W niewielkiej ilości nie tylko nadają potrawom smak – potrafią pobudzić zmysły, polepszyć trawienie, mają także właściwości lecznicze. Najzdrowsze są świeżo zmielone. Do potraw dodawaj je – prócz pieprzu – tuż przed końcem przyrządzania. Aromat będzie pełniejszy i intensywny.
Wartości odżywcze
Poniższa tabela dotyczy przypraw mielonych. Podana wartość kaloryczna oraz odżywcza przypada na 100 g przyprawy, a więc na ilość, której raczej nie używamy za jednym razem. Stąd nie należy martwić się „kalorycznością” przypraw – szczypta nie zaszkodzi…
PRZYPRAWA |
KALORIE/100 G |
BIAŁKO |
TŁUSZCZ |
WĘGLOWODANY |
Anyż |
337 |
17.6 g |
16 g |
50 g |
Bazylia |
251 |
14.3 g |
4 g |
61 g |
Cukier/cukier puder |
387 |
0 g |
0 g |
100 g |
Cukier brązowy |
380 |
0.12 g |
0 g |
98 g |
Chrzan |
67 |
9.4 g |
1.4 g |
8.3 g |
Curry |
325 |
13 g |
14 g |
58 g |
Cynamon |
247 |
4 g |
1.2 g |
81 g |
Czosnek |
331 |
17 g |
0.73 g |
73 g |
Gałka muszkatołowa |
475 |
6.7 g |
32 g |
50 g |
Goździk |
323 |
6 g |
20 g |
61 g |
Ekstrakt z wanilii |
288 |
0.03 g |
0 g |
14 g |
Estragon |
295 |
23 g |
7.2 g |
50 g |
Imbir |
347 |
9.1 g |
6 g |
71 g |
Liść laurowy |
313 |
7.6 g |
8.4 g |
75 g |
Kardamon |
311 |
11 g |
6.7 g |
68 g |
Kolendra |
279 |
22 g |
4.8 g |
52 g |
Kminek |
333 |
20 g |
15 g |
50 g |
Kurkuma |
354 |
7.8 g |
9.9 g |
65 g |
Majeranek |
271 |
13 g |
7 g |
61 g |
Mięta pieprzowa |
77 |
3.8 g |
0.94 g |
15 g |
Ocet balsamiczny |
88 |
0.49 g |
0 g |
17 g |
Oregano |
265 |
9 g |
4.3 g |
69 g |
Papryka |
289 |
15 g |
13 g |
56 g |
Pieprz biały |
296 |
10 g |
2.1 g |
69 g |
Pieprz czarny |
318 |
11 g |
3.3 g |
65 g |
Pieprz czerwony |
318 |
12 g |
17 g |
57 g |
Proszek do pieczenia |
97 |
0.1 g |
0.4 g |
47 g |
Przyprawa do drobiu |
307 |
9.6 g |
7.5 g |
66 g |
Rozmaryn |
331 |
4.9 g |
15 g |
64 g |
Sól |
0 |
0 g |
0 g |
0 g |
Szafran |
310 |
11 g |
5.9 g |
65 g |
Szałwia |
315 |
11 g |
13 g |
61 g |
Tymianek |
276 |
9.1 g |
7.4 g |
64 g |
Ziele angielskie |
263 |
6.1 g |
8.7 g |
72 g |
Żelatyna |
335 |
86 g |
0.1 g |
0 g |