Jak przygotować się do głodówki?

Jak przygotować się do głodówki?
Głodówka - tak czy nie? Kontrowersji na temat głodówek jest wiele. Jeśli jednak zdecydowaliśmy się na przeprowadzenie głodówki, musimy pamiętać o tym, jak ważne jest odpowiednie przygotowanie.
/ 15.09.2016 14:23
Jak przygotować się do głodówki?

Czym jest głodówka?

Głodówka lecznicza służy odtruciu, czyli oczyszczeniu organizmu ze złogów i toksyn nagromadzonych przez lata oraz ogólnej regeneracji ciała. Ma ona również zapobiegać szybkiemu starzeniu się organizmu i ogólnie lepszemu zdrowiu. Częstym dodatkowym celem przeprowadzających głodówkę jest także „oczyszczenie duchowe”.

Polecamy: Głodówka i oczyszczanie - najczęstsze błędy

Jak odpowiednio przygotować się do głodówki?

  • Przeciwwskazania do robienia głodówki:

Ciąża, laktacja, choroby takie jak: cukrzyca typu 1., choroba nowotworowa, marskość wątroby, nadczynność tarczycy, gruźlica, niedowaga. Cierpiący na różnego rodzaju schorzenia psychiczne np. ciężką depresję powinni, przed przeprowadzeniem głodówki, skonsultować się z lekarzem.

  • Przygotowanie do głodówki:

Głodówkę najlepiej jest przeprowadzić wiosną lub latem, jednak nie podczas dużych upałów.  Pierwszym krokiem w przygotowaniach do głodówki jest stopniowa zmiana diety na owocowo-warzywną. Dieta ta może trwać od jednego dnia do tygodnia lub dłużej. Następnym krokiem jest przeprowadzanie diet jednodniowych wyłącznie na sokach lub surówkach, a następnie jednodniowe głodówki tylko na wodzie.

W okresie przygotowawczym, a więc tydzień lub dwa przed planowaną głodówką należy przestrzegać następujących zasad:

  • w celu dostarczeniu organizmowi tlenu i przyspieszeniu metabolizmu, dobrze jest dwa tygodnie przed rozpoczęciem głodówki zwiększyć aktywność fizyczną, gdyż usprawnia to działanie różnych układów i sprzyja odtruwaniu,
  • ograniczyć pokarmy bogate w tłuszcz i białko, jak również pokarmy ciężkostrawne a jeść więcej warzyw i owoców,
  • nie słodzić napojów,
  • zrezygnować z napojów alkoholowych, kawy oraz herbaty i zastąpić je naparami ziołowymi,
  • jeść produkty dobrze połączone, czyli warzywa z razowym pieczywem, ziemniakami w mundurkach lub kaszą,
  • na śniadanie najlepiej jeść płatki owsiane, kaszę jaglaną lub kukurydzianą z dodatkiem suszonych owoców,
  • kolację jeść najlepiej do 17:00 składającą się najlepiej z warzyw i owoców,
  • pożywienie należy starannie żuć,
  • na dzień przed rozpoczęciem głodówki dobrze jest zrobić lewatywę.

Redakcja poleca

REKLAMA