Dieta dobrego pH - dlaczego warto stosować?
Możesz zatrzymać proces starzenia się skóry, a nawet odwrócić jego skutki – i to bez użycia skalpela! Zrobisz to, jeśli w swojej diecie zadbasz o utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej. Do takiego wniosku po latach badań doszła amerykańska dermatolog Jeannette Graf. Według niej duże znaczenie dla zdrowia ma pH płynów ustrojowych (osocza i krwi). Ważne jest, żeby było neutralne (ok. 7) lub delikatnie zasadowe.Dieta dobrego pH - dlaczego kwasowe jest złe?
Zbyt kwaśne pH odpowiada za powstawanie wielu chorób, osłabia mięśnie i powoduje przedwczesne starzenie się organizmu. Należy więc ograniczyć jedzenie kwasotwórcze (powoduje obniżenie pH płynów ustrojowych) i wprowadzić do diety więcej potraw o odczynie zasadotwórczym. Reguły diety łatwo wprowadzisz w życie. Dziel każdy posiłek na cztery części, na trzy z nich będą składać się produkty zasadowe, a tylko na jedną – te kwasowe. Prosty przykład: każdy wypity kieliszek wina uzupełniaj trzema szklankami wody z cytryną, aby zneutralizować pH, które powstanie w płynach ustrojowych organizmu.Dieta dobrego pH - zalecane i zakazane produkty
Produkty zasadotwórcze- Ciemnozielone liściaste warzywa (zalecana ilość to szklanka dziennie), np. kapusta włoska.
- Inne nieprzetworzone warzywa (minimum dwie szklanki dziennie), także mrożone. Wyjątkami są: kukurydza, groszek oraz fasola strączkowa.
- Woda mineralna (osiem szklanek dziennie) to podstawowy element utrzymujący właściwe pH.
- Cebula i czosnek (używaj w dużej ilości).
- Owoce (przynajmniej dwie porcje dziennie).
- Cytryna i limonka (wyciśnięty sok dodawaj do co najmniej do dwóch szklanek wody w ciągu dnia).
- Tak zwane dobre tłuszcze: oliwa, olej lniany, olej z awokado, z kokosa, z makadamii.
- Pełnoziarniste zboża, zwłaszcza owies, brązowy ryż oraz komosa ryżowa.
- Kawa – zwiększa produkcję kwasu żołądkowego. Zrezygnuj z niej lub ogranicz do dwóch filiżanek dziennie.
- Cukier – zmniejsza elastyczność skóry, ponieważ pogarsza stan aminokwasów w niej zawartych.
- Przetworzone węglowodany – podnoszą ciśnienie krwi oraz powodują zaparcia, przez co dodatkowo sprzyjają zakwaszaniu organizmu.
- Alkohol – możesz sobie pozwolić maksymalnie na dwa drinki lub dwa kieliszki wina dziennie.
- Napoje gazowane – puszka coli zawiera 50 mg kwasu fosforowego i inne substancje kwasowe.
Dieta dobrego pH - przykładowy jadłospis
7.30–8.00 Śniadanie- pół szklanki serka wiejskiego z pokrojonym melonem, z cynamonem i migdałami
- świeżo wyciśnięty sok warzywny
- filiżanka naturalnej kawy lub herbaty
- płatki owsiane z rodzynkami, kilkoma kroplami oleju lnianego i bananem
- świeżo wyciśnięty sok warzywny
- filiżanka naturalnej kawy lub herbaty
- 120 g grillowanego kurczaka ze świeżym szpinakiem i pieczarkami
- 30 g koziego sera
- sałatka z tuńczyka z pokrojonymi warzy-wami (np. brokuły, cebula, kapusta, seler, bakłażan, kalafior, pomidor, marchew, papryka, buraki) na pełnoziarnistym pieczywie
- krewetki (pięć lub sześć sztuk) z kapustą chińską, warzywami i brązowym ryżem
- ananas w plasterkach lub
- grillowana pierś z kurczaka
- pieczony ziemniak
- surówka z czerwonej kapusty, oliwy, cebuli, soli morskiej i startego jabłka