Dieta dobrego pH - zasady i efekty

dieta dobrego ph fot. Fotolia
Chcesz długo wyglądać młodo albo nawet odjąć sobie kilka lat? Przejdź na dietę, która zrównoważy pH płynów ustrojowych.
/ 03.07.2013 17:22
dieta dobrego ph fot. Fotolia
Nie musisz liczyć kalorii. Wystarczy, że jedne składniki posiłków zastąpisz innymi, tak by równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie była zachowana.

Dieta dobrego pH - dlaczego warto stosować?

Możesz zatrzymać proces starzenia się skóry, a nawet odwrócić jego skutki – i to bez użycia skalpela! Zrobisz to, jeśli w swojej diecie zadbasz o utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej. Do takiego wniosku po latach badań doszła amerykańska dermatolog Jeannette Graf. Według niej duże znaczenie dla zdrowia ma pH płynów ustrojowych (osocza i krwi). Ważne jest, żeby było neutralne (ok. 7) lub delikatnie zasadowe.

Dieta dobrego pH - dlaczego kwasowe jest złe?

Zbyt kwaśne pH odpowiada za powstawanie wielu chorób, osłabia mięśnie i powoduje przedwczesne starzenie się organizmu. Należy więc ograniczyć jedzenie kwasotwórcze (powoduje obniżenie pH płynów ustrojowych) i wprowadzić do diety więcej potraw o odczynie zasadotwórczym. Reguły diety łatwo wprowadzisz w życie. Dziel każdy posiłek na cztery części, na trzy z nich będą składać się produkty zasadowe, a tylko na jedną – te kwasowe. Prosty przykład: każdy wypity kieliszek wina uzupełniaj trzema szklankami wody z cytryną, aby zneutralizować pH, które powstanie w płynach ustrojowych organizmu.

Dieta dobrego pH - zalecane i zakazane produkty

Produkty zasadotwórcze
  • Ciemnozielone liściaste warzywa (zalecana ilość to szklanka dziennie), np. kapusta włoska.
  • Inne nieprzetworzone warzywa (minimum dwie szklanki dziennie), także mrożone. Wyjątkami są: kukurydza, groszek oraz fasola strączkowa.
  • Woda mineralna (osiem szklanek dziennie) to podstawowy element utrzymujący właściwe pH.
  • Cebula i czosnek (używaj w dużej ilości).
  • Owoce (przynajmniej dwie porcje dziennie).
  • Cytryna i limonka (wyciśnięty sok dodawaj do co najmniej do dwóch szklanek wody w ciągu dnia).
  • Tak zwane dobre tłuszcze: oliwa, olej lniany, olej z awokado, z kokosa, z makadamii.
  • Pełnoziarniste zboża, zwłaszcza owies, brązowy ryż oraz komosa ryżowa.
Produkty kwasotwórcze:
  • Kawa – zwiększa produkcję kwasu żołądkowego. Zrezygnuj z niej lub ogranicz do dwóch filiżanek dziennie.
  • Cukier – zmniejsza elastyczność skóry, ponieważ pogarsza stan aminokwasów w niej zawartych.
  • Przetworzone węglowodany – podnoszą ciśnienie krwi oraz powodują zaparcia, przez co dodatkowo sprzyjają zakwaszaniu organizmu.
  • Alkohol – możesz sobie pozwolić maksymalnie na dwa drinki lub dwa kieliszki wina dziennie.
  • Napoje gazowane – puszka coli zawiera 50 mg kwasu fosforowego i inne substancje kwasowe.

Dieta dobrego pH - przykładowy jadłospis

7.30–8.00 Śniadanie
  • pół szklanki serka wiejskiego z pokrojonym melonem, z cynamonem i migdałami
  • świeżo wyciśnięty sok warzywny
  • filiżanka naturalnej kawy lub herbaty
  • płatki owsiane z rodzynkami, kilkoma kroplami oleju lnianego i bananem
  • świeżo wyciśnięty sok warzywny
  • filiżanka naturalnej kawy lub herbaty
12.00–13.00 Obiad
  • 120 g grillowanego kurczaka ze świeżym szpinakiem i pieczarkami
  • 30 g koziego sera
  • sałatka z tuńczyka z pokrojonymi warzy-wami (np. brokuły, cebula, kapusta, seler, bakłażan, kalafior, pomidor, marchew, papryka, buraki) na pełnoziarnistym pieczywie
17.00–18.00 Kolacja
  • krewetki (pięć lub sześć sztuk) z kapustą chińską, warzywami i brązowym ryżem
  • ananas w plasterkach lub
  • grillowana pierś z kurczaka
  • pieczony ziemniak
  • surówka z czerwonej kapusty, oliwy, cebuli, soli morskiej i startego jabłka
Tagi: uroda, dieta, ph

Redakcja poleca

REKLAMA