Czym są bakterie probiotyczne i dlaczego są takie ważne? Sprawdź!

zdrowe jelita fot. Adobe Stock
Nie bez powodu nazywane są „dobrymi bakteriami”. Jakie właściwości prozdrowotne posiadają probiotyki i co stanowi ich źródło?
zdrowe jelita fot. Adobe Stock

Popularność probiotyków stale rośnie. Nic dziwnego - to żywe mikroorganizmy pomagające wyleczyć wiele dolegliwości zdrowotnych, począwszy od problemów z trawieniem po alergie1,2. Udowodniono także, że również samopoczucie i zdrowie pychiczne jest wspierane przez probiotyki (psychobiotyki). Liczne badania oraz metaanalizy wykazały korzystny wpływ probiotyków na nastrój. Większość z nich była realizowana u osób zdrowych, wiadomo jednak, że chorzy też mogą odnieść wymierne korzyści, natomiast potrzebne są dalsze badania, aby formułować jednoznaczne wnioski dotyczące mechanizmów działania3

 

Czym są probiotyki?

Probiotyki to żywe mikoorganizmy, które - podane w odpowiednich ilościach - mają korzystny wpływ na zdrowie. Mogą być kulturami bakterii lub drożdży. Najczęściej nazywa się tak bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus) i bifidobakterie.

Dlaczego bakterie probiotyczne są ważne dla zdrowia?

Probiotyki oddziałują na organizm wielotorowo -  wspierają m. in.:

  • przywracanie naturalnej mikroflory jelitowej (np. po antybiotykoterapii),
  • zapobieganie aktywności patogennej mikroflory w jelitach,
  • proces trawienia, w tym laktozy,
  • przeciwdziałanie biegunkom i zaparciom,
  • łagodzenie objawów alergii,
  • syntezę kilku witamin z grupy B oraz witaminy K i wchłanianie składników odżywczych

 

Dla funkcjonowania mikrobioty jelitowej kluczowe znaczenie ma woda  - warto zadbać o jej odpowiednią podaż. Doskonale sprawdzi się woda źródlana lub mineralna o niskiej lub średniej mineralizacji.

Należy też pamiętać, że działanie probiotyków jest szczepozależne, więc nie ma jednego działającego na wszystkie dolegliwości czy wspierającego wszystkie potencjalne funkcje organizmu. 

W jakich produktach występują probiotyki?

Bakterie probiotyczne są składnikiem wielu różnych preparatów farmaceutycznych, ale dodaje się je także do środków spożywczych. Można więc je suplementować, natomiast warto też zadbać o konsumpcję produktów, które zawierają korzystne bakterie, jak kiszonki czy fermentowane produkty mleczne. 

Przykładowo, jogurty Activia czereśnia - jabłko - banan oraz Activia brzoskwinia-ananas-banan zawierają zarówno standardowe kultury bakterii jogurtowych (na 100 g przypada 10 miliardów probiotycznych bakterii jogurtowych, które pomagają w trawieniu zawartej w produkcie laktozy u osób mających trudności z jej trawieniem), jak i 4 miliardy bakterii Bifidus Actiregularis - szczep występujący wyłącznie w produktach Activia, wyselekcjonowany przez naukowców z Centrum Badawczego Danone Vitapole.

fot. Materiały prasowe

Activia - aktywuj dobre samopoczucie

Swoje właściwości prozdrowotne jogurty Activia czereśnia - jabłko - banan oraz Activia brzoskwinia-ananas-banan zawdzięczają nie tylko bakteriom probiotycznym, ale także znajdującemu się w nich wapniowi, który wspiera enzymy trawienne w prawidłowym funkcjonowaniu. 

Aby utrzymać mikroflorę jelitową w korzystnej równowadze, nie wystarczy oczywiście jednorazowe spożycie probiotyków. Zaleca się przede wszystkim zbilansowaną dietę, bogatą w różnorodne produkty, w tym mleczne fermentowane.

Regularność w przypadku produktów Activia nie powinna być problemem – te jogurty są zwyczajnie bardzo smaczne! Co więcej, mamy dobrą wiadomość dla osób, które ograniczają cukier w diecie - produkty te zawierają wyłącznie cukier występujący naturalnie w mleku i owocach, nie ma w nich cukru dodanego, nie zawierają też substancji słodzących. 

Nie ulega wątpliwości, że probiotyki odgrywają ważną rolę w dbaniu o zdrowie. Warto jednak mieć na uwadze, że ich spożywanie powinno iść w parze ze zbilansowaną dietą i umiarkowaną aktywnością fizyczną oraz odpowiednią ilością czasu na odpoczynek. To właśnie zachowanie równowagi między tymi czynnikami korzystnie wpływa na organizm i samopoczucie. 

1. Łoniewski I. Probiotyki w terapii zaburzeń mikrobioty jelitowej. Psychobiotyki [w]: Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej red. E. Stachowska, PZWL Warszawa 2021
2. Tuszyński PK, Probiotyki I probiotyki, kompendium wiedzy dla farmaceutów i lekarzy, Wydawnictwo farmaceutyczne, Wydanie 1, Kraków, 2021
3. Łoniewski I. Probiotyki w terapii zaburzeń mikrobioty jelitowej. Psychobiotyki [w]: Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej red. E. Stachowska, PZWL Warszawa 2021
 

Materiał reklamowy we współpracy z marką Activia.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. W przypadku problemów ze zdrowiem, należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Tagi: Activia

Redakcja poleca

REKLAMA