No cóż, słabości trzeba sobie wybaczać. Ale warto też, w trosce o dobre samopoczucie, jak najszybciej pozbyć się skutków świątecznego łakomstwa. Kaloryczne i ciężkostrawne dania mocno nadwerężają bowiem przewód pokarmowy. Nie jest on w stanie wytworzyć odpowiedniej ilości enzymów, co utrudnia trawienie (stąd uczucie pełności). Gorzej pracują jelita, a to powoduje wzdęcia. W dodatku większość świątecznych smakołyków zakwasza organizm i sprawia, że gromadzi się w nim sporo toksyn.
To wszystko, choć chwilowo pogarsza nasze samopoczucie, możemy szybko zniwelować, mądrze układając poświąteczny jadłospis. Przede wszystkim warto pamiętać o wodzie. Toksyny są wydalane przez nerki i do tego, by szybko pozbyć się z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii, potrzebujemy dużo picia. Nasza dietetyczka przygotowała też dla was menu błyskawicznie oczyszczające organizm.
Dzięki niemu szybko poczujecie lekkość na żołądku i przypływ energii (jadłospis na trzy dni znajdziecie na następnych stronach). Podstawą są warzywa ułatwiające trawienie, odkwaszające i oczyszczające organizm. Można też pić ziołowe napary łagodzące objawy przejedzenia. W ramkach obok znajdziecie te najskuteczniejsze. Powodzenia!
Dzień 1
II ŚNIADANIE: sałatka z cykorii i pomarańczy z łyżką płatków migdałowych skropiona sokiem z cytryny, 2 wafle ryżowe, szklanka świeżo wyciśniętego soku z grejpfruta
OBIAD: zupa krem z pomidorów z łyżką posiekanej bazylii, plaster duszonej cielęciny (100 g), surówka z czerwonego buraka, cebuli i kwaszonego ogórka doprawiona łyżką oliwy, szklanka soku wielowarzywnego
PRZEKĄSKA: pół czerwonego grejpfruta, herbatka żurawinowa
KOLACJA: gotowane warzywa (2 marchewki, 2 pietruszki, po 2 różyczki brokułu i kalafiora) skropione oliwą, herbatka miętowa
Dzień 2
ŚNIADANIE: koktajl z czerwonego buraka i jabłka z sokiem z cytryny, łyżką koperku i łyżką natki, mała grahamka, kawa zbożowa z chudym mlekiem
II ŚNIADANIE: sałatka z połowy awokado, pomidora i 2–3 liści sałaty, skropiona sokiem z cytryny, 2 kromki razowca, herbatka z dzikiej róży
OBIAD: zupa jarzynowa z marchewki, połowy pora, 1/4 selera, 4 różyczek brokułów, ziemniaków. Dwie roladki drobiowe (ze 100 g piersi kurczaka z 4 łyżkami mrożonego szpinaku), surówka z 1/4 selera z jabłkiem, garścią rodzynek i 4 łyżkami kefiru, szklanka soku pomidorowego
PRZEKĄSKA: surowa marchewka, zielony ogórek, połowa czerwonej papryki z dipem jogurtowo-czosnkowym, herbatka z owoców leśnych
KOLACJA: łosoś (150 g) duszony na łyżce oleju rzepakowego z cebulą, marchewką, pietruszką, selerem, 4 łyżkami białego wytrawnego wina, szklanka herbatki rumiankowej.
Dzień 3
ŚNIADANIE: koktajl z marchewki, 3 gałązek selera naciowego lub 1/4 selera korzeniowego, po łyżce posiekanego koperku i natki, kromka chleba pełnoziarnistego, zielona herbata
II ŚNIADANIE: sałatka z jajka gotowanego na twardo, pomidora, 2 garści rzeżuchy, 2 garści kiełków słonecznika skropiona łyżką oleju rzepakowego, grahamka, szklanka soku marchwiowego
OBIAD: zupa krem brokułowa, 2 łyżki pęczaku, surówka ze szklanki kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka doprawiona sosem jogurtowo-musztardowym, szklanka soku wielowarzywnego
PRZEKĄSKA: surówka z marchewki i brzoskwini z puszki skropiona sokiem z cytryny z 2 łyżkami nasion słonecznika, 2 wafle ryżowe, herbatka z dzikiej róży
KOLACJA: 2 pomidory faszerowane chudym twarogiem (100 g), startą czerwoną papryką, 2 łyżkami szczypiorku i 2 łyżkami jogurtu, herbatka z pokrzywy