9 tajnych produktów do walki z cellulitem!

Problem pomarańczowej skórki dotyka coraz więcej z nas. Zobacz, jak możesz jej przeciwdziałać, dzięki zdrowej diecie!
/ 19.08.2013 16:20
jak pozbyć się cellulitu fot. Fotolia

Statystyki podają, że problem tzw. pomarańczowej skórki dotyka od 80 do nawet 90 procent wszystkich kobiet na świecie. Do jej powstawania przyczynia się nie tylko  siedzący tryb życia, uwarunkowania genetyczne czy otyłość, ale też tabletki antykoncepcyjne i niewłaściwa dieta. Sprawdź, jakimi produktami możesz jednak zniwelować.

1. Zielona herbata

Warto przekonać się do jej smaku. Drogocennym składnikiem zielonej herbaty jest teobromina, która stymuluje uwalnianie magazynowanych w organizmie tłuszczów. Dodatkowo przyspiesza metabolizm, hamuje wchłanianie tłuszczy oraz pomaga regulować poziom glukozy. Aby zauważyć wyraźny jej wpływ na ciało, należy wypijać 3 filiżanki dziennie. Ważne, by nie zalewać jej wrzątkiem, który zabija szczególne właściwości oraz smak zielonej herbaty.

2. Produkty pełnoziarniste

To źródło błonnika, pozytywnie wpływającego na pracę jelit. Bogate w antyoksydanty, które pomagają naszemu ciału walczyć z toksynami powodującymi cellulit. Ciemne pieczywo, otręby, płatki owsiane, grube kasze, brązowy ryż czy makaron przez długi czas uwalniają składniki odżywcze dając na dłużej uczucie sytości.

3. Brokuły

Posiadają wyjątkowy składnik, którym jest kwas liponowy. Zapobiega on procesowi twardnienia kolagenu w skórze, w wyniku którego powstaje cellulit. Brokuły są także bogatym źródłem witaminy C, która bierze udział w odbudowie kolagenu, co wpływa pozytywnie na redukcję cellulitu. Brokuły możemy jeść 3-4 razy tygodniowo do syta, ponieważ mają stosunkowo mało kalorii, za to obfitują w witaminy i składniki odżywcze.

4. Buraki

Tego się po buraku nie spodziewamy, ale ma on naprawdę korzystne działanie na naszą skórę. Przede wszystkim zawiera likopen, który stymuluje krążenie i nie pozwala na zatrzymywanie wody w organizmie. Podobnie działają zawarte w buraku potas oraz witamina E. Dodatkowo liczyć możemy na zastrzyk witaminy A i C, które wzmacniają kolagen – jeden ze składników skóry.

5. Jajka

Z jednej strony żółtka bogate są w cholesterol, z drugiej stanowią nieocenione źródło witamin i minerałów. Te z kolei wpływają na detoksykację organizmu. Zawarta w jajkach lecytyna odpowiada za odbudowę ścianek komórek skóry. Ważna jest jednak zasada – nie jedz ich częściej niż dwa razy w tygodniu i zawsze gotowane, ale nie smażone.

6. Kiełki fasoli

Ich zbawienny wpływ obejmuje również skórę, ponieważ kiełki fasoli to bomba witaminowa. Witaminy A, B, C, D, E i K, kwas foliowy, żelazo, wapń, magnez i cynk – to tylko część składników zawartych w kiełkach. Są one mało kaloryczne więc świetnie sprawdzają się jako dodatek większości diet. Dodatkowo pobudzają krążenie krwi oraz pracę wątroby.

7. Banany

Powszechnie uważane są za tuczące. Jednak odpowiednio dawkowane mogą stanowić świetną pomoc w walce z cellulitem. Zawarte w nim minerały, takie jak cynk, poprawiają stan skóry. Z kolei potas odpowiedzialny jest za zwiększenie przepływu krwi, co zapobiega tworzeniu się cellulitu.

8. Kurkuma

Niepozorna przyprawa kojarzona z kuchnią indyjską może także dołączyć do grona sprzymierzeńców. Pobudza ona krążenie, zmniejsza obrzęki i redukuje poziom toksyn, dzięki zawartym w niej antyoksydantom.

9. Szparagi

W świadomości Polaków wciąż uchodzą za produkt luksusowy, tymczasem coraz częściej można je spotkać na targowiskach i w marketach. Mają niepowtarzalny smak, niewiele kalorii oraz fantastyczne właściwości przeciwzapalne. Pobudzają również krążenie krwi, dzięki czemu toksyny są szybciej usuwane z organizmu.

napisane na podstawie materiałów prasowych Instytutu FRAIS w Katowicach