Możesz jeść cielęcinę (polecane dania - eskalopki lub pieczeń cielęcą), koninę, królika, polędwicę wołową, stek wołowy, rostbef, stek mielony.
Mięso najlepiej przyrządzić na grillu lub upiec w piekarniku bez użycia tłuszczu. Najlepiej zawinąć je w papiloty. Im dłużej mięso będzie się wypiekało, tym więcej straci tłuszczu.
Mięso mielone spożywaj surowe jako tatar lub Carpaccio bez użycia oleju. Zapiekaj w piekarniku. Możesz także ugotować mięso mielone. Zawartość tłuszczu nie powinna przekraczać 10 procent.
Z cielęciny najlepiej zrobić eskalopki i pieczeń. W zależności od fazy można jeść również żeberka, ale bez warstwy tłuszczu.
Koninę najlepiej jeść w środku dnia, ponieważ ma właściwości pobudzające.
Mięso królicze możesz spożywać duszone lub pieczone. Udusić można w musztardzie lub odtłuszczonym białym serku.