Jesienią nie powinniśmy rezygnować ze świeżych warzyw i owoców, będących źródłem naturalnych witamin wzmacniających odporność organizmu. Warto sięgać zwłaszcza po produkty z krajowych upraw i własnego ogrodu.
Fot. Depositphotos
Owoce dla wzmocnienia odporności
Do jednych z najbardziej popularnych owoców w sezonie jesiennym należą jabłka. Z uwagi na różnorodność odmian i smaku są nie tylko dobrą przekąską, np. na drugie śniadanie, ale również
składnikiem wielu potraw polskiej kuchni. Najsłodsze odmiany to: Jonagold, Lobo, Delikates,
Spartan, Ligol, Gala, Golden Delicious, Rubin, Macintosh. Do kwaśnych gatunków należą: Szara
Reneta i Antonówka, które doskonale nadają się do ciast, dżemów i musów. Oprócz wspaniałego
smaku, jabłka dostarczają także cennych dla zdrowia składników. Zawierają m.in.: witaminę C, A,
B1 i B2. Ponadto są źródłem magnezu, który wzmacnia układ nerwowy oraz potasu obniżającego ciśnienie krwi. Kolejną zaletą rodzimych owoców jest wysoka zawartość błonnika regulującego pracę jelit, redukującego cholesterol i wspomagającego usuwanie szkodliwych substancji z organizmu.
Podobne właściwości mają również gruszki bogate w witaminy: A, C, E i PP, a także potas, wapń, żelazo i cynk. - Owoce te nie wywołują alergii, działają leczniczo w schorzeniach dróg żółciowych i kamicy nerkowej. Co więcej oczyszczają organizm oraz pomagają w obniżaniu gorączki – mówi Marietta Bracha, dietetyk z Centrum Naturhouse we Włocławku. W walce z jesiennymi przeziębieniami pomocne są owoce dzikiej róży, ponieważ z uwagi na dużą zawartość witaminy C wzmacniającej odporność organizmu. Owoce zawierają również żelazo, magnez, karoten, wapń, potas i fosfor. Źródłem cennych witamin oraz minerałów są także przetwory z pigwy, która poprawia odporność i wzmacnia organizm podczas przeziębienia czy
grypy. Warto również pamiętać o korzystnych dla zdrowia właściwościach żurawiny, uznawanej za naturalny antybiotyk.
Warzywa oczyszczają organizm
W naszym jadłospisie powinny się także znaleźć jesienne warzywa. Najbardziej charakterystyczne dla tej pory roku są dynie, będące źródłem witaminy: A, C, E, B1, B2, PP oraz
potasu, żelaza, magnezu i wapnia. Dynia reguluje przemianę materii, usprawnia trawienie,
wspomaga usuwanie toksyn z jelit i obniża poziom tłuszczów we krwi. Równie cenne są pestki,
które dzięki zawartości kukurbitacynów zwalczają pasożyty układu pokarmowego. Pamiętajmy
także o niskokalorycznej kapuście. Warzywo to jest źródłem błonnika, dzięki czemu zapewnia
szybkie uczucie sytości. Podobnie jak grzyby, będące nieodłącznym składnikiem jesiennych
potraw.
Orzechy na poprawę koncentracji
Słodycze, chipsy i paluszki, po które chętnie sięgamy podczas długich jesiennych wieczorów warto zastąpić orzechami. - W zależności od gatunku są one źródłem witaminy A, E z grupy B i składników mineralnych. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe obecne w orzechach obniżają poziom cholesterolu LDL oraz trójglicerydów w surowicy krwi, a zawarty w nich magnez reguluje ciśnienie tętnicze – dodaje Marietta Bracha, dietetyk z Naturhouse. Wszystkie gatunki orzechów polecane są dla osób zestresowanych, przemęczonych i mających problemy z zasypianiem. Jedną z najważniejszych zasad zdrowego odżywania jest pełnowartościowa dieta bogata we
wszystkie składniki odżywcze. Korzystając z dobrodziejstw natury w sezonie jesiennym
wzbogacimy nasz jadłospis o produkty, które są nie tylko smaczne, ale także korzystne dla naszego zdrowia.