzaje mięsa, których pochodzenia jesteś pewna!

 

Uzupełnij dietę w antyoksydanty

Dzięki nim wzmocnisz układ odpornościowy. Najwięcej antyoksydantów zawierają:

  • pomidory
  • papryka
  • melony
  • bób
  • szpinak
  • wiśnie
  • czereśnie
  • jagody
  • morele
  • śliwki

Wyeliminuj z jadłospisu żywność wysokoprzetworzoną! Mowa tu o chipsach, słodyczach i wszelkich fast foodach. Zawierają środki konserwujące, barwniki i spulchniacze, które wypłukują z organizmu minerały oraz prowadzą do odkładania toksyn.

 

Włącz do diety produkty bogate w witaminy

Witamina A: zwiększa produkcję sebum, czyli naturalnego lubrykanta skóry wydzielanego przez gruczoły łojowe, który pomaga utrzymać zdrową skórę głowy. Znaleźć ją można w marchwi, szpinaku, brokułach, jajach i podrobach.

Witamina E: zawierają ją produkty z soi, olej z kiełków pszenicy i orzechy

Witamina B6: jest obecna w produktach zbożowych takich jak otręby pszenne, kasza gryczana i brązowy ryż, orzechy oraz rośliny strączkowe.

Witamina D: pobudza wzrost włosa i regenerację komórek macierzystych, które przekształcają się w mieszki włosowe. Znajdziesz ją w różnego rodzaju rybach: dorszu, węgorzu, łososiu, makreli i śledziach.

 

Postaw na minerały

Cynk: uaktywnia enzymy, które odpowiadają za wzrost włosów Znajdziesz go w imbirze, orzechach nerkowca i ciecierzycy.

Miedź: od niej zależy prawidłowa struktura włosów i tempo ich wzrostu. Jej niedobór powoduje m.in. osłabienie włosów i zaburzenia poziomu żelaza w organizmie. Źródłem miedzi są: pestki dyni, słonecznika, orzechy, migdały, rośliny strączkowe, płatki owsiane, natka pietruszki, ryby.

Mangan: znajdziesz go w fasoli, orzechach, otrębach owsianych

Jod: znajdziesz go przede wszystkim w rybach, kawiorze i ostrygach.

Krzem: obfitują w ten pierwiastek przede wszystkim banany, marchew, buraki, pietruszka.

na podstawie informacji prasowej Centrum Dietetyki Klinicznej 4Health w Katowicach