Dieta kontra 6 najczęstszych dolegliwości zdrowotnych!

Po co właściwie jeść? Aby mieć energię do życia, rosnąć i dobrze się rozwijać! Ale dzięki odpowiedniej diecie można też leczyć różne dolegliwości.
Dieta kontra 6 najczęstszych dolegliwości zdrowotnych! fot. Fotolia

Dobrze skomponowana dieta pomaga w utrzymaniu zdrowia. Zdarza się jednak, że z różnych powodów czegoś w niej brakuje. Wtedy na złe efekty nie trzeba długo czekać. Tymczasem właśnie dzięki jedzeniu można się pozbyć niektórych dolegliwości, a także im zapobiec. Poniżej nasza ściągawka!

1. Dieta która leczy: zaparcia

Co pomoże? Produkty z dużą zawartością błonnika: warzywa (marchew, brokuły, kalafior), owoce (jabłka, suszone śliwki, figi, porzeczki, suszone daktyle), otręby i płatki zbożowe, kasze, dziki ryż, pieczywo pełnoziarniste. Musisz też pić odpowiednio dużo – wodę, lekką herbatkę owocową, kompot z suszonych śliwek, a także jeść przetwory mleczne zawierające żywe kultury bakterii, np. kefir, jogurt, maślanka.

2. Dieta która leczy: anemia

Najczęstszą przyczyną niedokrwistości jest niedobór żelaza w organizmie. Jeśli masz anemię, to najpewniej lekarz zaleci podawanie preparatu żelaza i zestawu witamin. Dietą można zapobiegać anemii, natomiast leczenie ona tylko wspomaga. Warto pamiętać, że żelazo z produktów pochodzenia zwierzęcego (tzw. żelazo hemowe) wchłania się zdecydowanie lepiej niż z produktów pochodzenia roślinnego (tzw. żelazo niehemowe).

Co pomoże? Produkty bogate w żelazo: chude mięso (zwłaszcza czerwone), wątróbka (głównie wieprzowa i cielęca), jajka. A także produkty bogate w witaminę C (zwiększa ona nawet dwu-, trzykrotnie wchłanianie żelaza), czyli warzywa (papryka czerwona, natka pietruszki, brokuły, pomidory) i owoce (truskawki, czarne porzeczki, cytrusy, aronia, soki owocowe, zwłaszcza pomarańczowy, grejpfrutowy, z czarnej porzeczki). Zrezygnuj z picia czarnej herbaty.

3. Dieta która leczy: biegunka

Co pomoże? Działanie zapierające ma marchew (jedz marchwiankę), kleik ryżowy i ryż, duszone jabłko, a także banany i sucharki. Dobrze działa też herbatka z suszonych jagód lub porzeczek. Podczas biegunki bardzo ważne jest pojenie – najlepsza jest woda niskozmineralizowana, na której można też robić lekkie herbatki ziołowe: miętową, rumiankową, koperkową. Dziecko karmione piersią powinno podczas biegunki nadal pić mleko mamy, maluch „na butelce” – dostawać mleko modyfikowane.

4. Dieta która leczy: wzdęcia

Spowodowane są gromadzeniem się w jelitach gazów, których źródłem może być niecałkowicie strawione jedzenie. Występują najczęściej po zjedzeniu produktów wzdymających (np. kapusta, kalafior, brokuły, fasola) albo takich, które łatwo fermentują (zbyt obficie słodzone).

Co pomoże? Najlepiej na jakiś czas wyeliminować z diety produkty, po których występują problemy. Zamiast mleka krowiego (jeśli dziecko już je pije) warto podawać jego przetwory, np. kefir, jogurt. Pomocne bywają probiotyki oraz herbatki ziołowe – z kopru włoskiego, rumianku, anyżu. Warto też zmniejszyć w diecie dziecka ilość tłuszczu.

5. Dieta która leczy: brak odporności

Co pomoże? Pomogą probiotyki – są w jogurtach, kefirach – i prebiotyki (w płatkach owsianych, pieczywie razowym i graham, cykorii, karczochach, porach, bananach). Na odporność wpływają także naturalne witaminy (A, C) i składniki mineralne, m.in. żelazo, selen, cynk (owoce, warzywa), kwasy omega-3 (ryby morskie, żółtko, oliwa i oleje).

6. Dieta która leczy: przeziębienie

Co pomoże? Jedz urozmaicone i lekkostrawne posiłki, bogate w witaminy, zwłaszcza C (cytrusy, czarne porzeczki, truskawki, dzika róża i warzywa, np. natka pietruszki, pomidory, papryka) i A, czyli np. marchewkę, dynię, morele, utrzymujące w dobrym stanie nabłonek dróg oddechowych. Warto podawać także produkty o naturalnych właściwościach zwalczających drobnoustroje, np. czosnek, miód.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)