Zamiast zwykłego mleka - mleko migdałowe, ziemniaczane, ryżowe, kokosowe oraz specjalne mleko bezkazeinowe.
Zamiast masła - olej kokosowy, masło roślinne, margaryna, olej, oliwa z oliwek
Zamiast pszenicy, jęczmień, żyta,owsa, pszenżyta, orkiszu, kuskus, kamkutu i bulguru - ryż (dziki ryż), kukurydza, gryka (niezanieczyszczona), proso, Quinoa (komosa ryżowa), sezam, sorgo, tapioka, maniok, guma guar, kasztany jadalne, amarantus, Teff- Topinambur
Zamiast mąki pszennej, żytniej, jęczmiennej, owsianej - mąka amarantusowa (szarłat) jest świetnym substytutem mąki pszennej, mąka skrobiowa – zamiennik maki kukurydzianej (jeśli występuje uczulenie na kukurydzę), mąka z fasoli garbanzo, mąka gryczana, mąka ziemniaczana, mąka ryżowa biała i brązowa, mąka z sorgo, mąka sojowa, tapioka, mąka z kwinoa.
Zamiast pieczywa z mąki pszennej, żytniej,jęczmiennej i owsianej - pieczywo bezglutenowe, pieczywo ryżowe, chleb świętojański, Waza bezglutenowa i wszystkie na bazie wyżej wymienionych rodzajów mąki.
Słodycze - słodycze bezglutenowe, cukier, miód, czekolada gorzka i niektóre mleczne, budynie, kisiele i galaretki na bazie mąki ziemniaczanej, lizaki, orzechy, migdały, sezam, mak, dżemy i konfitury.
Zamiast makaronu z mąki glutenowej – makaron bezglutenowy, makaron ryżowy, makaron sojowy, z mąki kukurydzianej, ziemniaczanej lub maki z tapioki.
Zamiast płatków śniadaniowych i muesli z pszenicą, żytem, jęczmieniem,owsem (zarówno w postaci ziarna jak i ekstraktu smakowego) – płatki kukurydziane, ryżowe.
Kawa zbożowa i herbat rozpuszczalnych i armatyzowanych – kawa naturalna, nierozpuszczalna, herbata niearomatyzowana i nierozpuszczalna.
Zamiast piwa, ginu, whiskey i wódki ze zbóż zawierających gluten - rum, tequila, wódka z ziemniaków, winogron lub śliwek, wino, koniak, brandy.
Zamiast kiełbas, parówek, pasztetów, mięsa mielonego, wyrobów garmażeryjnych, konserw - świeże mięso i ryby, podroby, owoce morza, wędliny wysokogatunkowe, wędliny suszone (kiełbasa, kabanosy).
Zamiast śmietany, jogurtu, serów topionych, homogenizowanych zawierających gluten, napojów mlecznych z dodatkiem słodu – maślanka, kremówka, sery bez maczki jęczmiennej, jogurt naturalny lub smakowy bez glutenu, serwatka, ser biały, ser feta.
Zamiast skrobi pszennej - skrobia modyfikowana, skrobia pszenna bezglutenowa.
Zamiast gotowych sosów do sałatek – bezglutenowy sos sojowy.
Zamiast czekolady mlecznnej – o ile nie uczula - czekolada gorzka.