Nasze pożywienie jest zbyt kwaśne: nabiał, chleb, mięso, ryby, makaron – wszystko to pokarmy zakwaszające organizm. W efekcie pozbywamy się minerałów, przyspieszamy starzenie tkanek, komórki lipidowe zaczynają składować tłuszcze, a my czujemy się przemęczeni, zniechęceni i ociężali. Mechanizm działa w ten sposób, że nadmiar przyswajanych kwasów upośledza działanie organów oczyszczających organizm z toksyn: nerek, wątroby, skóry i jelit, a w konsekwencji zaburza pracę całego organizmu, który zaczyna szukać sam alkalicznych substancji i zużywać nasze rezerwy mineralne. Zaburza się funkcjonowanie tkanek i tak rodzą się przewlekłe bóle i choroby. Jeśli np. spożywamy za dużo nabiału (białka), aby je zneutralizować organizm zaczyna czerpać wapń z kości, co może prowadzić do osteoporozy.
PRODUKTY KWAŚNE
- parmezan
- sery topione, cheddar
- żółtko jaja
- krewetki
- małże, sardynki w oleju
- camembert
- brązowy ryż
- płatki owsiane
- pstrąg, łosoś, węgorz
- orzechy
- drób, wołowina, cielęcina
- makarony
- pieczywo i płatki kukurydziane
- czekolada mleczna
- ciastka
- groszek, soczewica
- jogurty, lody, ciemna czekolada
- masło
PRODUKTY BAZOWE (ALKALIZUJĄCE)
- suszone rodzynki, figi
- szpinak
- fenkuł, seler, marchewka
- banan, cukinia, porzeczka
- kalafior, brukselka, ziemniaki
- zielona fasolka
- chrzan, soja, pomidor, bakłażan
- morela, kiwi, grejpfrut
- mango, wiśnie, truskawki, pomarańcze
- jabłka, gruszki, brzoskwinie
- sok pomarańczowy i marchwiowy
- sok pomidorowy i cytrynowy
- czerwone wino
- czosnek
- konfitury, cukier, miód
- kawa, białe wino
- grzyby
- herbata zielona i czarna
Jak widać z powyższego zestawienia większość z naszych podstawowych pokarmów ma odczyn kwaśny. Nie oznacza to, że należy ich unikać – białko i węglowodany są nam niezbędne do prawidłowego funkcjowania. Aby jednak zapewnić organizmowi równowagę do każdego posiłku powinniśmy dobierać pokarmy z obu grup, dbając by tych bazowych było ilościowo więcej (idealna proporcja to 70% bazowych do 30% kwaśnych). Dobre pomysły praktyczne to makaron z trzema rodzajami warzyw, ryż z ratatouille, ser z winogronami, zraz podany ze szpinakiem, kanapka z szynką i dużą ilością sałaty, ogórka i pomidora.
Zwolennicy tej diety zalecają szczególną uwagę zwrócić na odpowiednie nawadnianie organizmu – radzą pić 8-10 szkl, dziennie wody bogatej w magnez, wapń, sód i potas, która ułatwia nam pozbywanie się skutków ubocznych przemiany kwaśnych pokarmów. Ponadto, jak zwykle przy zasadach zdrowego żywienia, ruszamy się jak najwięcej, aby maksymalizować dostawę tlenu do tkanek i ułatwiać wyzwalanie endorfin, związków obniżających poziom hormonu stresu we krwi.
Agata Chabierska