Zdrowe odżywianie, to dostarczanie organizmowi wszystkich składników odżywczych, niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania, czyli witamin i minerałów regulujących procesy chemiczne i czynności organizmu.
Normy żywieniowe to ilość energii oraz niezbędnych składników odżywczych, wyrażone w przeliczeniu na jedną osobę i jeden dzień, uwzględniając specyficzne dla wyróżnionych grup różnice w zapotrzebowaniu organizmu zależne od wieku, płci, stanu fizjologicznego i aktywności fizycznej, a także związane z warunkami bytowymi i trybem życia.
Normy żywieniowe ustalane są na poziomie:
- zalecanego spożycia, czyli ilości składników odżywczych w całodziennym pożywieniu, pokrywających zapotrzebowanie każdej osoby, a ponadto zawierających większe rezerwy wystarczające na zaspokojenie potrzeb wynikających ze zwyczajów żywieniowych populacji.
- bezpiecznego spożycia, czyli takiej ilości składników odżywczych, które wystarczą na pokrycie zapotrzebowania na ten składnik u 97,5% osobników zaliczonych do danej grupy.
Jak wynika z raportu IPSOS, tylko 47% Polaków jest zadowolonych z własnego stanu zdrowia, podczas gdy w innych badanych krajach (badania przeprowadzono w Hiszpanii, Szwecji, USA, Kanadzie, Chile i Argentynie) odsetek ten wynosi wyraźnie ponad 50%.
Także Polacy, najmniej z badanych społeczeństw, interesują się wiedzą o zdrowiu i odżywianiu, oceniając swój sposób odżywiania jako „dość zdrowy” (69%).
Na świecie dość modne są wybory żywieniowe wskazujące na produkty pełnoziarniste lub te o wysokiej zawartości błonnika. Polaków do zakupu produktów żywnościowych przekonują przede wszystkim ich ogólne cechy. Podstawą do nabycia produktów jest określenie ich jako „zdrowych” czy „naturalnych”.
Według badania, przeprowadzonego przez SMG/KRC, na zlecenie marki Lubella, 19% respondentów zdrowe odżywianie kojarzy się z produktami pełnoziarnistymi, przy czym aż 71% badanych nie wie, jaka jest zalecana dzienna ilość porcji produktów pełnoziarnistych. Z danych tych można wnioskować, że świadomość benefitów płynących ze spożywania produktów pełnoziarnistych wśród Polaków jest na dość niskim poziomie. Zdecydowanie korzystniej przedstawia się wiedza Polaków o produktach pełnoziarnistych, którzy regularnie spożywają te produkty. Co trzecia osoba (wśród konsumentów) jada produkty pełnoziarniste kilka razy w tygodniu, i aż 71% badanych znajdujących się w grupie osób spożywających pełnoziarniste produkty wskazało prawidłową zalecaną dawkę błonnika w ciągu dnia.
Konsultacja: mgr inż. Alicja Kalińska, doradca żywieniowy