Kiedy budzisz się rano, od ostatniego posiłku minęło wiele godzin. To najdłuższa przerwa pomiędzy posiłkami w ciągu całej doby. I nawet,
jeśli nie czujesz się głodna, warto dostarczyć organizmowi solidną dawkę energii po to, aby dobrze rozpocząć dzień. Jeśli jednak źle skomponujesz śniadanie, cały czas będziesz czuła zapotrzebowanie na cukier, a twoja energia i dobry nastrój szybko przeminą. Dlaczego? Bo przez brak śniadania twój metabolizm zwolni.
„Nie” dla słodkości
James Duigan uważa, że specjaliści od reklamy i marketingu skłaniają nas do przyjmowania złych nawyków, zachwalając śniadaniowe słodkości. Tymczasem miseczka słodkich, zbożowych chrupek albo pszenny tost z kremem czekoladowym to najgorsze, co możesz zjeść na śniadanie. Taki posiłek dostarczy ci góry cukru, za to żadnych protein. Zdaniem dietetyka Jamesa Duigana naprawdę dobra i wartościowa jest tylko owsianka, dlatego jedz ją z orzechami, ziarnami i owocami.
Pokochaj białko
Staraj się, aby śniadanie składało się z nieprzetworzonych protein, najlepiej w postaci ryb, jajek, kurczaka, a nawet steka z dodatkiem zieleniny. Choć brzmi to dziwnie przekonasz się, że to najlepsze, co możesz zjeść. Zestawienie dań bogatych w białko oraz warzyw stanowi najlepszą śniadaniową kombinację. Zapewni ci uczucie sytości na długie godziny, utrzymując jednocześnie metabolizm na wysokim poziomie.
Jeśli do tej pory jadałaś śniadania na słodko, przestawienie się na inny sposób żywienia nie będzie proste. Warto jednak wytrwać przez kilka dni. Poczujesz się znacznie lepiej, waga nie wzrośnie, a z czasem zacznie spadać. Jeśli jedzenie mięsa o poranku cię nie przekonuje, wybieraj typowe śniadaniowe potrawy, np. jajecznicę z kilkoma plasterkami awokado, albo wędzonego łososia.
Nawilżanie na śniadanie
Budzisz się odwodniona, dlatego pierwszą rzeczą, po jaką sięgniesz, powinna być szklanka wody ( najlepiej z odrobiną soku z cytryny). To da organizmowi sygnał, że należy podkręcić metabolizm. Jeśli potem, w ciągu godziny, zjesz pełnowartościowe śniadanie, przemiana materii osiągnie optymalny poziom.
Innym doskonałym napojem, którym warto delektować się o poranku jest zielona herbata. Zawiera kofeinę, więc pomaga szybciej stanąć na nogi i z energią rozpocząć dzień. Przyspieszając metabolizm wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu i zrzucanie zbędnych kilogramów. Jeśli lubisz kawę, też możesz ją pić. Warto jednak ograniczyć się do dwóch filiżanek w ciągu dnia.
Zobacz przepisy na dietetyczne śniadania gwiazd >>>
Szczupła i oczyszczona
Śniadania, według Jamesa Duigana, to jeden z ważniejszych elementów zalecanej przez niego diety. Podkreśla jednak, że ich wartość zależy od rodzaju użytych składników. Z tego powodu zaleca wybieranie wyłącznie produktów naturalnych, które nie będą obciążały organizmu toksynami. Jeśli się odchudzasz, tłuszcz zostaje spalony, jednak toksyny pozostają w organizmie. To dlatego możesz czuć się zmęczona lub mieć bóle głowy. Twoje ciało w tym czasie szuka miejsca do zmagazynowania toksyn i znów zaczyna odkładać tłuszcz. Jak widać to błędne koło.
Oto wskazówki, dzięki którym rozpoznasz zdrowe pokarmy:
* Wyglądają tak, jak w naturze – np. nieprzetworzone owoce i warzywa są ok, ale smażone chipsy albo słodzone dżemy już nie.
* Nie dodano do nich polepszaczy smaku albo sztucznych barwników.
* Mają krótki termin trwałości (co oznacza, że nie dodano do nich konserwantów).
* Zawierają niewiele składników.
* Na liście składników cukier nie zajmuje jednego z pierwszych miejsc.
Omlet z białek i koziego sera
Składniki dla 4 osób: 3 żółtka jajek organicznych, 5 białek jajek organicznych, 100 g miękkiego sera koziego, sól morska i świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka oliwy z oliwek
W miseczce roztrzep żółtka, dodaj ser, sól i pieprz. Ubij pianę z białek i dodaj ją do masy serowo-jajecznej. Podgrzej oliwę na patelni i wylej na nią przygotowaną masę. Smaż przez dwie minuty, potem przekręć lub złóż na pół i dosmażaj jeszcze przez kolejne 2-3 minuty.
Doskonała owsianka
Składniki: 250 ml mleka (możesz zastąpić je mlekiem ryżowym, mlekiem sojowym lub wodą), 35 g płatków owsianych, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej, 1 łyżeczka płatków migdałowych
Wsyp płatki do wybranego płynu, dodaj cynamon, skórkę pomarańczową i gotuj, ciągle mieszając, przez 5 minut. Przed podaniem posyp owocami i płatkami migdałów.
Jajka w koszulkach ze szparagami i parmezanem (ulubione danie Hugh Granta!)
Składniki dla 4 osób: 2 pęczki szparagów, sól morska i świeżo zmielony pieprz, 4 świeże organiczne jajka, tarty parmezan, oliwa z oliwek
Ułóż szparagi na rozgrzanym grillu, posyp solą, pieprzem, skrop oliwą. Grilluj przez 10 minut. W garnku zagotuj wodę. Gdy będzie wrząca, zamieszaj ją, aby utworzyć wir i w sam środek wbij jajko. Ugotuj po kolei wszystkie jajka (3-4 minuty każde). Podawaj jajka ze szparagami, posypane startym parmezanem.