Do jednych z najczęstszych przyczyn nadwagi i otyłości zalicza się nieregularne spożywanie posiłków oraz niejedzenie śniadań. Dlaczego pierwszy posiłek ma tak duże znaczenia dla naszego zdrowia i sylwetki?
Śniadanie jest jednym z trzech najważniejszych posiłków, które powinniśmy spożywać w regularnych odstępach czasu w ciągu dnia. Odpowiednio skomponowane napędza naszą przemianę materii po nocnej przerwie i dostarcza organizmowi niezbędnych składników budulcowych oraz energetycznych. Pierwszy posiłek należy zjeść w ciągu dwóch godzin po przebudzeniu, aby nie doprowadzić do znacznego spadku glukozy we krwi i zapobiec uczuciu znużenia, rozdrażnienia lub braku koncentracji. Warto zatem pamiętać o pożywnym śniadaniu przed wyjściem do pracy czy na uczelnię. A jak powinien wyglądać poranny posiłek?
Na dobry początek
Podstawę śniadania powinny stanowić zarówno produkty bogate w białko, jak i węglowodany złożone. Dobrym wyborem będą zatem kanapki z pełnoziarnistego pieczywa (np. razowego lub grahamka) z twarogiem, chudą wędliną lub jajkiem. - Na talerzu muszą się też znaleźć dodatki w postaci warzyw – najlepiej sezonowych, będących nieocenionym źródłem witamin, które dodatkowo pobudzają wydzielanie soków żołądkowych. Zdecydowanie unikajmy tłustych produktów i ciężkostrawnych potraw, ponieważ obciążają one układ pokarmowy i spowalniają procesy trawienne – mówi Magdalena Kanclerska, dietetyk z Centrum Naturhouse. Z kolei do picia odpowiednia będzie woda, herbaty ziołowe lub owocowe, a także czarna herbata z cytryną czy świeże soki z owoców. Jeśli decydujemy się na kawę, koniecznie dodajmy do niej mleka i nie pijmy jej na czczo.
Dodatkowa dawka energii
Dopełnienie pierwszego posiłku stanowi drugie śniadanie, które dostarcza dodatkowych źródeł energii i umożliwia sprawne funkcjonowanie organizmu. Może być on w postaci pełnowartościowej kanapki, owoców lub jogurtu z musli. Jeśli nie mamy czasu na zjedzenie drugiego śniadania, warto mieć zawsze pod ręką sok ze świeżo wyciskanych warzyw lub owoców.
W trosce o zdrowie i zgrabną sylwetkę
Odpowiednio skomponowane śniadanie dostarcza ok. 25-30% dziennej racji pokarmowej i ma duże znaczenie dla naszego zdrowia, kondycji umysłu, a także dla utrzymania szczupłej sylwetki. – Niejedzenie śniadań może prowadzić do zaburzeń wagi, a w szczególności do jej wzrostu. Osoby, które zgłaszają się do nas z problemem nadwagi często przyznają, że zdarza im się zapominać o porannym posiłku. W konsekwencji w ciągu dnia czują się głodni, spożywają większą ilość pożywienia i chętniej sięgają po wysokokaloryczne przekąski – przyznaje dietetyk.
Chcąc zmienić swoje dotychczasowe nawyki żywieniowe na zdrowsze, pamiętajmy przede wszystkim o regularnym spożywaniu posiłków, a każdy dzień zaczynajmy od pożywnego śniadania.
Źródło: materiały prasowe