Masło czy margaryna?

Co jeść, masło czy margarynę? Opinie są różne i tak naprawdę, co jakiś czas zmienia się teoria. Mówią, że masło zdrowsze, ale dla dbających o linię jest chyba zbyt tuczące?
/ 25.06.2009 09:51
Masło czy margaryna?

Co jeść, masło czy margarynę? Opinie są różne i tak naprawdę, co jakiś czas zmienia się teoria. Mówią, że masło zdrowsze, ale dla dbających o linię jest chyba zbyt tuczące?

Celina
Co pewien czas w prasie i mediach gorzeje dyskusja na temat masła i margaryny. Jeżeli chodzi o wartość energetyczną, nie ma znaczenia, które smarowidło stosujemy, bo zarówno jedno jak i drugie ma zbliżoną wartość kaloryczną (chyba że stosujesz tzw. margaryny light, które mogą mieć nawet o 25% mniej tłuszczu). Natomiast jeśli chodzi o przekonanie, że masło jest zdrowsze, trzeba pamiętać, że jest to nie do końca prawda. Po pierwsze „masło”, które kupujemy w sklepie często nie jest prawdziwym i naturalnym masłem, ale mieszanką różnych tłuszczy utwardzonych (zachęcam do czytania opakowań). Po drugie, jeżeli już wybierzemy prawdziwe masło, trzeba pamiętać, że jest to nie tylko bomba kaloryczna, ale przede wszystkim tłuszcz zwierzęcy, odpowiedzialny za wiele schorzeń serca. Dlatego też stosowanie naturalnego masła polecane jest dzieciom do 7 roku życia, osobom starszym (masło jest łatwiej strawne niż margaryna), oraz kobietom w ciąży i karmiącym. Osobom dorosłym zaleca się raczej stosowanie tłuszczów roślinnych takich jak kubkowe margaryny (nie dotyczy to margaryn do pieczenia, które w wyniku obróbki technologicznej wykazują działanie miażdżycotwórcze) oraz oleje roślinne.

Pozdrawiam serdecznie