Rewolucja w diecie: kwaśne kontra bazowe

Pora powiedzieć „do widzenia” zmęczeniu, stresowi i zbędnym kilogramom. Zamiast liczyć kalorie zaczynamy równoważyć dania kwaśne i zasadowe.
/ 20.02.2008 14:41
Pora powiedzieć „do widzenia” zmęczeniu, stresowi i zbędnym kilogramom. Zamiast liczyć kalorie zaczynamy równoważyć dania kwaśne i zasadowe.

Rewolucja w diecie: kwaśne kontra bazoweNasze pożywienie jest zbyt kwaśne: nabiał, chleb, mięso, ryby, makaron – wszystko to pokarmy zakwaszające organizm. W efekcie pozbywamy się minerałów, przyspieszamy starzenie tkanek, komórki lipidowe zaczynają składować tłuszcze, a my czujemy się przemęczeni, zniechęceni i ociężali. Mechanizm działa w ten sposób, że nadmiar przyswajanych kwasów upośledza działanie organów oczyszczających organizm z toksyn: nerek, wątroby, skóry i jelit, a w konsekwencji zaburza pracę całego organizmu, który zaczyna szukać sam alkalicznych substancji i zużywać nasze rezerwy mineralne. Zaburza się funkcjonowanie tkanek i tak rodzą się przewlekłe bóle i choroby. Jeśli np. spożywamy za dużo nabiału (białka), aby je zneutralizować organizm zaczyna czerpać wapń z kości, co może prowadzić do osteoporozy.

Żeby powrócić do stanu równowagi musimy więc oczyścić nasz organizm i zafundować sobie dietę zbilansowaną, co wcale nie jest takie trudne. Jedyny haczyk polega na tym, że często to co jest kwaśne na języku nie ma nic wspólnego z rzeczywistą właściwością chemiczną. Poniżej tabela grupująca podstawowe produkty pokarmowe wedle ich odczynu (kolejność malejąca):

PRODUKTY KWAŚNE

  • parmezan
  • sery topione, cheddar
  • żółtko jaja
  • krewetki
  • małże, sardynki w oleju
  • camembert
  • brązowy ryż
  • płatki owsiane
  • pstrąg, łosoś, węgorz
  • orzechy
  • drób, wołowina, cielęcina
  • makarony
  • pieczywo i płatki kukurydziane
  • czekolada mleczna
  • ciastka
  • groszek, soczewica
  • jogurty, lody, ciemna czekolada
  • masło

PRODUKTY BAZOWE (ALKALIZUJĄCE)
  • suszone rodzynki, figi
  • szpinak
  • fenkuł, seler, marchewka
  • banan, cukinia, porzeczka
  • kalafior, brukselka, ziemniaki
  • zielona fasolka
  • chrzan, soja, pomidor, bakłażan
  • morela, kiwi, grejpfrut
  • mango, wiśnie, truskawki, pomarańcze
  • jabłka, gruszki, brzoskwinie
  • sok pomarańczowy i marchwiowy
  • sok pomidorowy i cytrynowy
  • czerwone wino
  • czosnek
  • konfitury, cukier, miód
  • kawa, białe wino
  • grzyby
  • herbata zielona i czarna

Jak widać z powyższego zestawienia większość z naszych podstawowych pokarmów ma odczyn kwaśny. Nie oznacza to, że należy ich unikać – białko i węglowodany są nam niezbędne do prawidłowego funkcjowania. Aby jednak zapewnić organizmowi równowagę do każdego posiłku powinniśmy dobierać pokarmy z obu grup, dbając by tych bazowych było ilościowo więcej (idealna proporcja to 70% bazowych do 30% kwaśnych). Dobre pomysły praktyczne to makaron z trzema rodzajami warzyw, ryż z ratatouille, ser z winogronami, zraz podany ze szpinakiem, kanapka z szynką i dużą ilością sałaty, ogórka i pomidora.

Zwolennicy tej diety zalecają szczególną uwagę zwrócić na odpowiednie nawadnianie organizmu – radzą pić 8-10 szkl, dziennie wody bogatej w magnez, wapń, sód i potas, która ułatwia nam pozbywanie się skutków ubocznych przemiany kwaśnych pokarmów. Ponadto, jak zwykle przy zasadach zdrowego żywienia, ruszamy się jak najwięcej, aby maksymalizować dostawę tlenu do tkanek i ułatwiać wyzwalanie endorfin, związków obniżających poziom hormonu stresu we krwi.

Agata Chabierska

Redakcja poleca

REKLAMA