Celem diety rotacyjnej jest uniknięcie przeciążenia diety potencjalnymi alergenami z tej samej grupy produktów. Produkty spożywcze z tej samej rodziny mogą być spożywane tylko jednego dnia. Ponownie mogą pojawić się na talerzu dopiero po upływie czterech dni i znów tylko na jeden dzień.
Dziennie można wolno szyć tylko jeden produkt spożywczy z danej grupy, a ilość spożywanych produktów powinna być jak najmniejsza
Do poszczególnych grup można codziennie podawać jeden produkt z grupy produktów mlecznych w celu zaspokojenia zapotrzebowania na wapń. Jest to jednak dozwolone tylko wtedy, gdy nie mamy uczulenia na mleko krowie.
Wyróżniane grupy produktów: owoce aktynidiowate: owce kiwi
rośliny nanerczowate: mango, orzechy nerkowca, orzechy pistacjowe
rośliny kosmowate: botwina, buraki cukrowe i czerwone, szpinak
rośliny złożone: anyż gwiaździsty, bylica, cykoria, endywia, estragon, karczochy, kardamon, krwawnik, mniszek, rumianek, sałata rzymska, ziarna słonecznika, żywokost
rośliny powojowate: słodkie ziemniaki
rośliny krzyżowe: brokuły, brukiew, brukselka, chrzan, gorczyca, koper, kalafior, kalarepa, kapusta biała, czerwona, włoska i pekińska, rzepak, rzeżucha, rzodkiew, rzodkiewki
rośliny dyniowate: dynia, cukinia, ogórki, melony
rośliny hebankowate: owoc kaki
rośliny wrzosowate: borówka brusznica, czarna jagoda
grzyby: grzyby jadalne
trawy: bambus, cukier trzcinowy, jęczmień, kukurydza, orkisz, owies, proso, pszenica, ryż, słód z jęczmienia, żyto
orzechowce: orzech pekan, orzech włoski
rośliny wargowe: bazylia, cząber, lawenda, majeranek, melisa, mięta, mięta pierzowa, oregano, rozmaryn, szałwia, tymianek
rośliny wawrzynowate: awokado, cynamon, laur
rośliny strączkowe: chleb świętojański, cieciorka, fasola, fasola mung, groch, lukrecja, orzeszki ziemne, soczewica, soja, tragant, ziarna rośliny guar
rośliny liliowate: cebula, czosnek, por, szczypiorek, szparagi
rośliny bananowate: banany
rośliny palmowate: daktyle, orzechy kokosowe, palmito
męczennicowce: owoc passiflory
rośliny pieprzowate: pieprz
rośliny rdestowe: gryka, rabarbar, szczaw
rośliny różowate: biedrzeniec, brzoskwinia, głóg, gruszka, jabłko, jarzębina, jeżyna, malina, migdał, morela, śliwka węgierka, truskawka, wiśnia
rośliny rutowate: bergamotka, cytryna, mandarynka, pomarańcza
rośliny skalnicowate: agrest, porzeczka
rośliny psiankowate: bakłażany, papryczka chilli, papryka, pomidor, ziemniak
rośliny zatwarowate: orzech koli, ziarno kokosowe
rośliny baldaszkowate: anyż, dzięgiel, kmin rzymski, kolendra, koper włoski, koperek, lubczyk, marchew, pasternak, pietruszka, seler bulwiasty, seler naciowy
rośliny winoroślowate: rodzynki, winogrona
ssaki: mięso świni, wołu, cielęcia, kozy, owcy, jagnięcia, barana, królika, dzikich zwierząt, mleko krowy, owcy kozy, kobyły
drób: kura, indyk, kaczka, gęś, dziki drób (mięsko, jaja)
ryby: słodkowodne i morski
skorupiaki: wszystkie skorupiaki
mięczaki: ślimaki, małże, ostrygi, mątwy
Przykładowy zestaw dziennego jadłospisu:
Dzień 1. kurczak, migdały, pomarańcza, ryż, jogurt, marchewka
Dzień 2. wieprzowina, ziemniaki, brukselka, płatki owsiane, mleko, banan
Dzień 3. jagnięcina, kukurydza, fasola, pszenica, kwaśne mleko, ser
Dzień 4. mięso indycze, gryka, roszponka, czarna jagoda, twaróg, żyto
Dzień 5. ryba morska, ryż, cukinia, winogrona, ser, szpinak
Dzień 6. królik, makaron, szparagi, gruszka, jogurt, jabłko
Dzień 7. wołowina, ziemniaki, pomidor, banan, twaróg, owies
Powyższe produkty można spożywać w różnej postaci, np. pszenica – chleb lub otręby, marchew – sok lub gotowana.
Można stosować tłuszcze, oleje, cukier, sól, pieprz i esencja octowa (unikamy octu winnego, szczególnie z czerwonego wina).
W kolejnym tygodniu zestawiamy produkty od nowa i włączamy do diety inne produkty z tych grup. Powinno się przy tym prowadzić dzienniczek – zapisywać jakie produkty się jadło i jak wpłynęło to na nasze samopoczucie. W przypadku złego samopoczucia po spożyciu jakiegoś produktu, należy go wykreślić z jadłospisu. Jeżeli alergia dotyczy całej grupy produktów, wyłączamy ją z jadłospisu.
Takim sposobem, eliminujemy produkty, które wywołują alergię.
Minusem tej diety jest małe zaopatrywanie organizmu w białko, wapń, witaminę A, C oraz witamin z grupy B. Najlepiej więc ustalić dietę rotacyjną ze specjalistą z zakresu żywienia i alergologiem.
Nie może być stosowana przez osoby mające uczulenie na większość grup produktów.