Uczulenie na pokarmy zazwyczaj przejawia się w postaci:
- zmian skórnych, np. wysypki, która zmienia się w swędzące, suche plamy. Skóra na policzkach, za uszami, w zgięciach kolan i łokci jest szorstka, zaczerwieniona;
- kłopotów z trawieniem w formie obstrukcji lub biegunki. Mogą też wystąpić wzdęcia, kolki, bóle brzucha, nudności, wymioty, brak apetytu;
- nawracających infekcji np. zapalenia płuc, oskrzeli, krtani, ucha. Czasem objawem jest stale utrzymujący się katar lub zatkany nos;
- zwiększonej nerwowości, rozdrażnienia, bólów głowy.
Uwaga! Bardzo rzadko spotykaną reakcją alergiczną na zjedzony pokarm jest wstrząs anafilaktyczny. Gdy wystąpi, należy wówczas natychmiast skontaktować się z lekarzem.
Alergia pokarmowa - trzymaj dietę
Przede wszystkim trzeba ustalić, jaki produkt wywołuje uczulenie. Robi się to, przeprowadzając tzw. próbę eliminacji i prowokacji. Kiedy już wiadomo, co uczula, pozostaje tylko unikanie produktu, który powoduje alergię. Niekiedy lekarze przepisują lekarstwa hamujące proces zapalny i preparaty leczące objawy alergii.
Najważniejsze jest jednak wyeliminowanie produktów uczulających. Należą do nich zwłaszcza mleko i jego przetwory, ryby, jaja, mięso wołowe, owoce cytrusowe, banany, truskawki, poziomki. Natomiast jedząc produkty korzystne dla zdrowia można znacznie złagodzić przebieg choroby. Są produkty, które nie wywołują alergii pokarmowych, a jednocześnie poprawiają pracę płuc i zmniejszają ryzyko powstawania stanów zapalnych dróg oddechowych.
Alergia pokarmowa - zalecane produkty
- kwasy tłuszczowe omega-3 (olej z siemienia lnianego, olej sojowy, kiełki pszenicy, ryby morskie i GLA (olej z wiesiołka i ogórecznika)
- owoce i warzywa, które działają przeciwzapalnie i stymulują układ odpornościowy. Szczególnie korzystny wpływ na funkcjonowanie płuc ma spożywanie jabłek
- błonnik zawarty w pełnych ziarnach, otrębach, orzechach i nasionach
- produkty o dużej zawartości magnezu (otręby, migdały, suszone morele - najlepiej niesiarkowane)
- produkty bogate w cynk (pestki dyni, chuda szynka i wołowina, ciemne mięso indyka i kurczaka)
- bakterie probiotyczne, których rozwojowi sprzyjają łuski ziaren i nasion