Letnia dieta

Wakacje to świetna okazja, żeby schudnąć, bo wszystko, począwszy od dobrego nastroju, po stragany pełne zieleniny sprzyja zdrowemu żywieniu. Wykorzystajmy więc sezon jak najlepiej, bo zimą diety są znacznie trudniejsze…
/ 16.07.2009 09:18
Wakacje to świetna okazja, żeby schudnąć, bo wszystko, począwszy od dobrego nastroju, po stragany pełne zieleniny sprzyja zdrowemu żywieniu. Wykorzystajmy więc sezon jak najlepiej, bo zimą diety są znacznie trudniejsze…

Przede wszystkim więc małe ograniczenia – latem nie potrzebujemy tak dużo kalorycznego jedzenia, więc pewne pozycje warto całkowicie wykluczyć z jadłospisu. Kiełbasa, steki, bigos, zawiesiste sosy, ciężkie zupy, czekolady i ciasta, chipsy… to wszystko można sobie latem podarować. W rzeczywistości, podczas upałów nie zawsze mamy nawet ochotę na ciepłe posiłki i nie należy się zmuszać – sałatki, chłodniki, pełne zieleniny kanapki to dobry pomysł na urlopową dietę.
Naturalnie, pamiętać należy o częstotliwości jedzenia – pięć małych posiłków to w porównaniu z dwoma czy trzema dużymi, wielka różnica dla wagi. Jest to latem nawet dość wygodne, bo nie musimy ograniczać się czasowo porą obiadową czy kolacyjną. Oto pomysł jak można zdrowo jeść przez cały wakacyjny dzień:

Letnia dieta
  • Śniadanie – powinno być zjedzone na spokojnie i być dość treściwe; od tego zależy w końcu nasz metabolizm w ciągu całego dnia.
Dobre pomysły: Muesli z jogurtem i owocem; chleb pełnoziarnisty z twarogiem, pomidorem i nasionkami słonecznika; grahamka z szynką, serem i ogórkiem
  • Drugie śniadanie – Lżejsze nie pierwsze, ma podnieść poziom cukru i zapobiec wilczemu głodowi w południe
Dobre pomysły: Owoc typu jabłko, gruszka czy nektaryna; sałatka z arbuza i fety, mały jogurt z malinami albo truskawkami
  • Obiad – w żadnym razie trzydaniowy! Jeśli w restauracji, to najlepiej wybrany z menu „Przystawki”, jeśli w domu, to połowiczna porcja.
Dobre pomysły: smażony bakłażan z mozzarellą, sałatka z makaronu z pomidorami, bazylią i oliwą z oliwek, tost z pastą z tuńczyka, pierożki ze szpinakiem, kawałek wegetariańskiej pizzy na cienki cieście, smażona flądra z surówką, ryż z warzywami curry, zielona sałata z kurczakiem i pomarańczą
  • Podwieczorek – coś przyjemnego, aby przetrwać bez głodu do kolacji
Dobre pomysły: sorbet, sałatka owocowa, jedna gałka loda, koktajl truskawkowy
  • Kolacja – najlepiej danie białkowe okraszone zieleniną; jedzona nie później niż 2 godziny przed snem.
Dobre pomysły: pieczony filet z łososia ze szpinakiem, omlet z pieczarkami i sałatą, kotlety sojowe z surówkami, filet z indyka na grillu z grillowanymi warzywami, sałatka makaronowa z orzechami
\Ogólnie rzecz biorąc, jeśli jadamy posiłki w restauracjach zamiast tradycyjnej staropolskiej kuchni czy fast-foodów wybierajmy bary wegetariańskie, restauracje włoskie, azjatyckie, rybne i bary sushi. Owoców kupujmy bez ograniczeń – jedynie bardzo słodkie, tj. banany czy winogrona można lekko ograniczyć.

Agata Chabierska

Redakcja poleca

REKLAMA