Człowiek, by wpasować się w kanon współczesnej, zachodniej kultury, ma być zawsze młody, piękny, zdrowy, a co za tym idzie - szczupły. Jednocześnie świat kusi tego samego człowieka, by kupował coraz więcej i więcej, bez zachowania umiaru. Czy można zachować zdrową, szczupłą sylwetkę, jedząc wszystko to, na co ma się ochotę? Jest to pytanie, które zadaje sobie wielu łasuchów. Producenci różnych marek odpowiedzieli na to pytanie twierdząco, wprowadzając do użytku tzw. produkty light, zdrowe, lekkie i niskokaloryczne.
Czy aby na pewno jest tak jak twierdzą producenci? Czym tak naprawdę są produkty light? Produkty light nie są określone żadnymi wymogami prawnymi, jednak przyjmuje się, że są to produkty, które zawierają o 30% mniej kalorii niż ich tradycyjne wersje. W rzeczywistości produkty niskokaloryczne mogą niewiele różnić się od ich pełnowartościowych odpowiedników.
Czy można pozbawić produkt węglowodanów lub tłuszczów, a jednocześnie zachować jego smak? Niestety nie można zachować smaku produktu pozbawiając go np. cukru. Trzeba ten smak koniecznie czymś zastąpić. Zazwyczaj robi się to przy użyciu 200 razy słodszego od tradycyjnego cukru aspartamu, czyli popularnie słodziku. Jego użycie wywołuje sporo kontrowersji. Z jednej strony produkt ten ma wspomóc nasze odchudzanie, a z drugiej, udowodniono już, że jego stosowanie wzmaga apetyt i powoduje odkładanie tłuszczu w organizmie na zapas. Natomiast produkty nisko tłuszczowe lub beztłuszczowe zachowują swój smak dzięki zwiększonej ilości węglowodanów (cukrów) i dodatków chemicznych. Produkt taki na pewno jest bardzo smaczny, jednak nie koniecznie zdrowy. W najnowszych badaniach naukowych udowodniono, że takie dodatki mogą wywoływać raka układu pokarmowego oraz nieżyt żołądka lub niewydolność wątroby.
Niestety chcąc zachować odpowiedni wygląd należy zdrowo się odżywiać i dużo ćwiczyć. Bez tego nie jesteśmy w stanie osiągnąć wymaganych rezultatów. Każda obietnica, jakoby jesteśmy w stanie schudnąć bez wysiłku jest strasznym kłamstwem. Piękna sylwetka wymaga wyrzeczeń i odpowiednich diet, najlepiej skonsultowanych wcześniej z odpowiednim specjalistą.