Reklama

Twórcą diety białkowej jest francuski lekarz i dietetyk, Pierre Dukan, który na podstawie doświadczeń współpracy z osobami otyłymi, napisał plan żywieniowy oparty na produktach dostarczających organizmowi białko.

Reklama

Metoda skutecznej diety doktora Dukana opiera się na 6 podstawowych zasadach:

• 100 produktów spożywczych – 72 pochodzenia zwierzęcego i 28 pochodzenia roślinnego
• te 100 produktów można jeść do woli, bez żadnych ograniczeń ilościowych
• cała kuracja składa się z 4 następujących po sobie faz, a ostatnią można stosować do końca życia
• najważniejsze dla naszego organizmu są utrwalenie i ostateczna stabilizacja właściwej wagi
• sama dieta nie wystarczy, potrzebna jest również aktywność fizyczna, choćby marsz
• kontrola dietetyka

Cztery etapy kuracji doktora Dukana

Faza I – czyste proteiny

Jest to faza uderzeniowa, inaczej zwana fazą ataku. Możesz wtedy jeść tylko produkty bogate w białko i proteiny (m.in. nabiał, ryby, chude mięso, jaja, owoce morza). Start jest piorunujący, utrata wagi błyskawiczna i bardzo motywująca.

Faza II – proteiny + warzywa

Jeśli fazę ataku masz już za sobą, następuje faza równomiernego rytmu utraty wagi. Trwa ona tak długo, aż zgubisz tyle kilogramów, ile założyłaś podejmując decyzję o stosowaniu diety proteinowej. Właśnie w tej fazie możesz do swojego menu włączyć kolejne produkty – warzywa. Przeplatasz dzień bez warzyw z dniem z warzywami, i tak aż do osiągnięcia upragnionej wagi.

Zobacz także: Dieta Dukana – czy na pewno jest bezpieczna?

Faza III – utrwalenie wagi

Kiedy uzyskasz już właściwą wagę masy ciała, musisz za wszelką cenę uniknąć efektu jo-jo, który jest normalną reakcją organizmu, próbującego odzyskać utracone kilogramy. Jest to strategiczna faza, która trwa 10 dni na każdy utracony kilogram!

Faza IV – ostateczna stabilizacja wagi

Jest to powrót do normalnego odżywiania, oparty na trzech prostych zasadach chroniących Cię przed powrotem nadwagi. Pierwsza: proteinowy jeden dzień tygodnia, druga - codzienne ćwiczenia min. 20 minut dziennie, trzecia – 3 łyżki stołowe otrąb owsianych dziennie.

Jak każda z diet, również i ta nie jest pozbawiona wad.

Po pierwsze

Ze względu na brak błonnika dostarczanego przez warzywa i owoce, mogą pojawić się zaparcia.

Po drugie

Spore spożycie mięsa i jaj może doprowadzić do podniesienia cholesterolu we krwi.

Po trzecie

Ponieważ głównym składnikiem diety są białka, w organizmie pojawiają się niedobory witamin i minerałów, takich jak: witamina B1, B5, C, K, chrom, fosfor, magnez i potas.

Zobacz także: Dieta proteinowa

Po czwarte

Należy zwiększyć ilość płynów dostarczanych organizmowi. Ma to ogromne znaczenie we właściwym funkcjonowaniu nerek i zapewnieniu prawidłowej filtracji bez ich obciążania zbyt dużą ilością białka.

Nie jest to dieta dla osób, które spodziewają się szybkiego efektu w postaci utraty zbędnych kilogramów. Oczywiście poza fazą ataku.

Jest to dieta bardzo monotonna. Nabiał stanowi jej podstawowe menu. Urozmaicenie dopuszczalne jest tylko w niektórych fazach.

Diety proteinowej nie powinny stosować kobiety w ciąży, nastolatki, osoby z chorobami nerek oraz ze względu na niskie spożycie węglowodanów – osoby uprawiające sport.

Mimo wszystko dieta ta wydaje się być rozsądna, niezbyt ciężka do przeprowadzenia i nie daje piorunującego spadku wagi ciała, który później doprowadza do efektu jo-jo i spowalnia metabolizm.

Reklama

Zanim zdecydujesz się na jakąkolwiek dietę, warto zastanowić się czy jest ona Ci niezbędna. Może wystarczy odrobina ruchu i spożywanie posiłków według zasady „MŻ” (mniej żreć!). Warto udać się do dietetyka i profesjonalnie się za to zabrać, aby nie zrobić sobie krzywdy.

Reklama
Reklama
Reklama